Pazar Evhama paydos

Evhama paydos

04.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doktorlar da dahil olmak üzere pek çok kişinin derdi hipokondriya, yani hastalık hastalığı. Buyur ola bu illeti tartışacağımız, inşallah üç vakte kadar evhamdan kurtaracak testusa...

Evhama paydos





1- Eskiden evham denirdi. Halk dilinde hastalık hastalığı. Tıpta adı hipokondriya. 24 yüzyıl önce onun ilk farkına varan eski Yunanlılardı. Ancak 2000 yıl sonra, 17'nci yüzyılda, hipokondriya korkularının kaynağının karın bölgesi değil de (Hipondriya eski Yunancada "karın" demek) "neresi" olduğu anlaşıldı?
a. Popo
b. Omurilik
c. Yürek
d. Beyin

2- En ünlü komedi yazarı Moliere 51 yaşında, başrolünü kendi oynadığı bir oyundan birkaç saat sonra ölmüştü. Bu oyunun adı neydi acep?
a. Hastalık Hastası
b. Zoraki Hekim
c. İşkilli Memo
d. Ne Oldum Delisi

3- "Kayıp Zamanın Peşinde" eserinin yazarı Marcel Proust o mertebede hastalık hastasıydı ki, tozdan korunmak için evin bütün duvarlarını mantar kaplatmıştı. Soğuktan korunmak için üst üste üç palto giyer, yüzü gözü atkılarla kapalı, "zombi" gibi dolaşırdı. 51'inde yaşamını yitirdi. Nedenini kestirebilir misiniz?
a. Mantar hastalığı
b. Nefes darlığı
c. Frengi
d. Zatürre

4- Doktorlar boyun ve sırt ağrılarından yakınan, uyku bozukluğu, yorgunluk, baş ağrısı, kabızlık, ağrılı adet görme, ellerde ve ayaklarda karıncalanma ile şişme gibi şikayetleri olan hanımları hemen hastalık hastası kabul edip genellikle ağrılı bir romatizma çeşidi olduğu söylenen hangi teşhisi koyuyorlar?
a. "Hipokonduru"
b. Nevroz
c. Lupus
d. Fibromiyalji

5-Modern hemşireliğin kurucusu sayılan Florence Nightingale'in bir hastalık hastası olduğunu bilir miydiniz? 1857'de kendini yatağa attı ve hayatının pamuk ipliğine bağlı olduğuna inanarak yaşadı. Kaç yılına kadar?
a. 1859
b. 1870
c. 1890
d. 1910

6-"Fahim Bey ve Biz" romanının yazarı, hastalık korkusundan ta çocukluğundan itibaren hiçbir şeyi çiğ olarak yiyemediği için, sofrasında ne mevsim salatası ne de meyve bulunurdu. Kim?
a. Yakup Kadri Karaosmanoğlu
b. Abdülhak Şinasi Hisar
c. Halit Ziya Uşaklıgil
d. Ahmet Hamdi Tanpınar

7- Aziz Nesin onun için "Meme ve rahim kanseri olamayacağı için çok üzüntü duyuyor" diye yazmış. "Ben hastalık hastalığı dışında hiçbir şeyden korkmadım" diyen komedi ustamız kim?
a. Müjdat Gezen
b. Nejat Uygur
c. Ali Poyrazoğlu
d. Gazanfer Özcan

8- Ünlü fizikçi tam bir hastalık hastasıydı. Zaman zaman depresyona girerdi. Yemeden içmeden kesilir, günlerce uyuyamazdı. Yerçekimi yasalarını ortaya çıkarmıştı. Kimdi?
a. Stephen Hawkings
b. Albert Einstein
c. Isaac Newton
d. Francis Bacon

9-Ne zaman yeni evrim teorisini anlatmak istese parmakları titrer, çarpıntılar baş gösterir, yorgunluktan bayılırdı. Mektuplarında, "Bana hastalık hastası olduğumu söylüyorlar" diye yazmıştı. 19'uncu yüzyılın bu en müthiş bilim kişisi kimdi?
a. Marie Curie
b. Charles Darwin
c. Louis Pasteur
d. Sigmund Freud

Yanıtlar: 1) d, 2) a, 3) d, 4) d, 5) d, 6) b, 7) a, 8) c, 9) b