Pazar Bayramda beslenmeye dikkat!

Bayramda beslenmeye dikkat!

04.03.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bayramda beslenmeye dikkat!

Bayramda beslenmeye dikkat

Bayramda beslenmeye dikkat!

Kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda, özellikle kalp ve şeker hastalığı olanların, mide rahatsızlığı yaşayanların ve yaşlıların beslenme konusunda daha hassas davranması gerekiyor. Uzmanlar, önümüzdeki tatil günlerinde yemek miktarının azaltılıp öğünlerin sıklaştırılmasını öneriyorlar. Hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlıların tüketilmesi de önerilenler arasında.
Yılda bir kez kutlanan Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artması doğal. Ancak etin pişirilme şekli de büyük önem taşıyor. Izgara ya da haşlama yapılan et, kavurma veya kızartma yöntemiyle pişen ete göre çok daha sağlıklı.
Uzmanlar et pişirilirken kuyruk yağı, tereyağ gibi katı yağlar kullanılmaması gerektiğini belirtiyorlar. Kurban Bayramı’nda yapılması gelenek haline gelen kavurma da etin kendi yağıyla ve kısık ateşte pişirilmeli.
Kurban Bayramı’nda sakatat tüketimi de artıyor. Diyetisyenler, özellikle kolesterolü yüksek, kalp ve damar hastalığı riski olanların, sakatat tüketmemesi gerektiğini söylüyorlar.
Amerikan Hastanesi diyetisyenlerinden Dilara Koçak, şişmanlığın ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu vurguluyor. Şişmanlık; kolesterol, yüksek tansiyon, kalp, şeker hastalığı riskini artırıyor ve özellikle göz, böbrek ve kalbi etkileyen hastalıklara neden oluyor.

Şişman mısınız?
Ağırlığınızı, boyunuzun karesine bölerek Beden Kitle Endeksinizi bulabilirsiniz:
18,5-24,9 Normal kilo
25,0-29,9 Fazla kilo
30,0-34,9 Aşırı kilo
35,0-39,9 Çok aşırı kilo




PAZAR