Siyaset Pasaport ve ehliyetleri artık nüfus müdürlükleri verecek

Pasaport ve ehliyetleri artık nüfus müdürlükleri verecek

29.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Vatandaşlarımızın pasaport ve sürücü belgesi için ayrı ayrı birimlere başvurmasına gerek kalmayacak. 2 Nisan’dan itibaren tüm bu işlemler için ilçe nüfus müdürlüklerimize başvuru yapılacak” dedi.

Pasaport ve ehliyetleri artık nüfus müdürlükleri verecek

Bakan Soylu “Pasaport ve Sürücü Belgelerine İlişkin İş ve İşlemlerin Devir Töreni”nde konuştu. Soylu, yeni nesil pasaportların AB standartlarına uygun, güvenlik standartları yüksek ve daha dayanıklı bir malzemeden üretildiğini aktardı.

Haberin Devamı

Soylu, “Bizim AB’ye vize serbestisi konusundaki taahhüdümüzde, bu pasaportun Türkiye’de işlevselliğe alınmasıdır. O adımı da bugün atmış oluyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz devir işlemleri sonrasında nüfus müdürlüklerimizin vereceği pasaportlar, ikinci nesil polikarbon pasaportlar olacaktır. Yine buradan millileştirme açısından altını çizerek söylemek isterim ki TÜBİTAK artık bizim yazılımımızı oluşturdu. Milli bir yazılımla bundan sonra pasaportlarımızı oluşturacağız” dedi.

‘Dosyalar dijitalleşiyor’

Sürücü belgelerinin yeni nesil sürücü belgeleriyle değiştirilme işleminin bir süredir Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yapıldığını anımsatan Soylu, “Türkiye’de 28 milyon 355 bin 36 sürücü belgesi bulunduğunu, bunun 4 milyon 248 bin 103’ünün yeni tip sürücü belgesiyle değiştirildiğini ifade etti. Soylu, devir gerçekleştikten sonra bu işlemlerin aynı şekilde nüfus müdürlüklerinde devam edeceğini belirterek, “Bu geçişle beraber bütün ehliyet dosyalarımızı dijitalleştireceğiz. Nüfus kütüklerine ait belgelerin tamamını da dijitalleştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte pasaport başvuru noktasının 503 merkezden 761 merkeze, sürücü belgesi başvuru noktasının da 596 merkezden 690 merkeze çıkacağını belirten Soylu, “Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, pasaport, sürücü belgesi işlemleri aynı yerde yapılacak olduğu için söz gelimi vatandaşımızın birden fazla belge için başvuru yapması gerektiğinde ayrı ayrı belge sunmak zorunda kalmayacak” dedi.

2 Nisan itibarıyla hususi ve hizmet damgalı pasaport başvuruları, 81 il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, umuma mahsus pasaport ve sürücü belgesi başvurularının ise ilçe nüfus müdürlüklerine yapılacak.