Pazar Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yıl ajandası

Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yıl ajandası

29.10.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Bayramımızın 100. yıldönümü yurdun her bir yerinde farklı etkinliklerle kutlanıyor. Her yerin kırmızı beyaza büründüğü bu büyük coşkuya katılabileceğiniz durakları sizin için derledik.

Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yıl ajandası

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün “Bu kutlu güne kavuşmanın en derin sevinci ve heyecanı içindeyim” sözleriyle halka seslenişinin üzerinden tam 90 yıl geçti. Bugün Cumhuriyetimizin 100. yılını doldurduğu en büyük bayramımız. İstanbul’dan İzmir’e, Ankara’dan Samsun’a 100 yıllık mücadeleye bakabileceğiniz sergileri, dans edip şarkılar söyleyerek kutlayabileceğiniz konserleri ve etkinlikleri sizin için derledik.

Haberin Devamı

İstanbul

Kutlamalar Maltepe’de

Maltepe’de İBB tarafından düzenlenecek 100. yıl özel gösterisinde, Haluk Bilginer’in seslendireceği temsili Cumhuriyet ağacı, bir kız çocuğu ile yolculuğa çıkacak. 40 dakika sürecek bu özel gösteriye, yurt dışından gelen hava ve yer akrobatları eşlik edecek. İtalya’dan gelen uçan balonlu akrobasi ekibi, Türkiye’nin her şehrini temsil eden 81 halk oyunları dansçısıyla aynı sahnede buluşacak. İskender Paydaş yönetimindeki 60 kişilik orkestra ve 40 kişilik koro ile birlikte sahneye sırasıyla Duman, Kubat, Edis, Sıla ve Zülfü Livaneli’nin çıkacağı konserler aralıksız 3 saat sürecek.

Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yıl ajandası

AKM’de konser coşkusu

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Cumhuriyet’in 100. yılını sanatseverlerle beraber marşlarla, türkülerle birlikte büyük bir coşkuyla kutlayacak. Bu akşam saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleşecek “Cumhuriyet’in 100. Yıl Konseri” programında, Cumhuriyet’in yetiştirdiği bestecilerin eserlerinden oluşan bir seçki sanatseverlerle buluşacak.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Kadınları Koşusu

Cumhuriyetimizin 100. yaşı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ilk kez gerçekleştirilecek “100. Yıl Cumhuriyet Kadınları Koşusu” ile kutlanıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü Garipçe yerleşkesinde saat 09.00’da başlayacak olan koşu, Avrupa’dan Asya yönüne 5 kilometre koşularak gerçekleştirilecek. Bu anlamlı koşuya Beşiktaş JK ve Galatasaray SK’nın kadın branşlarındaki sporcuları da katılacak.  

100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü

Suadiye Işıklar’da saat 19.23’te başlayacak 100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü Caddebostan etkinlik alanında tamamlanacak. Bu noktada kutlamalar Rengim Gökmen’in şefliğindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın konseriyle devam edecek. Gecede aynı zamanda Zülfü Livaneli de dinleyicilerle buluşacak.

Beşiktaş’ta Fener Alayı

Cumhuriyetimizin 100. yılını hep birlikte büyük bir coşkuyla kutlamak için Beşiktaş Belediyesi fener alayı düzenliyor. Bu akşam saat 19.00’da Dolmabahçe Sarayı’ndan başlayacak fener alayı Ortaköy Meydanı’nda sonlanacak. Gece Edip Akbayram konseriyle devam edecek.

Haberin Devamı

“Yaşasın Cumhuriyet!” sergisi

Cumhuriyet’in 100. yılında “Yaşasın Cumhuriyet!” Sergisi İstanbul’da Türkiye İş Bankası Müzesi’nde 31 Aralık’a kadar görülebilir. Cumhuriyetin ilk yıllarında iktisadi ve sosyal hayatın kalkınması yolunda yerli sanayi ve üretimde rolü olan aktörlerin hikâyesini aktaran sergi kutlama rotanızda olmalı. Sergi Ankara’da Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde izlenebilir. Diğer yandan uzun zamandır merakla beklenen Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi de bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak Beyoğlu’nda kapılarını açıyor.

Pera Müzesi’nde   konserler, rehberli turlar

Pera Müzesi, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bugün bir dizi özel etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Müzeyle özdeşleşen Türk Müziği Konserleri’nde dinleyiciler bugün saat 15.30’da “Cumhuriyetimizin 100. Yıl Konseri”ni dinleme fırsatı bulacak. Ayrıca müze ziyaretçileri için Cumhuriyet Bayramı’na özel ücretsiz rehberli turlar düzenleyecek.

Haberin Devamı

Fotoğraflarla Cumhuriyet

Cumuriyetiizin 100. yılını İBB Atatürk Kitaplığı ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı arşivlerinden fotoğraflarla kutlayan “Yaşasın Cumhuriyet” sergisi, bugünden itibaren Şişli’deki Atatürk Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşuyor. Sergi 31 Aralık’a kadar görülebilir.

Ankara

Kutlamaların da başkenti

Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’da saat 11.00’de Kızılcahamam Işıkdağı’ndan başlayacak “100. Yılda 100 Zirve Doğa Yürüyüşü” ile start alacak olan kutlamalar günboyu sürecek. 13.00’te Altınparmak’ta Lefkoşa, Astana, Kazan, Bangkok, Moskova folklor gösterileri, 17.00’de Cumhuriyet Kupası Tenis Turnuvası düzenlenirken. Saat 18.00’de Atatürk Orman Çiftliği’nde Murda, 20.00’de ise Candan Erçetin konseri gerçekleşecek. 

Yüzyıllık Destan “Ateş”

Cumhuriyetimizin 100. yılında Devlet Tiyatroları, yüzyıldır yanan hürriyet ve medeniyet ateşini sahnelere taşıyor. Ankara Devlet Tiyatrosu’nun Barış Erdenk rejisiyle sahnelediği “Yüzyıllık Destan ‘Ateş’” adlı oyunu, bu akşam saat 20.00’de Akün Sahnesi’nde ilk kez seyirci karşısına çıkıyor. Haluk Özenç’in yazdığı oyunda Mustafa Kemal Paşa’yı Emre Başer canlandırıyor.

Haberin Devamı

“Ya İstiklâl Ya Ölüm!”

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Koleksiyoncular Derneği ve Çankaya Belediyesi iş birliği ile Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle hazırlanan “Ya İstiklâl Ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda” başlıklı sergi Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin tüm galerilerinde kapılarını açtı. I. Dünya Savaşı’nın sonundan Cumhuriyet’in ilanına kadar olan dönemi inceleyen sergi, bağımsızlık mücadelesinin izlerini sürmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Bugünün çocuklarına

CSO Ada Ankara, Cumhuriyet coşkusunu çocuklarla yaşayacak. Minikler bugün gerçekleşecek “Yaşasın Cumhuriyet” etkinliğinde drama eğitmenleri ile birlikte Cumhuriyet Bayramı’nın anlam ve önemini drama ve canlandırmalarla öğrenecek.

İzmir

“100. Yıl Konseri”

Bu akşam Kültürpark’ta saat 21.00’te Kenan Doğulu 100. Yıl Konseri ile sahnede olacak.

“Cumhuriyetin 100’ü İzmir”

“Cumhuriyetin 100’ü İzmir” sergisi 24 Ekim’de Kültürpark Atlas Pavyonu’nda açıldı. İzmir’in 100 yıllık Cumhuriyet yolculuğunu yansıtmayı hedefleyen ve farklı bölümlerden oluşan sergiyi, 30 Kasım tarihine kadar ücretsiz gezebilirsiniz.

Konak’ta “İz Bırakan İlkler”

Ergün Başar’ın ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Atatürk: “İz Bırakan İlkler” Dev Portreler’ sergisi 25 Ekim’de Konak Metro Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi 30 Aralık’a dek görülebilir.

“Karanlıkta Akan Bir Yıldız”

Atatürk’ün eşyaları, yayımlanmamış fotoğrafları ve dönemsel belgeleri içeren “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisi bugün açılıyor. Sergi 31 Mart 2024’e dek Folkart Gallery’de ücretsiz görülebilir.

Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yıl ajandası

Bodrum

“Cumhuriyet’in Gururu Sanat Etkinlikleri”

Prof. Dr. Kıymet Giray’ın küratörlüğünde Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak hazırlanan “Cumhuriyet’in Gururu Sanat Etkinlikleri” önemli sanatçıların eserlerini görme fırsatı sunuyor. Turgutreis Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde; aralarında Devrim Erbil ve Bedri Baykam’ın da olduğu sanatçıların eserleri yer alacak. Artemisia Sergi Salonu’nda ise Burak Erim’im “Atatürk’ün İzindeyiz” resim sergisi ziyaretçilerini bekliyor. Tüm sergiler ocak ayına kadar görülebilir.

“Bodrum’un Yüzü”

“Bodrum’un Yüzü” belgeseli, bu akşam Nurol Kültür Merkezi’nde saat 19.00’da seyircilerle buluşuyor.

Samsun

Bando gösterisi

Bağımsızlık meşalesinin yakıldığı, kurtuluşun ilk adımlarının atıldığı Samsun’da  tüm haftaya yayılan Cumhuriyet coşkusu bugün zirve yapacak. Saat 14.00’te Pizza AVM önünde Samsun Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Bölge Bando Komutanlığı Bandosu gösteri düzenleyecek. Saat 20.00’de ise Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nde havai fişek gösterisi var.

Adana

Meşaleli yürüyüş

Adana Büyükşehir Belediyesi önünden Uğur Mumcu Meydanı’na bayraklarla ve meşalelerle 19.23’te başlayacak yürüyüş saat 20.00’de Melek Mosso konseriyle devam edecek.