Pazar Büyük ustanın anısına

Büyük ustanın anısına

14.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türk karikatürünün dev ismi Turhan Selçuk’u, eserlerinden seçmeler ve kardeşi İlhan Selçuk’un satırlarıyla anıyoruz: “Turhan’ın dünyası yaşadığımız gerçek dünyanın eleştirisiyle oluştu... Alternatif bir dünyadır bu... Coğrafyası dördüncü boyuta yayılır... Turhan’da zaman korkusu kalmadı... Zaman artık Turhan’a çalışıyor.”

Büyük ustanın anısına

Annesi Hikmet Selçuk’un anılarından
Babası veya ben kulaklarını çekiştirdiğimiz zaman kızar, “Kaçarım, bir daha gelmem, böyle mi bir çocuk yola getirilir?” diye bağırır, “Tatlılıkla neler olmaz, haksızlığa kimse boyun eğmez...” İthamlarına kızıp ona: “Anne, baba çocuğunu terbiye etmek mecburiyetindedir” derim. “Terbiye böyle mi edilir?... Bağırmakla iyi şeyler olur mu? Ben bu kadar çabaladım, sizin yüzünüzü ak çıkarmak için var kuvvetimle çalıştım, sınıfın birincisiyim...
Benim gibi çocuğa böyle mi yaparlar?...
Eşkiya, eşkiya gibi...”
Şaşkın bağırıyorum: “Yarın büyüdüğünde anlarsın. Şimdi bütün şeytanların tepende...” “Şeytan da neymiş? Öyle şey yok, hepiniz uyduruyorsunuz...”
“Bu çocuk hep kendi kafasına göre mi hareket edecek?...” diye düşünüyorum. Allaha şükür ki, kafası
fena değil...


Turhan Selçuk’un Yaşar Kemal’e armağanı
Yaşar Kemal yazıyor...
Turhan Selçuk’la kırk yılı aşan arkadaşlığımız benim mutluluğumdur.
Ha, size bir şey daha söyleyeyim mi, benim bir mutluluğum daha var: O da benim evimde Turhan’ın bir karikatürü asılı. Hani, herkesin bildiği o zeytin dalı var ya, yani barışın timsali zeytin dalı. İşte Turhan bu zeytin dalını upuzun resmetmiş, dibine bir de insanı oturtmuş, insancık da, ne yapsın, daldaki zeytini koparmış yiyor. Alın size bir dünya. Binlerce insan macerası...

Büyük ustanın anısına


Abdülcanbaz 1957 yılında Milliyet’te doğdu.
O sıralarda Milliyet birçok yabancı çizgi roman yayımlamaktaydı. Genel yayın müdürü Abdi İpekçi Türk sanatçılarının da çizgi roman türünde örnekler vermesini önerdi arkadaşlarına. Böylece birçok sanatçı Turhan Selçuk’la birlikte Milliyet sütunlarında çizmeye başladı. Abdülcanbaz’ın ilk serüveni olan “Turist Serüveni”ne Aziz Nesin ile başladılar. Nesin yazıyor, Selçuk çiziyordu.



Abdülcanbaz tiyatroda
Kenan Işık “Abdülcanbaz”ı Devlet Tiyatroları için oyunlaştırdı ve yönetti.
Bu oyunun müzikleri de Timur Selçuk’a aitti. Bir başka kez de Abdülcanbaz Dostlar Tiyatrosu’nda oynandı. Dostlar Tiyatrosu Abdülcanbaz’ın Kurtuluş Savaşı serüvenlerini sahneye koymayı tasarladı. Baş karakter için de daha önce “İttihat ve Terakki” oyununda rol almış olan film yıldızı Ahmet Mekin seçildi.

İşte meşhur Osmanlı tokadı
Büyük ustanın anısına

Abdülcanbaz zalimlerin, kötülerin yaptığı her fenalığa meşhur “Osmanlı tokadı” ile
cevap verirdi.

Hem gazetede yayımlandı hem “külliyat”ı çıktı
Abdülcanbaz’ın maceraları Milliyet gazetesinin yanı sıra “Abdülcanbaz Külliyatı” olarak ciltler halinde Milliyet Yayınları tarafından basılmıştı.


Kaynaklar: Güldiken dergisi ve Abdülcanbaz külliyatı

Yazarlar