Pazar Olimpiyat Stadı doğru tercih miydi?

Olimpiyat Stadı doğru tercih miydi?

10.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

"UEFA'nın denetçileri 'Böyle güzel stat görmedik' dedi"

Olimpiyat Stadı doğru tercih miydi





Tarih: 31 Temmuz 2002 Çarşamba. Yer: Atatürk Olimpiyat Stadyumu. Galatasaray-Olympiakos maçı oynanacaktı. Bu maçı özel kılan bir başka nokta daha vardı. 1997'de temeli atılan, Türkiye'nin olimpik yüzü olma iddiasıyla yola çıkan Atatürk Olimpiyat Stadyumu'ndaki ilk maçtı. Bu karşılaşma için insanlar gelmeye başladıklarında ancak fark ediliyordu ki, buranın doğru dürüst yolu bile yoktu. On binlerce insan sefil olmuş, pek çoğu maça gelememiş, gelenler dönememişti.
Bu sene Ali Sami Yen Stadı'nın yenilenmek için yıkılması kararı çıkınca, Galatasaray kendine yeni bir stat aramaya başladı. Uzun süren tartışmalar sonucu kulübün, Olimpiyat Stadı'nı iki sezon boyunca bedelsiz olarak kiralaması konusunda anlaşıldı. Herkes apar topar çalışmaya başladı, yıllardır yapılamayan işler neredeyse bir ayda bitti. Yol, otopark gibi eksiklikler büyük ölçüde giderildi ve ligin ilk haftasındaki Galatasaray-Diyarbakırspor maçına yetiştirildi. Böylece hem Galatasaray stat kirasından kurtuldu hem de Olimpiyat Stadı atıl kalmamış oldu. Ama "Böyle stat olur mu?" tartışmasına yenisi eklendi: "Galatasaray bu statta başarılı olur mu?"

Alparslan Dikmen (UltrAslan Genel Koordinatörü)
"Şükrü Saracoğlu'nda oynayamazdık elbette"
Galatasaray olarak bir görev üstlendik. Oraya milyonlarca dolar gömülmüştü ve stadın bir işlev kazanması gerekiyordu. Ne de olsa bir milli servet. Stadın futbol oynamaya elverişli olmadığı gerçek ama yapacak bir şey yok. Küçük bir statta ya da Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynayamazdık. İnönü konusunda da anlaşma sağlanamadı. Tek derdimiz yol. Yine de Galatasaray taraftarı o stada akacak.

Atilla Gökçe (Milliyet)
"İki taraf için de akıllı bir nikah"
Futbol uleması dediğimiz bazı arkadaşlar stada ayak bile basmadan yoluyla, rüzgarıyla ilgili bir sürü yorum yaptılar. Bunlar gülünç. Satılan 38 bin kombine bilet, Olimpiyat Stadı'nın neler yapabileceğini gösterir. Galatasaray buradan yararlanacak. Stat da kendi sorunlarını bu sayede kamuoyuna taşımış oldu. Maalesef ne belediye ne de devlet, olimpik değerlere kulüplere verdiği önemi veriyor. Böylece Galatasaray olimpizme hizmet etmiş oldu. İki taraf için de akıllı bir nikah.

Halil Özer (Milliyet)
"Eleştiri manasız çünkü mecburen buradalar"
Türkiye'nin böyle bir stada ihtiyacı var. O yüzden stada değil, yapılış şekline karşıyım çünkü yolu olmayan bir stat bana garip geliyor. Ayrıca şu anda Galatasaray'ın yapacak hiçbir şeyi yok, mecburen orada oynuyor. O yüzden eleştirmek anlamsız. Olimpiyat komitesi için Galatasaray'ın orada oynaması bir şans. Çünkü bir şeyi hemen kullanmazsanız daha çabuk eskir. Şimdi sürekli bakım yapılacak, işlev görecek ve stat giderek oturacak. Çeşitli eksiklikleri bu şekilde giderilecek.

İsmet Tongo (Fanatik)
"Diğer büyük kulüpler bu girişimden rahatsız"
Olimpiyat stadı mimarisi açısından muhteşem, gerekli yan yolların ya da buna benzer altyapı problemlerinin halledilmemesi yüzünden sakıncalı bir durumda. Bu stadın Galatasaray'a verilmesi diğer büyük kulüpleri son derece rahatsız etti. "Acaba Galatasaray ileride bu stada sahip çıkabilir mi?" diye düşündüler. Bence bu yanlış bir zihniyet. Galatasaray burada iki senelik bir kiracı. Gerçek taraftar stadı doldurduğu sürece takım da burada daha büyük başarılar kazanacaktır.

Erman Toroğlu (Hürriyet)
"Ehlikeyif seyirci kışın oraya gider mi bilmem"
Galatasaray için bir dezavantaj çünkü ehlikeyif bir seyircileri var. Şehrin göbeğinde maça gidiyordu, etrafında restoranlar vardı, sohbet ediyorlardı. Kışın o şartlarda oraya nasıl giderler, onu bilemiyorum. Bilen arkadaşlarım yolun kışın buz tutup kazalara neden olabileceğini söylüyorlar. Seyirciyle arasında pist olacağı için futbolcular o keyiften uzak kalacaklar. Ali Sami Yen eski ama sıcak bir stattı. Burada aynı sıcaklığın olacağını zannetmiyorum.

Hıncal Uluç (Sabah)
"Ali Sami Yen cehennemi olimpik cennete dönüştü"
Tıklım tıklım Ali Sami Yen'in 25 bin seyircisi bile burada boş görüntü yaratır. En az 40 bin kişi olmalı ki, Galatasaray kendi seyircisi önünde oynar gibi olsun. Saha tribünlere o kadar uzak ki, bu binlerin sesi oyuncuya ulaşmaz. Avrupa takımları Galatasaray'la oynamak için gelirken, kendi medyaları "Ali Sami Yen cehennemi" diye yayına başlarlardı. Bunun psikolojik baskısını düşünebiliyor musunuz? Şimdi olimpik cennete gelecekler. (19 Haziran 2003 tarihli yazısından)

Yalçın Uygun (Fanatik)
"Taraftarlar rakip takımı Galatasaray zannetti"
Olimpiyat Stadı, Galatasaray için gerekli. Almasaydı daha kötü olacaktı. Ama bu statta oynamayı kabul ederek aynı zamanda büyük bir risk aldılar. Stadın altyapısı hazır değil, özellikle kışın o statta futbol oynanabileceğini zannetmiyorum. Mesela geçen sene Galatasaray orada Olympiakos'la oynadığı zaman taraftarlar, rakip takım sahaya çıktığında "GS buraya" diye bağırdılar. Çünkü takımı göremiyorlardı.

Necil Ülgen (Milliyet)
"Yeni stat takımı bu sene kötü etkileyecek"
Olimpiyat Stadı mimarisi nedeniyle ve etrafının artık olimpiyat köyü olma özelliğini yitirdiği şeklinde eleştirildi. Katılıyorum çünkü stadın arazisi, planlanan arazinin çok daha altına indi. Olası bir olimpiyat zamanında yine böyle büyük bir sıkıntı yaşayacağız. Ama şu anda Galatasaray'ın oraya gitmesi çok erken ve zorunlu bir gelişmeydi. Ali Sami Yen'de oynayamıyorlar, UEFA standartlarına uyan başka bir stat da bulunamadı. Ama bu durum Galatasaray'ı bu sezon çok olumsuz etkileyecek.

Atatürk Olimpiyat Stadı Kontrol Mühendisi Faruk Keskinel, Ali Sami Yen'deki çalışmaların iki yılda bitmeyeceği, Galatasaray'ın üçüncü sezona da burada gireceği kanısında.

  • 17 Temmuz'da işe başladık ve 20 günde stadı maç oynanabilecek bir hale getirdik ama canımız da çıktı. Tabii günde 24 saat üç vardiya çalışmak yerine insan gibi çalışma fırsatı verselerdi daha iyi olurdu. Ama bunda Galatasaray'ın da suçu yok. Büyükşehir Belediyesi'nin yapması lazımdı.
  • 85 bin metrekarelik, yani yaklaşık 10 bin araçlık otoparkı asfaltladık, bitirdik. İhaleye çıkardık. İhale sonucunda parasal anlamda yetersizlik değil ama bir kuşku oluştu. Bu kuşkuyu bertaraf etmek için otoparkın işletmesini Galatasaray kulübüne devrettik. Günahı-sevabı onlarındır.
  • 31 Temmuz 2002'deki Galatasaray-Olympiakos maçında yaşananları çok ince değerlendirdik. İlgili tüm birimlerle en az 12 toplantı yaptık. Burası 80 bin kişilik bir stat. Olimpiyatı aldığımızda bu civarda 180 bin kişilik bir nüfus oluşacak. Bunun bir makro projesi olmalı. Mesela ağır raylı sistem Marmaray'ın bitmesi lazım. Hafif raylı sistemin ucunun bu bölgedeki meskenlere ulaşması da şart. Halledilirse burası güllük gülistanlık olur. Ama bunlar da bir sihirli değnekle iki günde hallolmaz.
  • UEFA'dan buraya denetlemek üzere geldiler ve teşekkürlerini sundular. "Bugüne kadar böyle güzel bir stat görmedik" dediler. Bu bölgenin gezilip görülmesi gereken bir rekreasyon alanına dönüşmesi lazım.
  • Sözleşmede Galatasaray'ın talebi üzerine sürenin uzatılabileceğine dair bir madde var. Ben 5,5 yıldır bu stadın başındayım. Bu tecrübeyle, Ali Sami Yen'deki işin iki senede biteceği kanaatini taşımıyorum. Üçüncü sezona mutlaka sarkması lazım.


  • Galatasaray'ın stat ve maç organizasyonundan sorumlu yönetim kurulu üyesi Orhan Yüzen: "Ali Sami Yen'i terk etmek sevgiliden ayrılmak gibi"
  • Burada maç yapmayı bir risk olarak görmüyoruz. İnsanlar hem 60-70 bin kişilik bir stat olsun, hem şehrin göbeğinde olsun, hem konforlu olsun, hem ucuz olsun, hem de hepsi yarın olsun istiyor. Mümkün değil.
  • Dünyanın her yerinde bu kadar seyirciyi toplayan statlarda, sahaya uzak kalma problemi olur. Birkaç maç sonra gözler alışır, sorun olmaz. Sesin ulaşmaması, ambiyansın sönük kalması konusunda da özel bir yatırım yapacağız ve bunu minimuma indireceğiz.
  • Doğruyu söylemek lazım ki temmuz ayında bile orada serin bir rüzgar vardı. Eğer bu rüzgar böyle devam ederse kasım-aralık aylarında seyirci düşer. Rüzgarı kesecek bir panel projemiz var. 29 Ekim'de devreye sokmayı planlıyoruz.
  • İddia ediyorum, bu yıl seyirci ortalamamız 40 binin altında olmayacak. Bunu her maç hesaplatacağım ve sezon sonunda açıklayacağım.
  • Ali Sami Yen'i terk etmek sevgiliden ayrılmak gibi bir şey. Ama Galatasaray taraftarı "Gelmesem bile kart alayım" diyerek takımına destek oluyor. Şu ana kadar 38 bin kombine bilet sattık. Şampiyonlar Ligi'ne giderken bu 42-43 bine çıkabilir. Taraftarlığın öyle enteresan ruh halleri vardır ki... Bir stadı sevmek için sadece fiziki koşullar geçerli değil. Fenerbahçe'yi ya da Real Madrid'i burada yenersek mesela, bu stada daha çabuk ısınırız. Bizim amacımız maksimum sayıda Galatasaray seyircisine minimum sorun yaşatmak.
  • İki yılın sonunda Ali Sami Yen'e geçememek gibi bir durumu düşünmek bile istemiyoruz. Eğer yüzüncü yılımızı 2005'te Ali Sami Yen'de kutlayamayacaksak çektiğimiz bu sıkıntıların hiç anlamı yok. Burası asla Ali Sami Yen'in yerini tutmaz.


  • Stadın mimarları, Paris'teki Stade de France'a da imza atan Michel Macary ve Aymeric Zublena. İki Fransız şirketle beraber Tekfen'in yürüttüğü inşaat 30 ay sürdü ve 130 milyon dolara mal oldu.
  • Ofisler 12 bin 500 metrekare, 13 spor dalında müsabakalar için kapalı alan 16 bin metrekare, ısınma ve antrenman amaçlı iki atletizm pisti 19 bin 700 metrekare genişliğinde.
  • 2 bin 500'ü VIP olmak üzere 16 bin arabalık seyirci ve ziyaretçi otoparkı planlanıyor.
  • 134 giriş, 148 çıkış kapısı var.
  • Ve tabii tuvalet ihtiyacı: Erkekler için 300 kabin, 500 pisuvar ve 250 lavabo; kadınlar için 300 kabin ve 200 lavabo bulunuyor. Özürlü seyirciler için 78 kabin ve 78 lavabo hazırlandı. Ayrıca toplam 14 soyunma odası yapıldı.
  • Medya tribünü 174 kişilik. Büyük etkinliklerde 200 basın mensubuna daha yer sağlamak için genişleme imkanı da sunuluyor. Basın odası 286 metrekare. Burada140 kişinin oturarak çalışması mümkün.
  • Anfitiyatro 266 metrekare genişliğinde. 300 kişilik açılabilen, masalı koltuklar, salon gerisinde 3 adet simultane tercüme ve teknik hizmetler odası bulunuyor.
  • VIP salonu iki kat yüksekliğinde ve 210 metrekare. İki adet barı, granit kaplı 100 metrekarelik resepsiyon alanı, 40 metrekarelik bir çalışma ve dinlenme odası var.