Pazar Liderlerin 2016 twitter karnesi

Liderlerin 2016 twitter karnesi

05.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İletişim şirketi Burson Marsteller, 2016 yılının twitter analizlerini açıkladı. Liderlerin hesaplarını analiz eden araştırmaya göre en çok takip edilen lider Barack Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan listenin altıncı sırasında

Liderlerin 2016 twitter karnesi

Dünyanın önde gelen küresel halkla ilişkiler ve iletişim şirketi olan Burson-Marsteller tarafından yönetilen Twiplomacy, dünya liderlerinin 2016 sosyal medya karnesini açıkladı. Liderlerin en çok hangi sosyal mecrayı kullandığının da bilgisini veren araştırmada dünya genelinde 173 ülke, hükümet başkanları, dışişleri bakanları ve kurumlarından oluşan 793 Twitter hesabı incelendi. Liderin Twitter profillerini, tweet geçmişini ve birbirleriyle olan bağlantılarını analiz eden çalışmada twitter’da en çok takipçisi olan dünya lideri 75 milyon takipçi sayısıyla Barack Obama oldu. En çok takip edilen ilk on liderin açıklandığı listede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 8 milyon takipçi sayısıyla 6’ncı sırada yer aldı.

Obama tüm listelerin birincisi

Listenin ikinci sırasında 28 milyondan fazla takipçisiyle Papa Francis yer alıyor. (@Pontifex) adlı hesabında günlük düşünceleri ve duaları, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Lehçe, Latince, Fransızca, Almanca ve Arapça dillerinde paylaşılıyor. Papa Francis’i ise Hindistan Başbakanı Narendra Modi takip ediyor. @NarendraModi hesabından kişisel tweet’ler paylaşan Hindistan Başbakanı’nın 19 milyondan fazla takipçisi bulunuyor. Modi’nin @PMOİndia isimli resmi twitter hesabı ise 12 milyona yakın takipçi sayısıyla listenin dördüncü sırasında yer alıyor. Dünya liderleri ve devlet hesapları arasında en çok takipçi sayısına sahip beşinci hesabın ise 10 milyon takipçisiyle Beyaz Saray’a ait olduğu görülüyor. Listede Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 8 milyondan fazla takipçi sayısıyla dünyada en çok takip edilen altıncı lider olarak yer alıyor. Bir iki gün aralıklarla tweet atan Erdoğan takipçileriyle siyasi konular dışında kendi görüş ve düşüncelerini de paylaşıyor. Yapılan araştırmada Erdoğan’ın tweet başına 1.298 ortalama ile en çok retweet alan 8’inci dünya lideri olduğu söyleniyor. En çok retweet alan dünya lideri ise tweet başına ortalama 12.350 retweet ve ortalama 19.600 beğeni alan Barack Obama.

Haberin Devamı

Dikkat çeken detaylar

- Twitter’da yer almayan sadece 20 ülke var.

- Sosyal medya ağlarını engellemesiyle ünlü Çin hükümetinin bile yavaş yavaş sosyal medya etkileşimini başlattığı görülüyor.

- Facebook, hükümet liderleri arasında en popüler ikinci sosyal ağ. Platformda 169 ülkenin başkanları ile dışişleri bakanları mevcut.

- Liderler arasında YouTube üçüncü, Instagram ise dördüncü popüler sosyal paylaşım ağı. Instagram’da liderlerin en çok sahne arkasından fotoğraflarını paylaştığı görüyoruz.

- @Rijksoverheid hesabından pazartesi - cuma günleri 08:00 -20:00 saatleri arasındaki yurttaşların sorularını yanıtlayan Hollanda hükümeti, tweet’lere en çok yanıt veren hükümet olarak listenin en başında yer alıyor. n