Pazar Scott’un radarında kimler var?

Scott’un radarında kimler var?

03.04.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en zengin üçüncü kadını, aynı zamanda hayırseverlik şampiyonu Mackenzie Scott’un son cömert bağışları hangi kurumlara gitti?

Scott’un radarında kimler var

Ceyda Ulukaya - 2019’da Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’tan boşanan ve o günden bu yana dünyanın en cömert hayırseverlerinden birine dönüşen Mackenzie Scott, adeta durmak nedir bilmiyor. 2022’nin yalnızca ilk iki ayında dokuz sivil toplum kuruluşu Scott’un kendilerine 264.5 milyon dolar bağışta bulunduğunu açıkladı. Forbes’un hesaplarına göre, son bağışlarla birlikte Scott, iki yıldan kısa bir sürede 780’den fazla kuruluşa toplam 8.8 milyar dolar bağışlamış oldu. Ki bu rakam, eski eşi Bezos’un yaşamı boyunca şimdiye kadar bağışladığı miktarın dört katından fazla.

Haberin Devamı

Taahhütsüz bağış felsefesi

Yaklaşık 50 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları arasında yer alan Scott, yaptığı bağışları kamuoyuna açıklamayı tercih etmese de hangi kurumların bu cömert bağışlara layık bulunduğu büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor. Peki bugüne dek halk sağlığından sanata, cinsiyet eşitliğinden iklim değişikliğine farklı alanlarda çalışan kurumlara “taahhütsüz” destek olan Scott’un 2022’nin ilk iki ayında dikkatini çekmeyi başaran kurumlar hangileri oldu? Yakından bakalım:

Scott’un radarında kimler var

Communities in Schools: 1970’lerde New York’ta Bill Milliken tarafından kurulan ve risk altındaki çocukların okulu bırakmasına engel olmak üzere onlarla sağlıklı ilişkiler geliştirmek üzere çalışan kuruluş, 133.5 milyon dolarlık en büyük payın sahibi oldu.

Haberin Devamı

National 4-H Council: Head-Heart-Hands-Health (Zihin-Kalp-El-Sağlık) olmak üzere gençlerin yaparak öğrenmesini savunan yaklaşımın savunucusu olan kurum, ikinci en büyük payı alarak 50 milyon dolarlık bağışın sahibi oldu.

Collaborative for Gender + Reproductive Equity: 2018’den bu yana cinsiyet eşitliği, üreme sağlığı ve ırk eşitliği için çalışan kuruluş, 25 milyon dolarlık bağış aldı.

Guttmacher Enstitüsü: 1968 yılından bu yana cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda eğitim ve farkındalık amaçlı çalışan ABD merkezli araştırma kuruluşu, 15 milyon dolarlık bağışın sahibi oldu.

The Jed Foundation: Ergen ve gençlerin ruh sağlığını desteklemek ve korumak üzere savunuculuk, okul ve topluluk destek programları uygulayan vakıf, 15 milyon dolarlık bağış aldı. 

The National Council on Aging: 1950’lerde ABD’de kurulan, sağlıklı ve finansal olarak güven içinde yaşlanmayı savunmak üzere hizmet sağlayıcılar ve politika yapıcılarla iş birliği geliştiren kuruluş, 8 milyon dolarlık bağış aldı.

Leading Educators: 10 yılı aşkın süredir öğretmenlere eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak üzere mesleki gelişim imkanları sunan kurum, 10 milyon dolarlık bağışın sahibi oldu.

Shatterproof: Bağımlılık tedavi sistemini değiştirmek, bağımlılıkla ilgili ön yargıları yıkmak ve bu alanda politika değişikliği yapmak üzere bilimsel çözümler sunmayı hedefleyen kuruluş, 5 milyon dolarlık bağışa layık bulundu.

Haberin Devamı

Young People in Recovery: Gençler ve genç yetişkin gruplara madde bağımlılığından kurtulma konusunda yaşam becerisi ve akran desteği sunan kuruluş, 3 milyon dolarlık bağış aldı.

Scott’un radarında kimler var

“Kasa boşalana kadar devam” 

51 yaşındaki MacKenzie Scott, bundan yaklaşık üç yıl önce Jeff Bezos’tan boşanana kadar yalnızca bir yazar, eş ve anneydi. 1990’lı yıllarda Bezos’un Amazon’u kurmasına önemli katkısı olsa da geri plandaydı. Bezos’tan boşandıktan sonra ise Amazon hisselerinin dörtte birine yakınının sahibi oldu ve “Paylaşmak için orantısız miktarda param var” dedi. Servetinin en az yarısını hayır kurumlarına vermeyi vaat eden bağış taahhüdünü imzalarken ise “Kasa boşalana kadar devam edeceğim” sözü verdi. Scott’un ardından Warren Buffett ve Bill Gates’in de aralarında olduğu diğer varlıklı insanlar da, servetlerinin en az yarısını ölmeden önce vermeyi vaat ederek taahhüt imzaladı.