Pazar 100 yıllık kız lisesi

100 yıllık kız lisesi

10.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erenköy Kız Lisesi bu yıl 100’ncü yaşını kutluyor. Okulun beş yıldır müdürlüğünü yapan Kamil Önalan ve 45 yıldır Erenköy Kız Lisesi Bitirenler Derneği Başkanı olan avukat Meral Urcun Erenköy Kız Lisesi’nin tarihini, burada yaşanan anıları anlattı.

100 yıllık kız lisesi

Okulu 1939’da bitiren Urcun “Okulun müthiş bir dekorasyonu vardı. Avizeler, ahşap büyük aynalar... Tüm kızlar aynalarla çevrili duvarlarda hep kendilerine bakardı. Bazen bu yüzden derse bile geç kaldığımız olurdu. O eski bina yandı. Yerine yenisi yapıldı. Ama o yıllardan kalma bir ayna okulda hatıra olarak yer alıyor” diyor. Okul müdürü Önalan ise 100’üncü yıla özel olarak tiyatro gösterisi, şiir yarışması, çeşitli sportif faaliyetler, konserler ve paneller düzenleyeceklerini söylüyor.

Mezunları anlatıyor

“Atletizm takımında rekor kırdım

Aslı Altan

Ailenin üç kuşağı bu okuldan mezun olduğu için babam beni Erenköy Kız Lisesi’ne yolladı. Okul kocaman bahçesiyle spor yapmaya olanak sağlıyordu. Okuldayken atletizm takımındaydım. O dönem katıldığım yarışlarda bana atletizmde 100 metrede Türkiye rekoru olan 12.30’u egale ettiğim söylenmişti. Okul formamı herhalde 5-6 kez giymişimdir. Hep eşofmanla gezerdim.


“Öğretmenlerimin taklitlerini yapar onlardan alkış alırdım”

Demet Akbağ

Erenköy Kız Lisesi’sinde basketbol ve voleybol oynarken, tiyatro kolu başkanı iken hatırlıyorum kendimi. Disiplinliydim, devamlılık konusunda parmakla gösterildim. Ama teşekkür, iftihar falan almazdım.
Öğretmenlerimin çok taklidini yapardım. İngilizce, kimya ve edebiyat öğretmenlerimin kendilerine de taklitlerini yapıp onlardan alkış almışlığım var.

“Demet Akbağ ve Aslı Altan’la 30 yıldan fazladır arkadaşız”

Dilek Hanif


82 yılı mezunuyum. Yatılı okudum. Erenköy Kız Lisesi bir ekoldür. Eğitim ve öğretim kalitesi, köklü yapısı ve son derece ciddi repütasyonu ailemin beni bu okula yönlendirmesini sağladı.
Hâlâ süren dostluklarımın temelini bu yıllarda attım. Demet Akbağ, Sedef İyibar ve Aslı Altan Erenköy Kız Lisesi’nden arkadaşlarım.

Reşat Nuri Güntekin “Kınalı yapıncak” dediği öğrencisiyle evlendi

“Yaprak Dökümü”, “Çalıkuşu” gibi romanların yazarı Reşat Nuri Güntekin, 1920’lerde Erenköy Kız Lisesi’nde edebiyat dersi verir. Güntekin 1927 yılında Erenköy Kız Lisesi’nden yeni mezun olan öğrencisi Hadiye Hanım ile evlenir. Erenköy Kız Lisesi’nin müdürü Kamil Önalan, Güntekin’in “Çalıkuşu”nu bu lisede yazmaya başladığını söylüyor. Meral Ucun ise “Derste öğrencisi Hadiye Hanım’a ‘kınalı yapıncak’ dermiş” diye anlatıyor.

“Başımızdan aşağı mektuplar yağardı”“

Meral Urcun

Hafta sonları herkes Göztepe İstasyonu’ndan yola çıkarak farklı semtlere giderdi. İstasyona görücüler gelirdi. Anneler-babalar bizim lisenin kızlarını oğullarına beğenirdi.
İzci olarak merasimlere giderken okuldan dışarı adımımızı attığımız anda erkeklerden üzerimize mektuplar yağardı. Ama almamız yasaktı o mektupları.

Okulun tarihçesi

Göztepe Ömerpaşa Sokağı’ndaki Şehremini Rıdvan Paşa’nın köşkü, paşanın bir cinayet sonucu öldürülmesiyle Mabeyinci Faik Bey’e satılır. Köşkü 7500 altına Faik Bey’den alan Maarif Nezareti 1911’de Kız Numune Mektebi’ni açar. Okul 1916’dan itibaren Erenköy İnas Sultanisi adıyla hizmet verir. Okulun yatakhane binası olan Topçu Reisi Hacı Hüseyin Paşa Köşkü de Maarif Vekilliği tarafından son sahibi 5. Murad’ın kızlarından Hatice Sultan’dan satın alınarak okulun yatılı kısmına eklenir. Okul 1943 yılında çıkan yangın sonrasında eğitime bir süre ara verir. 1955’te şimdiki binasında eğitime başlar. 1990’dan sonra okula yatılı öğrenci alınmaz.