Pazar “Satın aldığım ilk tablonun ressamı eserini geri istedi”

“Satın aldığım ilk tablonun ressamı eserini geri istedi”

24.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gazeteci Aziz Üstel klasik ressamların eserlerinden oluşan 46 parçalık koleksiyonunu açık artırmaya çıkarıyor. Üstel: “Keşfedilmemiş sanatçıların resimlerden koleksiyon yapacağım. Müzayede buna fon yaratacak”

“Satın aldığım ilk tablonun ressamı eserini geri istedi”

Eski televizyoncu ve Star gazetesi yazarı Aziz Üstel’in 30 yılı aşkın sürede Türk resminin önemli sanatçılarından oluşturduğu koleksiyonu Artium Sanatevi tarafından satışa çıkarılıyor. 8 Mayıs saat 15.00’te Ritz Carlton İstanbul’da düzenlenecek müzayedede Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Fikret Mualla, Cihat Burak, Nuri İyem, Orhan Taylan gibi usta isimlerin eserleri sanatseverlerle buluşacak.
Türkiyenin en önemli peyzaj ressamları arasında yer alan Hikmet Onat’ın “Topkapı Sarayı Valide Sultan İbadet Odası” isimli eseri müzayedenin başyapıtı. Eser 100 bin TL’den açık arttırmaya sunulacak. İbrahim Çallı’nın manolyalı tablosunun açılış fiyatı ise
50 bin TL olarak belirlendi.
Üstel’in yanı sıra tamamı özel koleksiyonlara ait toplamda 231 eserin satışa sunulacağı müzayede Rüştü Sungur yönetiminde gerçekleşecek. Müzayedede yer alan eserler 28 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında Artium Modern’de görülebilecek.

* Koleksiyonerliğe nasıl başladınız?

70’li yılların sonunda rahmetli eşim Neslihan ile Ankara TRT’de çalışıyorduk. Eşim kanala sanat programları yapıyordu. Beni de sanatçıların atölyelerine götürüyor, sanatçılarla tanıştırıyordu. Koleksiyonerliğe eşimin teşvikiyle başladım.

* Aldığınız ilk tablo hangisiydi?

3 bin 500 liraya aldığım Necdet Kalay imzalı “Topkapı Garajı” tablosu. Ankara’da bir galeride Kalay’ın sergisi vardı. Orada beğendim, o zaman galeriler taksitle resim satıyordu. 500 lirasını peşin verdim, kalanı sekiz takside böldürdüm. Öde öde bitmemişti. Kalay resim satıldıktan sonra galeriden resmini benim aldığımı öğrenmiş. Beni aradı ve “Topkapı Garajı” tablosunu alan kişiyle tanışmak istediğini söyledi. Biz de karı-koca onu eve davet ettik.
O ziyarette “Ben bir daha böyle bir tablo yapamam. Başyapıtım. Siz bana bunu geri verin, ben size çok tutulan İstanbul resimlerinden beş-altı tane vereyim” dedi. Biz kabul etmedik. “Biz bu tabloyu çok sevdik, satmayız. İlk tablomuz bizim için önemli” diyerek reddettik teklifini.

* 30 yıl içinde buna benzer anılarınız oldu mu?

Yine müzayedede satışa çıkacak iki Orhan Taylan tablosunu aldıktan sonra bana onları satan galerici peşime düştü. “Orhan Taylan’ın beş-altı tablosunu vereyim, bunları geri alayım” diye çok uğraştı ama benim cevabım yine “Hayır”dı.

“Elimde 100 civarında eser var, yarısını satışa çıkarıyorum”

* Bunca yılda oluşturduğunuz koleksiyonunuzu neden satışa çıkarmaya karar verdiniz?

Koleksiyonu İstanbul’daki evimde muhafaza ediyordum. İzmir Çeşme’ye yerleşmeyi planlıyorum. Biraz o nedenle biraz da son yıllarda Türkiye’de resmin büyük değer kazanması nedeniyle satışa karar verdim. Resimler şu an en yüksek değerde. Orhan Taylan’ın iki tablosu dışında koleksiyonum 1914 kuşağı ressamlarını, Cumhuriyet dönemi ressamlarını kapsıyor. Yani klasik resimler. Nasıl çağdaş resimde fiyatlar yükseldiyse klasik resimler de de durum aynı. Koleksiyonerlikte resim uygunken alıp değer kazandığında satarak tekrar uygun tablolar almak gerekir. Ben koleksiyonerliğe devam edeceğim. Keşfedilmemiş yeni sanatçıları bulup onlara ait resimlerden koleksiyon yapmayı düşünüyorum. Bu müzayede de buna fon yaratmak için düzenleniyor.

* Satıştan sonra elinizde tablo kalmayacak mı?

1970’lerden bu yana 150 kadar tablo satın aldım. Elden çıkardıklarım oldu. Şu an elimde 100 civarında eser var. Yarısını satışa çıkarıyorum.


Karma sanat eserleri

Alif Art’ın bugün Esma Sultan Yalısı’nda Nihal Sarıgül yönetiminde düzenleyeceği sezonun ilk bahar müzayedesinde 478 lot eserden oluşan koleksiyon “Osmanlı ve Karma Sanat Eserleri Müzayedesi” başlığı altında satışa sunulacak.
Rekor fiyatlara alıcıya ulaşması beklenen eserlerden ilki 1940’lara tarihlenen Sultan I. Osman’dan Sultan Abdülmecid’e kadar Osmanlı sultanlarının soyağacının resimlendiği tablo. Eser 380 bin-420 bin TL ile fiyatla satışa sunulacak. Müzayedede III. Selim’in Hazreti Muhammed için yazmış olduğu şiiri Naat-ı Şerif’i 160 bin-180 bin TL, Fahrelnissa Zeid’in “Allah” isimli eseri 80 bin 100 bin TL, Burhan Doğançay’ın “Sarı Külahıma Anlat” adlı çalışması 160 bin- 180 bin TL’ye satışa çıkacak.


Şeker Ahmet Paşa’nın “Natürmort”u satışta

Antik A.Ş.’nin 15 Mayıs Pazar günü Swissotel’de gerçekleştireceği 267’nci müzayedesinde İstanbul’un köklü ailelerinden bir araya getirilen Türk ressamlarına ait eserler, Hilye-i Şerifler ve antikalar bir arada.
Şeker Ahmet Paşa’nın “Natürmort” çalışması ilk kez müzayedede yer alacak. Boğaziçi ressamı Hikmet Onat’ın retrospektif nitelikte eserlerinden oluşan bir seçki, Türk manzara resminde ekol oluşturan Hoca Ali Rıza’ya ait “Sapanca’da Bahar” konulu eser ile figür ustası Neşet Gülan’ın “Sorun-Sorun” serisinden bir çalışması bu müzayedede satışa sunulacak diğer eserler arasında.
Müzayededeki eserler 5 Mayıs’tan itibaren Antik Palace’da görülebilecek. Kataloglara www.antikas.com’dan ulaşılabilir.