Siyaset Özel: İki temel ilke ortadan kaldırılıyor

Özel: İki temel ilke ortadan kaldırılıyor

19.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ak Parti iktidarında, “demokrasi parlamentoları”nın iki temel ilkesi olan “sokağa açılma” ve “kendiliğinden toplanma” ilkelerinin ortadan kaldırılmak istendiğini söyledi.

Özel: İki temel ilke ortadan kaldırılıyor

Özel, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede 16 Nisan referandumu süreciyle parlamentonun iki temel ilkesinin ortadan kaldırılmak istendiğini savundu.

Haberin Devamı

‘Özelliğini kaybetti’

Özel, şunları kaydetti: “Gelinen noktada demokrasi parlamentolarını, göstermelik parlamentolardan ayıran iki temel ilkeyi ortadan kaldırıldığını görüyoruz. Biri güvenlik gerekçesiyle, diğeri de ortaya koydukları anayasa değişikliğiyle.”
“Sokağa açılma ilkesi ve ‘kendiliğinden toplanma’ ilkesi demokrasi parlamentolarını göstermelik parlamentolardan ayıran iki önemli ilkedir. Halkın yürüdüğü sokağa kapısı vardır demokrasi parlamentolarının ve önünde sembolik de olsa bir engel yoktur. Bizim parlamentomuzda da her ne kadar üç kapıdan giriş yapılabiliyorsa da parlamentonun şeref kapısının Kızılay’a açıldığı meydandan engel olmadan parlamentoya giriş mümkündü. Ancak darbe girişiminden sonra bariyerlerle parlamento kurulduğu günden itibaren kapısı sokağa açılan, halkla engelinin bulunmadığı bu özelliğini kaybetti.”