Ekonomi Otoya ceza yok servislere yasak

Otoya ceza yok servislere yasak

11.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Soylu, “Cam filmi bugün yasak ama o yasak kalkıyor. Talimat verdim, standart belirleninceye kadar bir tek ceza kesilmeyecek. Servislerde ise kesinlikle yasak” dedi

Otoya ceza yok servislere yasak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, otomobillerde kullanılan cam filmi yasağına uymayan araçlara ceza kesilmesine ilişkin olarak, “8-10 gündür ceza kesilmiyor. Talimat verdim, bir tane ceza kesilmeyecek, bu konu aydınlığa kavuşana kadar” dedi. Bakan Soylu, A Haber canlı yayınında, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Cam filmi bugün tamamen yasak ama o yasak kalkıyor. Doğru cümle bu. Bir standart getirilecek. Yani ön camda, arka camda, yan camlarda ne kadar olabilir diye ve bunun standardı nasıl olacak? Bunu kimler üretebilir, kimler yapabilir? Avrupa Birliği’nin kendi harfleri var, bunlardan hangi harfler takılabilecek? Yani her şeyin yukarıdan aşağıya standardize edildiği bir süreç için çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettim ve ondan sonra da bir talimatı oldu. Direkt bana bir talimatı oldu. Gerekli hazırlıkları yapıyoruz.”

63. madde kalkacak

Araç camlarının renklendirilmesinin Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesine göre yasak olduğunu anlatan Soylu, ilgili madde gereğince yasağın 20 yıldır sürdüğünü belirtti. Soylu, Reina saldırısını gerçekleştiren DEAŞ’lı terörist Abdulkadir Masharipov’un, kaçarken kullandığı aracın ‘renkli camlı’ olması nedeniyle görülemeden olay yerinden uzaklaştığını anımsattı. Güvenpark’taki terör saldırısında kullanılan aracın ön camının renkli olduğunu gösteren görseli paylaşan Soylu, cam filmi bulunan araçlardaki şüphelilerin kameralardan tespit imkanının güçlüğüne işaret etti.

Haberin Devamı

Standart belirlenecek

Cam filmine ilişkin yapılacak çalışmaları paylaşan Soylu, şunları anlattı:

“Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla da kendi aramızda bir değerlendirme yaptık. Şimdi Karayolları Trafik Kanunu’nun 20 yıldır oradaki uygulaması devam ederse bunu sağlamak mümkün olmayacak. Biz bakanlık olarak Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili yönetmeliğini kaldıracağız. Aynı zamanda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile eşgüdüm içinde hemen çalışacak, bir standardizasyon getirilecek.”

Ölçülü serbestlik

Soylu, trafikteki ve muayene istasyonlarındaki denetlenme ile ilgili olarak yapılan çalışmaların kısa sürede uygulamaya geçirileceğini bildirdi. Soylu, “Serbestiyet sağlanacak ama belli standartla serbestiyete yönelik çalışmayı arz edeceğiz. Bunu hükümetimizle de konuşup hemen uygulamaya sokacağız. Hem AB standartlarıyla uyumlu, hem de güvenlik hassasiyetini ortaya koyan bir standart olacak” dedi.

Haberin Devamı

Servisler söktürecek

İzmir Çiğli’de okul servis aracında unutulduğu iddia edilen 3 yaşındaki Alperen Sakin’in vefat etmesi nedeniyle Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile biraraya geldiğini hatırlatan Soylu, ilk olarak öğrenci servislerindeki cam filmlerinin kaldırılması uygulamasına başladıklarını belirtti.