Dünya Paraguay’a Kudüs konusunda baskı

Paraguay’a Kudüs konusunda baskı

08.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, büyükelçiliğini Kudüs’ten Tel Aviv’e taşıma kararı alan Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez’i telefonla arayarak, “kararını geri almasını” istedi.

Paraguay’a Kudüs konusunda baskı

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Pence ile Benitez’in, Paraguay’ın İsrail’deki büyükelçiliğini taşıma kararını görüştüğü belirtilen açıklamada, “Başkan yardımcısı, güçlü bir şekilde Benitez’in, Paraguay’ın bir önceki kararı olan ABD ve İsrail ile güçlü ilişkisinin tarihi bir göstergesi olan kararını devam ettirmesi çağrısı yaptı” denildi. Devlet Başkanı Benitez’in ise Paraguay ile İsrail’in ilişkilerinin devam edeceğini vurguladığı kaydedildi.

Haberin Devamı

ABD ve Guatemala’nın ardından 21 Mayıs’ta Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyan Paraguay, büyükelçiliklerini önceki gün yeniden başkent Tel Aviv’e taşıma kararı almıştı. Paraguay Dışişleri Bakanı Castiglion, yaptığı açıklamada, “Paraguay, Orta Doğu’da geniş, adil ve kalıcı bir barış sağlamak için bölgesel diplomatik çabaların yoğunlaşmasına katkıda bulunmak istiyor” ifadesini kullanmıştı. Paraguay’ın bu kararı, Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra ve Arap Birliği tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. İsrail ise, Paraguay’daki elçiliğini kapatacağını açıklamıştı.

Türkiye’den hamle

Türkiye de, Paraguay’da elçilik açmak için hazırlık başlattı. Edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin Asuncion Büyükelçiliği’nin açılmasına dair tasarı, Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Paraguay Dışişleri Bakanı Luis Alberto Castiglion, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin Paraguay’da büyükelçilik açma kararını kendisine ilettiğini belirterek, “Uluslarımızı birleştirecek bu jest için müteşekkirim” dedi. Diplomatik kaynaklar, önceki günkü telefon görüşmesinin, elçiliğini tekrar Kudüs’ten Tel Aviv’e taşıma kararı üzerine gerçekleştiğini bildirilmişti.