Pazar “Gökkuşağı Koalisyonu bakanlıklarla görüştü”

“Gökkuşağı Koalisyonu bakanlıklarla görüştü”

28.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elton John’un mektubuyla yeniden gündeme gelen, eşcinsel hakları kampanyasını yürüten Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye direktörü Murat Çekiç: “İçinde yer aldığımız Gökkuşağı Koalisyonu isteklerimizi açıkladı. Sonra ilgili bakanlıklarla iletişime geçtik. Konuşmak için çok erken ama taleplerimizden haberleri var ve görüşmelerimiz olumlu geçti diyebiliriz”

“Gökkuşağı Koalisyonu bakanlıklarla görüştü”

Geçtiğimiz günlerde Elton John, Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’deki lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireylerin korunması için yürüttüğü Ne Bir Hastalık Ne de Bir Suç isimli kampanyasına destek verdiğini açıkladı. Örgütün Türkiye şubesinin direktörü Murat Çekiç’ten öğrendiğimize göre John, kampanya için hazırlanan ve LGBT bireylerin ülkemizde maruz kaldıkları ayrımcılığı konu edinen raporu okurken çok duygulanmış. Bu bireylerin işten atılmaları, aileleri tarafından dışlanmaları hatta öldürülmeleri onu bir destek mektubu yazmaya itmiş. Murat Çekiç ile Uluslararası Af Örgütü’nün Beyoğlu’ndaki ofisinde bir araya geldik ve kampanyanın ayrıntılarını konuştuk. Çekiç internette on binlerce imza toplandığını ve dünyanın dikkatinin Türkiye’deki LGBT’lerin üzerinde olduğunu söylüyor. Bu arada örgüt, hükümet yetkilileri ile de bir araya gelmiş. Çekiç’e göre Türkiye bu sorunu atlatmak için hazır.

* Elton John kampanyayı nasıl duydu?

Uluslararası Af Örgütü dünyanın en büyük insan hakları örgütü. Kampanyamız da örgütün aktif olduğu her ülkenin internet sitesinde var. Elton John da insan hakları konusunda çok aktif biri. Uluslararası Af Örgütü’nün sitesindeki Ne Hastalık Ne de Bir Suç kampanyamız onu çok duygulandırdı. Türkiye’deki LGBT bireylerinin karşılaştıkları ayrımcılığı gözler önüne seren raporu okuyunca desteklemek istedi. Kampanya mayıs ayında başladı. Biz çalışmalara devam ederken de eski Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf “Eşcinsellik bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gerekir” dedi. Raporun ve kampanyanın başlığını da bu talihsiz açıklamadan aldık. Elton John’un destek vermesi ile kampanya tekrar gündeme geldi.

* Basın bildirinizde “Devlet yetkilileri tarafından yapılan homofobik açıklamalar ayrımcılığı teşvik ediyor” diyorsunuz. Homofobi Türkiye’de ne kadar yaygın?

Şaşılacak kadar. Çözümü tabii hükümette. Sayın Kavaf’ın açıklamasını bir düşünün. Bir devletin bakanı böyle derse nasıl yol alabiliriz ki? Devlet yetkilileri ülkedeki ayrımcılığın ortadan kalkması için yasal önlemleri almakla yükümlüdür. Ayrıca sosyolojik ve toplumsal değişimlere de önayak olmaları gerekir. Yasal adımlar toplumsal değişimin en önemli araçlarıdır. Bir grubun sorunlarını çözmek için önce o grubun ismini telaffuz etmeniz, onu belirlemeniz gerekir. Ama ne yazık ki bizler şu an Anayasa’da ve yasalarda ismi geçmeyen, varlığı kabul edilmemiş ama yüz binlerce hatta milyonlarca kişilik bir kitleden bahsediyoruz.

“Uganda’daki dernek başkanı idam edilmezse gelecek”

* Taleplerinizle ilgili hükümet yetkilileriyle iletişime geçtiniz mi?

Uluslararası Af Örgütü’nün de içinde yer aldığı Gökkuşağı Koalisyonu isteklerimizi açıkladı. Ardından ilgili bakanlıklarla iletişime geçtik. Bu konuda konuşmak için çok erken ama taleplerimizden haberleri var ve görüşmelerimiz olumlu geçti diyebiliriz. Ancak Türkiye imza attığı uluslararası insan hakları sözleşmelerinin gerektirdiklerini uygulamakta başarısız.

* Dünyada durum nedir? Eşcinsellik hangi ülkelerde hastalık olarak algılanmaya devam ediyor?

2011 yılındayız ve bu konuda artık tıbbi bir araştırma yapmamıza gerek yok. Yani eşcinselliğin bir hastalık olmadığı, insanların farklı cinsel yönelimlerinin ve cinsiyet kimliklerinin olabileceği dünyadaki birçok tıp örgütünün onayladığı bir durum. Bunların içinde Türkiye de var. En basit şekliyle, LGBT birey üyesi olmanın göz ve saç renginizin değişik olmasından farkı yok. En kötü durumda olan ülke biziz diyemeyiz. Mesela Uganda’da eşcinsellerin idam edilmesi gündemde. Ülkenin önde gelen LGBT hakları savunucusu David Kato öldürüldü. Geçtiğimiz haftalarda David ile birlikte Uganda’nın ilk LGBT hakları derneğini kuran Kasha Jacqueline’le tanıştım. Kendisini Türkiye’ye davet ettiğimde hayatta kalabilirse geleceği sözünü verdi. Ancak Türkiye son dönemde demokratik adımlar atan, önemli değişimler geçiren bir ülke. Oysa LGBT haklarındaki bu durum, hükümetin daha demokratik bir ülke söylemiyle uyuşmuyor. Kısacası kimse LGBT olduğu için okuldan ya da işten atılmasın ya da 34 yerinden bıçaklansa dahi katili “Bana cinsel ilişki teklif etti” dediğinde indirim almasın istiyoruz.

“Gökkuşağı Koalisyonu bakanlıklarla görüştü”


Elton John kampanyaya destek verdi...

Elton John Türkiye’deki LGBT’lerin diğer bireylerle eşit haklara sahip olmaları için düzenlenen kampanyaya imza attı ve destek verdiğini dünyaya açıkladı.


Af Örgütü’nün talepleri

“Komşu ülkelerden göç eden geylerin de güvenliği sağlanmalı”


* Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylere yönelik nefret suçlarına karşı gerekli cezai önlemlerin alınmalı, “ağır tahrik” indirimlerinin uygulanamayacağına dair düzenleme yapılmalı.
* Anayasa’nın eşitlikle ilgili 10’uncu maddesinde anılan “kadın” ve “erkek”e “cinsel yönelim” ve “cinsel kimlik” ibareleri eklenip LGBT üyelerinin varlıkları kabul edilmeli.
* Türk Ceza Kanunu’nun “Ayrımcılık” başlıklı 122’nci maddesindeki ayrım gözetilemeyecek zeminler arasına “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” katılmalı.
* Hükümet tarafından hazırlanan Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurumu Yasa Tasarısı’nın “Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılık Yasağı” başlıklı 3’üncü maddesine de “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ifadeleri eklenmeli.
* Ülkemiz, eşcinselliğin idamla cezalandırıldığı birçok komşu ülkeden LGBT göçü alıyor. Onların güvenliklerinin sağlanması için, taslak halde bulunan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda da bu ibareler yer almalı.

Yazarlar