Gündem Pasifik kıyısında Türk devlet memuru

Pasifik kıyısında Türk devlet memuru

22.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ertuğrul fırkateyninin battığı Kushimoto’da belediye Türk Ayşegül Arkan’ı memur olarak işe aldı. Kimono giyerek törenlere katılan, dini ayinlere kabul edilen Arkan, “Ülkemi temsil etmek ve bu kadar saygılı insanların arasında olmak bana gurur veriyor” diyor

Pasifik kıyısında  Türk devlet memuru

Japonya’da sadece 17 bin kişinin yaşadığı küçük bir balıkçı kasabası olan Kushimoto’da yaşayanlar, 16 Eylül 1890’da Fugano-Ra Kayalıkları olarak adlandırılan bölgelerinde batan Ertuğrul fırkateyni ve şehit olan 538 Türk askerine büyük vefa duyuyor. Pasifik Okyanusu’ndaki şiddetli fırtınada kayalıklara sürüklenerek parçalanan Ertuğrul’da şehit olanları büyük bir saygıyla özel mezarlıklara gömen, kurtulan 69 askeri iyileştirmek için çabalayan Kushimoto halkı, Türklerin fedakarlıklarını ve kahramanlıklarını 125 yıldır kuşaktan kuşağa aktarıyor. Okullarında Ertuğrul faciası anlatılırken, Türk askerinin Japon halkı için öldüğü ve fedakarlıkları dile getiriliyor. Geleneksel Türk halk oyunlarının ve Türk el sanatlarının örnekleri Kushimoto’da sergileniyor. Dedelerinin Pasifik Okyanusu’ndan kurtardığı 69 Türk askerinin alçakgönüllülüğü ve görev bilicini 125 yıldır dinleyen Kushimoto halkı, hayran oldukları halkın dilini öğrenmek için belediyenin açtığı Türkçe kursuna gidiyor.

Haberin Devamı

Japonca biliyordu

Türkiye’den 8 bin kilometre uzaktaki okyanus kıyısındaki bu küçük kasabanın Türkiye’ye olan gönül bağı mayıs ayında bir Türk kızının memur olarak işe alınmasıyla devam etti. Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasu Tashina, 25 memurun çalıştığı kamu kurumuna bir Türk’ün alınmasını önerdiğinde tüm kasaba çok sevindi. Hemen büyükelçilik ve Türkiye’de temsilcileri olan Japon firmaları ile irtibata geçen Kushimoto Belediyesi’nin karşısına çıkan ilk kişi Ayşegül Arkan oldu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Japon Dili ve Edebiyat Bölümü mezunu olan 25 yaşındaki Ayşegül Arkan, Osaka Üniversitesi’nde de burslu okudu. İstanbul’daki bir Japon firmasında çalışırken aldığı teklifi kabul eden Aydınlı Ayşegül Arkan, Mayıs ayından beri Kushimoto Belediyesi’nde çalışıyor.

Haberin Devamı

Türkçe ve halk oyunları

Aynı zamanda Mersin ile kardeş şehir olan Kushimoto Belediyesi’nde çalışan Ayşegül Arkan, sürekli Türkiye’yi hatırlatan etkinliklerin organizasyonundan sorumlu. Türkleri çok seven kasaba halkına kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi anlatan Arkan, okullarda çocuklar için özel çalışmalar yapıyor. 60 Japon’a Türkçe ders veren Ayşegül Arkan, “Hepsi Türkçe öğrenmek için çabalıyor ve tek dersi bile ihmal etmediler. Oshimo’daki bir okulda çocuklar damat halayı oynayacak kadar bizi içlerinde hissediyorlar. Sanırım dünyada vatandaşı olmadığım ülkede devlet memurluğu yapan tek kişiyim. Ülkemi temsil etmek ve bu kadar saygılı insanların arasında olmak bana gurur veriyor” diyor.

Türk pilota da sevgi

1985’teki İran-Irak arasında savaşta Tahran’da mahsur kalan 215 Japon vatandaşını İstanbul’a getiren İzmir adlı THY uçağının pilotu Orhan Suyolcu’nun da büyük saygıyla anıldığını belirten Arkan, “Bu kurtarma sonrası ilişkiler kopmayacak kadar sağlamlaşmış. Japonlar hem Ertuğrul’u, hem de Orhan Suyolcu’yu unutmuyor” diye konuştu.

Sonsuz saygı 1890’da başladı

II. Abdülhamid, Japonya’ya bir gemi gönderilerek Japon İmparatoru’na mücevherli imtiyaz nişanı ve pek çok hediye vermek istemişti. Donanma’nın en güzel gemisi olan ama 10 yıldır hareket etmeyen Ertuğrul seyahate hazırlandı. Geminin seyahati tamamlayamayacağı yönündeki raporlara rağmen Ertuğrul, Temmuz 1889’da İstanbul’dan yola çıktı. 7 Haziran 1890’da Japonya’nın Yokohama Limanı’na varan Ertuğrul, büyük sevgi ile karşılandı. Japonların Pasifik’te tayfun olacağı uyarısına rağmen gemi, 15 Eylül 1890’da yola çıktı. Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul, 16 Eylül 1890’da Fugano-Ra kayalıklarına çarptı. 607 müettebattan sadece 69’u kurtarılabildi. Geminin komutanı Can Yücel’in büyük dedesi, Hasan Ali Yücel’in dedesi Kaptan Ali Bey’di. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, kazanın 125’inci yıldönümü nedeniyle Japonya’ya TCG Gediz fırkateynini göndererek şehitleri Kuşimoto’daki anıt önünde andı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini anmak için bir vefa videosu hazırlayarak yayınladı.