Gündem ÖTV ve KDV indirimi ne zaman bitiyor? ÖTV ve KDV indirimi hangi ürünlerde var?

ÖTV ve KDV indirimi ne zaman bitiyor? ÖTV ve KDV indirimi hangi ürünlerde var?

26.03.2019 - 10:02 | Son Güncellenme:

ÖTV ve KDV indirimiyle ilgili müjdeli haber geldi ve 31 Mart'ta sona ermesi beklenen ÖTV ve KDV indiriminin süresinin uzatıldığı açıklandı. Peki ÖTV ve KDV indirimi ne zaman bitiyor ve ÖTV ile KDV indirimi hangi ürünlerde geçerli?

ÖTV ve KDV indirimi ne zaman bitiyor ÖTV ve KDV indirimi hangi ürünlerde var

ÖTV ve KDV indirimlerinin yıl sonuna kadar uzatıldığı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile vatandaşlara duyuruldu. Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte Mobilya, Beyaz eşya'da yaşanacak olan hareketliliğe ek olarak indirimlerin uzatılması yeni yuva kuracak olan binlerce çiftin içine de su serpti. Mobilya, Beyaz Eşya'nın yanı sıra Tapu Harcı, konut ve ticari araçlardaki indirim süresi de yıl sonuna kadar uzatıldı.

Haberin Devamı

Tapu harcı, otomobil, mobilya, konut ve ticari araçlardaki ÖTV ve KDV indirimlerinin süreleri Cumhurbaşkanı Kararı ile yıl sonuna kadar uzatıldı. Düzenleme ile özellikle 1301 cc ile 1600 cc arasındaki nispeten uygun fiyatlı otomobil satışlarında yüzde 10’a kadar indirimin yıl sonuna kadar sürecek.

Resmi Gazete’nin yayımlanan karara göre, konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4’ten 3’e indirilen oran yıl sonuna kadar devam edecek.

Mobilya sektöründeki KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması ise 30 Haziran’a kadar sürecek. Çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı, kurutma makinesi gibi beyaz eşyalarda ÖTV’nin sıfırlanması uygulaması da aynı tarihe kadar devam edecek.

Haberin Devamı

Ne kadar yansır?

1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de yapılan 15’er puanlık indirim yıl sonuna kadar devam edecek. Düzenleme ile hafif ticari araçlar, dokuz koltuklu binek araçlar, bazı hibrit araçlar ve 1600 cm3’ü geçmeyen binek otomobillerinden yüzde 45 ve yüzde 50 oranına tabi olanlarında uygulanan ÖTV oran indiriminin süresi yıl sonuna kadar uzatılmış olacak. Düzenleme ile 1301 cc ile 1600 cc arasındaki nispeten uygun fiyatlı araçlar, yıl sonuna kadar yüzde 10 civarında daha ucuza gelmiş olacak.

Vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan otomobillerde ÖTV’nin yüzde 45’ten yüzde 30’a, fiyatı 70 bin ile 120 bin arası araçlarda yüzde 50’den yüzde 35’e düşürülmesi uygulaması da 30 Haziran’a kadar devam edecek. Taksi, kamyonet, panelvan gibi ticari araçlarda KDV’nin yüzde 18 yerine yüzde 1 olması da 30 Haziran’a kadar sürecek.

Motor silindir hacmi 250 santimetreküpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlanmıştı. Bu uygulama da 30 Haziran’a kadar sürecek.

Oto ve mobilya sektörü memnun

Kararın ardından bir açıklama yapan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, “Kasımdan itibaren ÖTV ve KDV indirimleri, devam eden 5 aylık süreçte pazar daralmasını azaltıcı bir etki yaratmıştı. Bizler, seçimden sonra ekonomideki genel gidişatın daha iyi olacağını öngörmekteydik. Seçimlerden hemen önce gelen uzatılma kararı bu öngörümüzü daha da kuvvetlendirdi” dedi.

Haberin Devamı

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) ve İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç ise mobilyadaki KDV indiriminin sektörün büyümesini olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, satışlarda geçen yıla oranla, 30 Haziran’a kadarki süreç için yüzde 30’luk bir artış beklediklerini ifade etti.