Pazar “Empati kuramayanlar sorun yaşıyor”

“Empati kuramayanlar sorun yaşıyor”

13.02.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Müzakereci Arabulucular Derneği Başkanı Feridun Balcı, “Çocuğunuz ders çalışmıyor diye mahkemeye mi vereceksiniz ya da eşinizle her tartışmada boşanacak mısınız? İşte bu durumlarda müzakere etmek gerekiyor” diyor.

“Empati kuramayanlar sorun yaşıyor”

ÖZLEM ÜLKÜ - İlişkilerimizde her zaman her şey istediğimiz gibi gitmeyebilir. Ve maalesef sorunları çözmek her zaman kolay da değil. Böyle durumlarda destek almak kurtarıcı olmuştur. Peki ya bu desteği bir arabulucudan almak? Uyuşmazlık çözüm yöntemi olan arabuluculuk, 2013 yılından bu yana hayatımızda. Özellikle iş mahkemelerinin yoğunluğunu azaltmak için başvurulan arabuluculardan özel ilişkilerimize destek verenler de var. İzmir’deki Müzakereci Arabulucular Derneği buna örnek. Felsefe öğretmeni Feridun Balcı’nın öncülüğünde kurulan dernek, 8 yıldır ikili ilişkiler üzerine çalışıyor. Görev yaptığı lisede akran arabulucuğu projesiyle 3 bin 50 anlaşmazlığını çözüme kavuşturan Balcı, şimdi aile ve ilişkilerinde sorun yaşayanların yanında.

Haberin Devamı

 ‘Kazan-kazan’ düşüncesiyle hareket eden Feridun Balcı, kişiler arası sıkıntılarda çalışmalar yapıyor. Ofisine iş anlaşmazlığı yaşadığı için gelenler olsa da o; ebeveynle çocuk, eş ve arkadaşıyla dostuyla sorun yaşayanlara destek oluyor. “Yaptığımız şey kişiler arası müzakere. Maalesef biz bu konuda zayıf bir toplumuz. Tarafların kendi çözüm yollarını bulabilmeleri, kazan-kazan olmaları için arabulucuk yapıyor; onların işitmeleri gereken soruları soruyoruz. İnsanlar empati kuramadıkları için sorun yaşıyor” sözleriyle dernek olarak çalışmalarını anlatan Balcı, başvuran profilin çoğunlukla çocuklarıyla sorun yaşayan anneler olduğunu söylüyor. Karşılaşılan problemleri zaman yönetimi, internet bağımlılığı, çalışma alışkanlıkları, kardeş çatışması, öfkeyi yönetememek, değer çatışmaları, meslek, okul ve arkadaş seçimi şeklinde sıralayan Balcı, bugüne kadar 300’e yakın aileye destek verdiklerini söylüyor. “Çocuğunuz ders çalışmıyor diye mahkemeye mi vereceksiniz onu ya da eşinizle her tartışmada boşanacak değilsiniz; işte bu noktada müzakere etmeyi gösteriyoruz. Bu bizim ayırt edici noktamız. Bir ilişki koçuna gittiğinizde o sizin sorununuzu çözüyor, bir kilo balık veriyor, karnınızı doyuruyor ama sonra ne olacak? Bir sivil toplum örgütü olarak, insanların eline balık yerine oltayı vermeye çalışıyoruz” diyen Balcı, çalışmalarının çözüm üretmekten ziyade, insanların çözüm üretme becerilerini geliştirmek olduğunu anlatıyor.

Haberin Devamı

“Empati kuramayanlar sorun yaşıyor”

 Müzakereleri kendisinin yaptığını söyleyen Feridun Balcı, ”Hepimiz parmak izi gibi birbirimizden farklıyız; tavırlarımız, hayallerimiz, değerlerimiz hepsi bize özel. Her konuda anlaşmak mümkün değil. Ama anlaşmazlık bizde kötü bir şey olarak algılanıyor. Oysa doğru yönetilirse aslında çok da faydalı bir şey” diyerek buradan çıkarılması gerekenlere odaklanılmasını tavsiye ediyor.

“Güven ilişkisine önem veriyoruz”

Görüşmelerin ardından adımları sırayla attıklarını dile getiren dernek başkanı, ilk olarak gelenleri eleştirmeme, yargılamama, suçlamama ve tarafsız olacaklarına dair güven ilişkisi oluşturdukları söylüyor: “Kişiler kimsenin tarafında olmadığımı anlıyor. Burada bir zaman yönetimi yapıyoruz. Okul, kişisel bakım, yol için gereken zamanları çıkardığımızda kalan boş zamanı ikiye ayırıp bir kısmında ders çalışmasını, bir kısmında dinlenip, eğlenmesini öneriyoruz. Sözleşme imzalayıp takibini yapıyoruz.” Bu çalışmaların başarıya ulaşması için en az üç ay takipte olduklarını söyleyen dernek başkanı İzmir dışındaki başvurularda online çalıştıklarını dile getiriyor. Verdiği hizmetin psikologlukla karıştırılmamasını söyleyen Balcı, anlaşmazlık yaratan durumları ortaya çıkarmaya yardımcı olduklarının altını özellikle çiziyor.