Dünya Pakistan'da istifadan sonra uzlaşı sağlandı

Pakistan'da istifadan sonra uzlaşı sağlandı

27.11.2017 - 10:49 | Son Güncellenme:

Seçim yasasını değiştirmeyi planlayan İslamabad yönetimi ile günlerdir protesto gösterileri düzenleyen gruplar arasındaki restleşme, Adalet Bakanı'nın koltuğunu bırakmasıyla son buldu. Varılan anlaşmaya göre tutuklu göstericiler serbest bırakılacak. Söz konusu değişiklik tek bir kelimeden kaynaklanıyordu. Milletvekili aday formlarında yer alan 'Yemin ederim ki Hz. Muhammed son peygamberdir' ifadesi, 'İnanıyorum ki...' şeklinde değiştirilmek istenmişti.

Pakistanda istifadan sonra uzlaşı sağlandı

Pakistan'da çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan protestoların hedefindeki seçim yasası krizi çözüldü. Ülkede 8 Kasım'da başlayan protestolar sonucu ortaya çıkan krizde, önce Adalet Bakanı Hamid istifasını sundu.

Haberin Devamı

İstifanın ardından yerel basın, hükümet ve protestocu gruplar arasında sabah geç saatlere kadar süren görüşmelerde uzlaşma sağlandığını duyurdu.

Varılan anlaşmaya göre, protestocuların yasa değişikliğinden sorumlu gördükleri Hamid'in görevi bırakması, 'Lebbeyk Ya Resullullah' hareketinin Hamid'i hedef alan bir fetva yayımlamaması, tutuklu göstericilerin serbest bırakılması gibi kararlar alındı. Ayrıca, yürütülen soruşturma 30 gün içerisinde kamuoyuyla paylaşılacak.

'Lebbeyk Ya Resullullah' hareketi lideri Hüseyin Rizvi, uzlaşma sonrasında taraftarlarına eylemlerini sonlandırma çağrısında bulundu.

İslamabad yönetimi, hafta sonunda biri polis altı kişinin öldüğü, 250'den insanın yaralandığı protestoların kontrolden çıkması üzerine ordunun devreye girmesini istemişti. Ancak ordu devreye girmeyi reddederek hükümetin sorunu barışçıl müzakerelerle çözmesini istedi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine taraflar masaya oturdu.

Kadıyanilik tartışması

Pakistan seçim kanununda geçen ay yapılan düzenlemeyle milletvekili aday formlarında yer alan 'Yemin ederim ki Hz. Muhammed son peygamberdir' ifadesi, 'İnanıyorum ki Hz. Muhammed son peygamberdir' şeklinde değiştirilmişti.

Yasa değişikliğinin, Kadıyaniler (Ahmediler) adlı grubun seçimlere katılabilmesini amaçladığını iddia eden 'Lebbeyk Ya Resullullah' hareketi ile bazı cemaatler, 8 Kasım’da protestolara başlamıştı.

1900 yılında kurulan Kadıyanilikte peygamberliğin Hz. Muhammed ile sonlanmadığına inanılıyor. Bu nedenle eski seçim kanununun Kadıyanilerin aktif siyasete girmesine engel olduğu belirtiliyor.

Hükümet ise yasa değişikliğinin Kadıyanilerin önünü açmak için yapılmadığını, sorunun bir ifade hatasından kaynaklandığını bildiriyor.