Pazar Mutfağında festival var

Mutfağında festival var

19.09.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Ekim ayında beşincisi düzenlenecek Adana Lezzet Festivali, “Coğrafya lezzettir” temasıyla, Adana’nın ikonik lezzetlerinden kaybolmaya yüz tutmuş tariflere, gastrodiplomasiden gıdanın yaşamı iyileştirici gücüne uzun bir yolculuk sunuyor

Mutfağında festival var

5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, bu yıl “Coğrafya lezzettir” temasıyla 8-10 Ekim tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Adana mutfağının sürdürülebilirliği için geleceği inşa edecek konuları özgün bir yaklaşımla ele alacak festivalde tasarımcı ve araştırmacı Gönül Paksoy ve şef Murat Deniz Temel “Özgünlük, hafıza, gelecek” başlığıyla ilhamını bu topraklardan alan ve dünyaya taşıyanların hikâyesini anlatacak. 18 şefin, 12 farklı oturumla sahnede olacağı Gastro Show’da ise finedining, imza yemekler ve Anadolu mutfakları ziyaretçilerle buluşacak. Rusya, İtalya, Lübnan ve Yunanistan’dan gelen konuk şeflerin ortak lezzetleri yeniden yorumlayacağı sahnede Eyüp Kemal Sevinç, Elif Edes, Hazer Amani, Osman Sezener, Sinem Özler, Erich Ruppen, Nikolay Batatov, Makhach Vagabov, Burak Bozok ve Maksut Aşkar yer alacak. Gastro Show sahnesinde diğer bir tema ise ‘Sokak lezzetlerine şef dokunuşu’. Son yıllarda özellikle genç ve yaratıcı şeflerin ilgi alanına giren sakatatlar, yeni tariflerle buluşacak. Ayfer Yavi “Böreğin Yolculuğu”nu aktarırken sosyal gastronomi alanında dünyanın en iyi ilk 10 şefi arasında yer alan Ebru Baybara Demir, “Yaşamı iyileştiriyoruz” projesiyle yer alacak.

Farklı başlıklarda lezzetlerin, ustaların ve akademisyenlerin konuk olacağı konferanslarda Adnan Şahin, 2 gün boyunca Anadolu’nun lezzet ustalarını sahnesinde ağırlayacak. Namı dünyayı dolaşan Adana Kebabı bu yıl siyaset bilimci Anna Maria Beyluni tarafından gastrodiplomasi açısından farklı bir bakış açısı ile değerlendirilecek.

Türkiye genelinde gastronomi ve mutfak sanatları fakültelerinde öğrenim gören 21 öğrenci Adana Ticaret Odası iş birliğiyle düzen-lenen eğitimler sonucunda sahip olacakları sertifika ile tescilli Adana kebabı ustası olacaklar. Festivalin 1’inci gününde eğitimlerini tamamlayacak olan öğrenciler ertesi gün en iyi Adana kebabını yapmak için yarışacak.