Pazar Pınar Selek için sahnedeler

Pınar Selek için sahnedeler

05.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en tartışmalı davalarından birinin sanığı Pınar Selek’e destek için bir grup sanatçı aynı projede buluşuyor

Pınar Selek için sahnedeler

1998’de Mısır Çarşısı’nda meydana gelen, yedi kişinin öldüğü patlamadan sorumlu tutulan ve 2,5 yıl tutuklu olarak yargılanan sosyolog-yazar Pınar Selek davadan iki kez beraat etti. Fakat bu karar Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından geçtiğimiz şubat ayında bozuldu. Pınar Selek 9 Şubat 2011’de tekrar hakim karşısına çıkacak.
Şu an Almanya’da yaşayan ve Strasbourg Üniversitesi’nde doktora yapan Pınar Selek’e destek olmak ünlü tiyatrocular Mehmet Atak önderliğinde bir araya geldi. “Masal Pınar’ı” gösterisi sadece bir kez,
9 Aralık’ta Garajistanbul’da sahnelenecek. Beyoğlu’ndaki Amargi Kitabevi’nde provaları sırasında görüştüğümüz oyuncuların bir kısmı Selek’in arkadaşı, bir kısmı ise Selek’le tanışmıyor bile. Bu 22 kişilik ekibin ortak bir amacı var. Onlar Selek’in suçsuz olduğuna inanıyor ve bir an önce geç de olsa adaletin yerini bulmasını bekliyorlar. Telefonda görüştüğümüz Pınar Selek ise “Dayanışma dünyanın
en güzel şeyi” diyor.

Haberin Devamı

“Neler yaptığımızı Pınar’a anlatıyorum”

Mehmet Atak
* Pınar’a yapılanlarda hepimiz suç ortağıyız çünkü ona bunu bizim vergisini verip maaşını ödediğimiz adamlar yapıyor. Bundan 50 yıl sonra Ahmet Kaya olayı gibi Pınar’dan özür dilense neye yarayacak? Devlet insanı sadece canını alarak öldürmüyor.
* Bu farklı bir tiyatro oyunu. İçinde Pınar’ın masalları var, bunlarla karılmış Feridüddin Attar’ın “Kuşların Dili” adlı eserinden bölümler, “Macbeth”in bir bölümü ve Türkiye’nin kuruluşundan beri olan tüm zulümlerden bazı parçalar var. Hikayeyi ben yazdım ama içinde hazır metinler de kullandım.
* Pınar’ın oyunun her aşamasından haberi var. Neler yaptığımızı her akşam paylaşıyorum.

“Hâlâ mutlu sonla biten masallara inanıyorum”

Pınar Selek
* Masallarımın bu şekilde dile gelmesini istemezdim. Ama sanıyorum masallar bunun için var. Tosladığımız gerçeğin karşısında güçlü durmak için... Ben çocukluğumdaki masallara, mutlu sonlara hâlâ inanıyorum ve bu sayede güçlüyüm. Şimdi de arkadaşlarımın yaptığı bu gecenin çok güzel olacağına inanıyorum.
* Bu bir adalet mücadelesi. Şahsıma yapılmış şeyler değil. Bu dava herkes için bir adalet meselesi. İçinde beni çok iyi tanıyan, hayatım boyunca şiddete karşı nasıl mücadele ettiğimi bilen insanlar var.
* Çok acı çekiyorum. İnsan başına gelince anlıyor. Şanslıyım ki yalnız değilim. Dayanışma ve arkadaşlık dünyanın en güzel şeyi.

Haberin Devamı

“Onun yerinde ben de olabilirdim”

Akasya Asıltürkmen
* İşin hukuki ve siyasi boyutundan çok insani tarafı beni ilgilendiriyor. Ben de herkes gibi süreci endişeyle takip ediyorum.
* 9 Aralık günü Pınar için bir masal anlatacağız. Ona sessiz kalmadığımızı, belleğimizi canlı tutabildiğimizi göstereceğiz. “O ben de olabilirdim” diyeceğiz gelenlere. Ben de sesimi sahnede göstereceğim.
* Oyunda yeri geliyor küçük kuşlar oluyoruz, yeri geliyor “Macbeth”in cadıları oluyoruz. Bu oyunlaştırılmış bir bildiri.

“Karşı durduğu şeylerle suçlanıyor”

Esmeray
* Davanın başladığı günden bugüne kadar onun yanındaydım. İnsanın nefret ettiği ve karşı durduğu şeylerle suçlanmak kadar kötü bir şey olabilir mi? Yapmadığı bir şey işin 12 yıldır kendisini savunuyor.
* Köln’de bir gece aynı evde kaldık. Bana “Seninle uyumak istiyorum, bana masal anlatır mısın?” dedi. Ben de “Şaka mı yapıyorsun?” dedim. Sonra “Kafamı göğüslerinin arasına al, öyle uyuyayım” dedi. Kafasını koyar koymaz huzurla uyudu, masalı dinleyemeden...

Haberin Devamı

“Yanında olduğumu göstereceğim”

Kenan Işık
* Hrant Dink olayı önce nasıldı ve bakın dava nelere geldi. Gerçekten adaleti aradığımız zaman iş ortaya çıkmaya başlıyor. Pınar Selek olayı çok karanlık. Ne olup ne olmadığını bilmiyoruz. Yargının özenli ve titiz olması gerektiğine inanıyorum.
* Hem Mehmet’e destek olmak hem de Pınar Selek’in yanında olduğumu göstermek için 9 Aralık’ta Garajistanbul’dayım.

“Hepimiz masala hizmet ediyoruz”

Şebnem Bozoklu
* Pınar Selek’i, onun kafasını ve aydınlığını çok seviyorum. Pınar’la hiç tanışıklığımız yoktu. O bir barış insanı özellikle de barış, kadınlar ve çocuklar için çok önemli çalışmalar yapan bir sosyolog. Adının yanında yazması gereken kelime barış.
* Bu oyunda rol diye tanımlayacağımız durumlar yok. Pınar’ın masallarıyla başlıyoruz. Ardından Selek gibi haksız yere yargılanmış
ya da faili meçhul cinayetlere kurban gitmiş birçok aydınımızın içinde geçtiği “Macbeth” cadılar bölümü var. Bu iki metin birbirine yedirilmiş ve 18 kadın oyuncu rol kişisi olmaktan çok masala hizmet ediyorlar.

Haberin Devamı

“Adalet için bu oyunu izleyin”

Tilbe Saran
* Projede yer alarak adalete olan inancımı korumak istiyorum.
* Tersine intiba edinmiş olanlar da bu yargılamanın haksız olduğu konusunda daha ciddi şüphelere kapılacaklar diye umuyorum.
* İnsanlar adalet için bu oyuna gelmelidir.