Pazar Karaköy’de balıkçılar arasında bir kebapçı

Karaköy’de balıkçılar arasında bir kebapçı

01.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Modern bir ocakbaşı hayaliyle yola çıkan Ali Ocakbaşı, Karaköy’de balıkçıların arasında et severlere hitap ediyor. Mekan manzarası ve zırhla çekilen lezzetli kebapları ile öne çıkıyor

Karaköy’de balıkçılar arasında bir kebapçı

Ali Ocakbaşı daha çok balık lokantaları ve turistlere hitap eden otel restoranlarının bulunduğu Karaköy’de geçtiğimiz ay açıldı. 103 yıllık Grifin Han’ın dördüncü katında yer alan mekan, Selimiye Kışlası’ndan Tarihi Yarımada’ya uzanan bir manzaraya sahip. Yemeğin ardından aynı işletmeye ait Grifin Haliç Bar’da içkinizi de yudumlayabilirsiniz.
İçeri girince karşınıza önce sekiz kişilik bir ocakbaşı çıkıyor. Devamında ise yüksek tavanı ve modern çizgiler içeren dekorasyonuyla ferah ve farklı bir kebapçı görüyorsunuz. İşletmecisi Anıl Özdemir, sahipleri ise Okan ve Volkan Akkaş. Ali ismi de mekan sahibi Akkaş kardeşlerin babası Ali Akkaş’tan geliyor. Burası onun modern bir ocakbaşı açma hayalinin sonucuymuş.
Anıl Özdemir “1960’lı, 70’li yılların ocakbaşı muhabbet kültürünü, modern tasarım çizgileri ve yeni hizmet anlayışı ile birleştirelim istedik” diyor. Projelerini neden Karaköy’de hayata geçirdiklerini ise şöyle anlatıyor: “Karaköy geçmişten günümüze hep şehrin kalbi oldu. Çevrede çok fazla ünlü balıkçı var. Biz de ‘Burada neden kebapçılar olmasın’ dedik. Zaten önümüzdeki yıllarda Karaköy bölgesine yapılan yatırımlar sayesinde bölge tekrar hak ettiği kalite ve canlılığa kavuşacak.”

“Ocakbaşında kadınların artmasıyla rakının yerini şarap alıyor”
Eskiden erkeklerin daha çok eğilim gösterdiği ocakbaşı kültürüne son dönemde kadınların ve gençlerin de yakınlık duyduğunu, bu durumun da “Ocakbaşında rakı içilir” algısını yıktığını öğreniyoruz. Özdemir
“10 sene önce 100 müşteriden
15’i yemeğinin yanında şarap tüketiyorsa, şimdi oran yüzde 45’lere çıktı” diyor. Ocakbaşı kültürüne şarabın girmesinin bir diğer nedeni de, etlerle uyumlu üzümlerden üretilen Türk şaraplarının gelişmesiymiş.
Özdemir ilginç bir noktayı da vurgulamadan edemiyor. Bu tarz işletmelerde eskiden masanın hesabını tek bir kişi ödermiş, şimdi misafirleriyle gelenler masanın hesabını ödese de genelde “Alman usulü” egemen olmuş, yani herkes kendi hesabını ödüyor.
Fiyatlara gelirsek... Menüdeki başlangıçlar 3-10, ana yemekler 24-36, içecekler 3-12 lira. Salataların ve tatlıların fiyatı
fiks; 10 lira.
Haftanın yedi günü 11.30-23.00 saatleri arasında hizmet veren Ali Ocakbaşı 80 kişi kapasiteli. Özel araçlarıyla gitmek isteyenler için vale hizmetleri var.

Haberin Devamı

Karaköy’de balıkçılar arasında bir kebapçı

Mekana özel lezzetler: Ali salatası ve Ali kebabı

Mekanda soğuk başlangıçlardan kuru cacık, sıcak başlangıçlardan pastırma ile servis edilen güveçte humus, ara sıcaklardan da çöp şiş, ciğer şiş ve uykuluk üçlüsü en çok tercih edilenler.
Ali salatası ocakbaşının özel salatası. Taze mevsim yeşilliklerinden dört çeşidin ince kıyım doğrandıktan sonra küp domateslerle karıştırıldığı ve nar ekşisi sosuyla sunulduğu bu salatayı her masada görebilirsiniz.
Ana yemek olarak da buraya özel Ali kebabı en çok tercih edilenlerden. Kuzu ve dana eti karıştırılarak yapılan bu kebabı özellikle yabancı müşteriler seviyormuş. “Turistler kuzu etinin kokusundan ve yağ oranından rahatsız oldukları için böyle bir alternatif ürettik” diyorlar. Diğer kebaplar ise tamamen kuzu etiyle hazırlanıyor.
Ali Ocakbaşı’nın ustası Şükrü Yeşiltaş “Kuzu etinin sinirlerini komple alıp eti zırhla çekiyoruz. Kuyruk yağını normalde tercih etmiyorum çünkü gelen etin kendi yağı zaten yetiyor. Kuzu yağsız geldiğinde ise yüzde 10-15 oranında kuyruk yağı kullanıyorum” diyor.