Pazar “Atlı spor hayvan sevgisini öğretiyor, özgüven sağlıyor”

“Atlı spor hayvan sevgisini öğretiyor, özgüven sağlıyor”

12.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kemer Country Atlı Spor Kulübü’nün direktörü ve baş eğitmeni Atila Akbıyık “Atlı spor kesinlikle pahalı bir spor değil. Üstelik hayvan sevgisini öğretmekten özgüven sağlamaya da birçok faydası var” diyor

“Atlı spor hayvan sevgisini öğretiyor, özgüven sağlıyor”

Atlı spor denince birçoğumuzun aklına zor ve pahalı bir spor dalı geliyor. Halbuki aslında bu bir önyargı. Binicilik eğitimi almak için bir kulübe gitmekle tenis ya da futbol eğitimi almak için bir kulübe gitmek arasında aslında pek fark yok.
Ya da çocuklarınızı gönderdiğiniz yaz okullarının aylık ücretinden daha pahalı değil atlı spor kulüpleri. Üstelik özellikle çocuklar olmak üzere her yaş grubu için hem sosyal alanda hem fiziksel olarak birçok faydası var.

Haberin Devamı

Tüm bunları ve dahasını Kemer Country Atlı Spor Kulübü’nün direktörü ve baş eğitmeni Atila Akbıyık’tan öğrendik. Akbıyık bize bu sporun koşullarını ve faydalarını anlattı.

-At binmenin yaş sınırı var mı?

Ortalama 6 yaşından itibaren başlanabilir. 6 yaşına kadar da at sevgisini aşılama amacıyla çok basit ve kontrollü binişler yapılabilir.

-Kemer Country Atlı Spor Kulübü’nün bünyesindeki Pony Club’da küçük yaş grupları için ne gibi eğitimler veriliyor?

Öncelikle at sevgisi öğretiliyor. Sonra temel hareketler; nasıl oturacağınız, ata nasıl uyacağınız, nasıl dengenizi bulacağınız... Çok basit, atla yapılacak çocuk oyunları...

“Eğitimlerde farklı atlarla çalışmayı öneriyoruz”

-Ailece ders almak isteyenlere birlikte mi eğitim veriyorsunuz?

Haberin Devamı

Eğitim düzeylerine göre değişiyor. Ama biz genelde aile ortamı olduğunda çocuğun biraz önde olmasını isteriz. Çünkü çocuklar “Annem ve babam her zaman benden daha iyi” diye düşünürler. Biz de bunu kırmak için çocuğu daha önce başlatırız.

-Eğitime gelenler hep aynı atla mı eğitim alıyor?

O isteğe bağlı ama profesyonel olarak aynı ata binmemeyi tavsiye ediyoruz. Çünkü bazı atlar birçok şeyi kendi yapıyor olabilir ve siz onu ben yapıyorum zannedersiniz. Farklı bir atla çalıştığınız zaman ise eksikliklerinizi görürsünüz ve eğitim süreniz de hızlanır.

-Binmeye değil de sevmek için gelenler ya da kendi atının bakımını yapmak isteyenler oluyor mu?

Çok oluyor. İnsanlar rahatlıkla gelip sevebiliyor, ilgileniyor, yanlarında getirdikleri şekeri, havucu yediriyorlar. Zaten bizim de
“Yarış ahırda kazanılır” diye bir lafımız vardır.

-Eğitimler ne kadar sürüyor?

Dersler ortalama 30-45 dakika sürüyor. Bir atı tek başınıza idare edecek duruma gelmeniz için kapalı manejde yaklaşık beş-altı kere binmeniz gerekir mesela. Kendi başına tam anlamıyla at binme, biz buna “kendinden utanmayacak şekilde at binme” diyoruz, ortalama bir sene civarıdır.

“Tok, çizme ve pantolon şart”

-Biniciliğin özel kıyafetleri neler ve bunlar neden gerekli?

Biz mutlaka tok (çarpma ve darbelere karşı kafa bölgemizi koruyan başlık), binicilik pantolonu, bot ve çeps (botun üstüne geçirilen parça; ikisi birleşince çizme oluyor) olmasını öneririz. Çepsin faydası şudur; eyer de deri olduğu için iki derinin birleşimini sağlayarak ayak kısmınızın kaymasını engeller. Ayrıca üzengi kayışları, çeps takmazsanız baldırınızı acıtabilir. Giydiğiniz bot da herhangi bir denge kaybında botun üzengiye komple girmesini engellemek için önemlidir. Binicilik pantolonu da elastiki bir yapısı olduğu için atın üzerindeki hareketlerinizi daha kolay yapabilmenizi sağlar.

Haberin Devamı

“Stresi önlüyor, adalelerimizi çalıştırıyor”

-Büyükler için at binmenin faydası nedir?

Çok iyi stres atıyorlar. Gelip günde bir veya haftada üç-dört defa at binmeleri; zorlu iş hayatından ya da hep aynı yerde bulunmaktan kaynaklanan stresi önlüyor, farklı bir doğa içine girdikleri için de rahatlatıcı bir etki yaratıyor.

-Fiziksel olarak da faydalı diyebilir miyiz?

Atçılıkta kullandığımız adale gruplarımız ya da nefes alıp verme tekniklerimiz diğer sporlara göre daha farklıdır. Bacak adalelerimizi özellikle at binmeden itibaren belirli bir pres yaparak sıkarız ve binişin sonuna kadar ortalama 30-40 dakika boyunca o pres
yapmış vaziyette dururuz. Bu 2-3 dakika kolay olabilir ama 10’uncu dakikayı geçtikten sonra böyle bir gücün etkisini görürsünüz. Bu dayanıklılığı da getirir.

Haberin Devamı

“Atlı spor diğer sporlarla aynı fiyatta”

-Genel algı atlı sporun pahalı olduğu yönünde, öyle mi?

Kesinlikle pahalı bir spor değil. Bu sporu yapmanız için kendi atınızın olması da şart değil. Yeni başlayanlar en az bir yıl süreyle at sahibi olmadan haftada iki gün bu sporu yaparlarsa ayda ortalama 600 ile 800 lira arasında bir para ödeyecekler demektir. Zaten bunu her sporda ödüyorsunuz. Kıyafetler hangi dükkandan aldığınıza bağlı ama çizme, pantolon ve tok olacak şekilde 500-600 liraya hepsini rahatlıkla alabilirsiniz. Ayrıca şu an Kemer Country Club olarak Akademi Binişleri adı altında yaptığımız bir çalışma var. 12 yaş altı çocukları bu kapsamda değerlendiriyoruz. Bunun için üye olmaları da gerekmiyor. Son derece uygun fiyatlarla bu spora destek olmak, çocukların gelişimine katkıda bulunmak için başlattığımız bir çalışma.

Haberin Devamı

“At binen çocuk kötü alışkanlıklar edinmez”

-Küçük yaşlarda at binmenin faydaları nedir?

Birincisi tabii ki hayvan sevgisini öğretiyor. Atın iletişimi kedi, köpek tarzındaki hayvanlara göre biraz daha farklı. Ne çok sert olabilirsiniz ne de çok yumuşak. Aradaki dengeyi kurmayı öğretiyor at size. Onu öğrenen çocuk büyüyüp bir meslek sahibi olduğu zaman bunu kendi çevresine çok rahat yansıtabiliyor. İkinci aşamada da özgüvenini geliştiriyor. Çünkü ortalama 35-40 kilo civarında olan bir çocuk 300-700 kilo arasındaki bir hayvana bindiği zaman aradaki o fiziksel gücü ve farklılığı kabul eder ve onu yönetmeyi öğrenir. Özellikle at sahibi olan bir çocuk, en ufak harçlığını biriktirir, gider atına havuç alır, malzeme alır... Böylece büyümeye başladığı zaman da kötü alışkanlıkların hiçbirine bulaşmaz, zaten onlara başlayacak fırsatı da olmaz.

Anne-oğul birlikte biniyorlar

Psikoloğa para vermek yerine at binmeye gidin

32 yaşındaki Güneş Öztürk Yılmaz binicilikle 20 yıl önce tanışmış ama sonra ara vermek zorunda kalmış. Dört yıl önce de tekrar başlamış. Şimdi oğlu Ateş’le birlikte at biniyorlar. Ateş daha 8 yaşında ama dört yıldır atlarla ve at binmeyi çok seviyor. Hatta “İleride kendi atımın olmasını çok istiyorum” diyor. “Düşmekten korkmuyor musun?” dediğimizde olgunlukla cevap veriyor: “Herkesin düşmesi normal. Ben de düştüm. Korkacak bir şey yok.”

Yılmaz “Ateş at binmeye diğer sporlarla birlikte yaz okulunda başladı. Ben sevmesi için destek oldum ama asla zorlamadım. Kendisi sevdi” diyor. Kendisi haftada altı gün, günde 2 saat; Ateş ise yaz döneminde haftada beş-altı kez, kışın ise okul durumuna göre iki-üç kere biniyormuş. “Ne gibi faydasını gördünüz at binmenin?” diye soruyoruz, Yılmaz da “At binmek bütün iş yorgunluğunuzu, stresinizi alıyor. Psikoloğa para vereceğinize at binin derim. Çocukların da bilinçli, sorumluluk sahibi ve hayvanlara karşı sevgi ve saygılı yetişmesine destek oluyor” diye cevaplıyor.

Tunç M. Çapa(Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı)

“Yükselen spor dalları arasında”

-Atlı spor hobi olmaktan ziyade bir canlıyla beraber yapabildiğiniz, duygularınızı kattığınız bir spor dalı. Bu nedenle yetişkinler bu sporu yaparak iş hayatından biraz da olsa sıyrılabilirler.

-Çocuklar için ise fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal birçok alanda fayda sağlayan, ayrıca farkında olmadan içgüdülerini kullandıkları bir spor dalıdır.

-Özel atlı spor kulüplerinin açılması, binicilik branşlarının yayılması ve özellikle erken yaşlarda ailelerin çocuklarını spora yönlendirmeleri ilginin artması için önemli sebepler oldu. Ayrıca son yıllarda engelli kişilerin tedavi yöntemi olarak da görülen atlı spor, federasyonumuzun çalışmaları ve medya desteğiyle Türkiye’de yükselmekte olan spor dalları arasındadır diyebiliriz.