Pazar “Eğlenince yaratıcılık kanalları açılıyor”

“Eğlenince yaratıcılık kanalları açılıyor”

29.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kişiye özel mobilyalar tasarlayan Ayça Sevinç: “Haftada en az iki saat eğleneceğim aktiviteler yapmaya çalışıyorum, darbuka çalmaya başladım mesela. Eğlenince yaratıcılık kanallarının açıldığını düşünüyorum”

“Eğlenince yaratıcılık kanalları açılıyor”

Ayça Sevinç kişiye özel mobilyalar tasarlayan bir tasarımcı. Bir devlet kurumunda uzman olarak çalışan bir endüstri mühendisiyken 2009’da doğum iznine ayrılıyor. O esnada işine geri dönmek istemediğini; sevdiği işi yapmadığını fark ediyor. Ne yapabilirim derken de “Hep ilgilenir, şöyle mi olsa böyle mi olsa diye hayal ederdim” dediği mobilya tasarımı aklına düşüyor. Eşinin de desteğiyle “neden olmasın” deyip istifa ediyor ve 2012’den itibaren Ankara’da hayalini kurduğu işi yapıyor.

Haberin Devamı

Tasarım ve üretim sürecini “Bir desen hoşuma gittiğinde bunu hayatın içine nasıl sokarım diye düşünmeye başlıyorum. Kafamda bir resim beliriyor. Sonra çizmesi kolay zaten. Bilgisayarda yapıyorum. Sanatçı gözü olan bir ustam var. Talep gelen tasarımları da ona ürettiriyorum” diye anlatıyor.

“Bazen ‘bütün evi tasarlayın’ gibi talepler geliyor. İç mimar değilim, tek bir özel ürün talebine daha sıcak bakıyorum.

“Görüntüye fonksiyonelliği entegre ediyorum”

Sevinç “Görüntü beni daha çok cezbediyor açıkçası” diyor: “Fonksiyonellik tabii ki çok önemli, biblo değil bunlar. Hayal ettiğim görüntüye fonksiyonelliği entegre etmeye çalışıyorum. Beyazı farklı renklerle kombinlemeyi seviyorum. Hem farklı oluyor hem de o renklerle oynayarak evdeki diğer dekorasyonlarla da uyum yakalayabiliyorsunuz. Geometri üzerine oynamayı da seviyorum.”

Haberin Devamı

Nelerden ilham aldığını soruyorum. “Haftada en az iki saat çok eğleneceğim bir aktivite yapmaya çalışıyorum, darbuka çalmaya başladım mesela. Eğlendiğimde o yaratıcılık kanallarının açıldığını düşünüyorum” diyor.

Geleceğe yönelik hedefi olarak mobilya firmalarıyla çalışmayı gösteriyor: “Türkiye’deki piyasayı çok kısıtlı buluyorum bir alıcı olarak. Tasarımların daha da renklenmesi çok hoşuma gider. Ben bu işi çok severek ve ticari kaygı gütmeden yaptığım için daha fazla seçenek sunabildiğimi düşünüyorum.”

Sevinç’in evindeki dolap, sehpa gibi ürünler de kendi tasarımıymış. “Şunu yaparsam satarım gibi bir derdim yok. O yüzden trendlerden etkilenmediğimi düşünüyorum. Dolayısıyla özgün ve güzel geliyor insanlara.”

Kanada ve ABD’de sehpası satılacak

Tasarım alanında birçok ödülü de var Sevinç’in. 2012’de İtalya’daki A’ Design Award tasarım yarışmasına katıldığı Catena orta sehpa bronz ödül almış. Aynı ürün geçtiğimiz yıl Kanada’da bir firmanın sehpa tasarım yarışmasında da birinci olmuş. Birinci olan ürünü üretime sokacakları için şu an beklemede Sevinç. Tasarladığı sehpa Kanada ve ABD’de internet üzerinden satılacak.

Geçen yıl bir bronz ödülü de “Geometrik desenlere tutkumdan ortaya çıktı” dediği Calma Credenza komodinle kazanmış aynı yarışmadan. “Kapaklarda delikler var, arkasından renkleri görebiliyorsunuz. Üç farklı görüntü oluşturabiliyorsunuz kapağın yerini değiştirerek” diye anlatıyor. Geçtiğimiz nisan ayında ise yine aynı yarışmadan Be Modular kitaplıkla bir ödül kazanmış. Be Modular kitaplıkların fiyatı binle 2 bin lira arasında değişiyor. n