Pazar Hayatı paylaşmanın en güzel yolu

Hayatı paylaşmanın en güzel yolu

18.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Beş yıldır odağında engelli çocukların olduğu çalışmalar yürüten Hayat Paylaşım ve Dayanışma Derneği, “Onların Gözünden Futbol Dünyası” projesiyle şehit ve gazi çocuklarıyla engelli çocukları ortak paydada buluşturuyor.

Hayatı paylaşmanın en güzel yolu

Türkiye’de geçen yılki resmi rakamlara göre 600 bin civarı engelli çocuk yaşıyor. Kimisi doğuştan, kimisi geçirdiği kaza ya da hastalık sonucu karşılarına çıkan engellere rağmen yaşama tutunmaya çalışıyor. Bu süreçte hayatlarını en çok zorlaştıran ise fiziksel ya da zihinsel engellerinden ziyade eğitim, sağlık, ulaşım gibi en temel hizmetlere erişmelerinin önündeki engeller oluyor. Gelecekte toplumsal yaşamın bir parçası olmalarını sağlayacak en temel becerilerden hayatın henüz başından itibaren yoksun bırakılmaları, gitgide izole bir hayata mahkum edilmeleri anlamına geliyor. Hayattan “alacaklı” yaşıyorlar bir bakıma... Beş yıldır bu tabloyu tersine çevirmek için çalışan bir dernek var: Hayat Paylaşım ve Dayanışma Derneği (HAYPADER).

Haberin Devamı

Engelli çocukların farklı türde ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kaynak yaratmak üzere geniş bir yelpazede faaliyetlerini sürdüren HAYPADER bugüne dek, ihtiyaç sahibi engelli öğrencilere maddi destek sağlamanın yanında omurilik felçlileri için geliştirilen “Theratogs” giysisinin kullanımına dair farkındalık çalışması da yürüttü, ilik nakli için dayanışma hareketine de destek verdi. Tüm bu etkinlerin ortak amacıysa, zihinsel ya da fiziksel engeli nedeniyle eğitim ve sağlık hizmetlerine erişmekte güçlük çeken çocuk ve gençlerin hayatını kolaylaştırmak, onlara eşit fırsatlardan yararlanabilecekleri alanlar açmak oldu. Bunun için yaklaşık iki yıldır devam eden ve sona yaklaşılan bir proje de Bağcılar’da beş bin metrekarelik alana inşa edilen, 5-18 yaş grubundaki her tip engelli çocuğun faydalanabileceği Bedensel ve Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi. Kısa sürede tamamlanması planlanan merkez, engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun donanıma sahip 22 derslik, muhtelif amaçlarla kullanılabilecek 28 oda, rehabilitasyon ve fizyoterapi odası, sergi ve yemek salonu gibi birimlerin yer aldığı bir yaşam alanı sunuyor. HAYPADER Yönetim Kurulu Başkanı Revna Demirören, merkezin tasarımında gençlerin fiziksel ve psikolojik olarak güvenli ve rahat hissetmelerini temel aldıklarını anlatıyor: “Burası klasik okul tasarımının dışında bir bina; engelli çocuklarımız ve gençlerimizin her mekâna kendi başına ulaşabilecekleri, yardım almadan kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri şekilde tasarlandı. Engelliler için düzenlenen alanlarda uygulanan ulusal ve uluslararası standartlara uyum sağlamanın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yönlendirmeleri ve ihtiyaç listesini gözettik.” Demirören, projenin bundan sonraki çalışmalara örnek teşkil edeceğini de ekliyor: “N8 Mimarlık ve HAYPADER Yönetim Kurulumuz tarafından hazırlanan projemiz MEB tarafından örnek proje olarak seçildi. Bakanlığın yönlendirmesi ile farklı il ve ilçelerde de kullanılacak.”

Haberin Devamı

Hayatı paylaşmanın en güzel yolu

“Onların gözünden” destek

HAYPADER, geliştirdiği bir başka proje sayesinde ise şehit ve gazi çocuklarıyla engelli çocukları ortak paydada buluşturuyor. Derneğin Bizce Yapım işbirliğiyle hayata geçirdiği “Onların Gözünden Futbol Dünyası” projesi, şehit ve gazi çocuklarını destekledikleri futbol takımından sevdikleri isimlerle bir araya getiriyor. Fotoğraf eğitimi alan 8-13 yaş arası çocuklar, hayranı oldukları futbol yıldızlarıyla vakit geçirmenin mutluluğunu yaşamakla kalmıyor, aynı zamanda bu isimlerin fotoğraflarını çekmeyi deneyimliyor. Çekimlere eşlik eden HAYPADER Proje Koordinatörü Özle Özer, çocukların futbolcularla buluşmalarda yaşadığı sevinci şöyle anlatıyor: “Tabii hep televizyonda gördükleri yıldız isimleri bir anda karşılarında bulunca inanılmaz heyecanlanıyorlar. Buluşmalarda da gerek futbolcular gerek kulüp başkanları ve teknik direktörler son derece ilgili davranıyor, birlikte fotoğraf çekimi, forma imzalama gibi sürprizler de oluyor. Çok mutlu oluyorlar, onları mutlu görmek de bizi mutlu ediyor tabii ki.”

Haberin Devamı

“Onların Gözünden Futbol Dünyası” projesi kapsamında çekilen tüm fotoğraflar; iş, sanat, spor dünyasından önde gelen isimlerin katılımıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Grand Pera Emek Sahnesi’nde düzenlenecek özel bir sergiyle lanse edilecek ve satışa sunulacak. Gecede Ebru Yaşar da sahne alacak. Sergiden elde edilen gelir ise yine şehit ve gazi çocuklarının eğitimi ile engelliler için tasarlanan engelli merkezi için kullanılacak.

Haberin Devamı

Hayatı paylaşmanın en güzel yolu

Bağcılar’da engelli çocuk ve gençler için inşa edilen yaşam alanı Bedensel ve Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon
Merkezi’ne Spor Toto Teşkilatı da destek sağlıyor.

Hayatı paylaşmanın en güzel yolu

“Onların Gözünden Futbol Dünyası” projesinin destekçileri arasında Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kulüpler Birliği, Türkiye Futbol Federasyonu ve Grand Pera Emek Sahnesi yer alıyor. Ana sponsor ise Turkcell.