Pazar “Tabii senden güzel olabilirim; seni de yaratan Allah, beni de”

“Tabii senden güzel olabilirim; seni de yaratan Allah, beni de”

07.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Angel of Turkey Trans Güzellik Yarışması önümüzdeki pazar gerçekleşecek. Yarışma biraz bahane, amaç trans kadınların dayanışması. Laf güzellikten açılmışken yarışmayı düzenleyenlerden Asya Dilovan “Kadınlarda şöyle bir laf var, ‘Ayy benden daha güzel’. Kız tabii senden güzel olabilirim; seni de yaratan Allah, beni de...” diyor

“Tabii senden güzel olabilirim;  seni de yaratan Allah, beni de”

Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen Trans Güzellik Yarışması bu yıl Angel of Turkey adıyla yapılıyor. O gece podyumda yürüyecek 14 finalistin yüz-vücut güzelliğine, kıyafeti taşıma becerilerine bakılacak. Sonrasında birinci, ikinci, üçüncü güzelin yanı sıra kıyafet ve sempati güzeli de seçilecek. Jüri üyeleri ise şarkıcı Fulden Aras, oyuncu Damla Özen, oryantal Sibel Gökçe, trans aktivist Hale Güneş, şovmen Kobra Murat ve menajer Sarp. Fakat bu yarışmayla ilgili daha “güzel” şeyler var. Trans kadınlar için “Alışın, biz her yerdeyiz” demenin harika bir yolu olan yarışma komitesinden Asya Dilovan anlattı.

Haberin Devamı

-Geçen sene nasıl tepkiler aldınız?

Bu kadar ses getireceğini bilmiyorduk. Biz kendi aramızda, Türkiye’deki trans kadınların bir araya geleceği, biraz gırgır, biraz şamata, biz bunu kendi aramızda “gullüm” diye tanımlıyoruz, tabii biraz da ciddiyetin olacağı bir yarışma düzenlemiştik. Ama yarışmamız o kadar muhteşem oldu ki... Avrupa’daki gazetelere, Amerika’daki Time dergisine
kadar konu oldu.

“Hayatımda ilk defa 300 trans kadını bir arada gördüm”

-Türkiye’de böyle bir yarışma yapılabileceği beklenmiyor muydu?

Galiba beklemiyorlardı. Türkiye büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülke. Müslüman ülkeler arasında trans realitesinin bir nebze de olsa görünür olduğu ve transların en azından sokaklarda gezebilecek noktada olduğu bir ülke. Dünya da böyle bir durumda yapılan yarışmayı hayranlıkla ve merakla takip etti. Bizi cesur gördüler galiba. Bu bizi çok gururlandırdı. Yaşadığım acılardan, çevremdeki kadınların yaşadığı acılardan trans kimlikli olmanın nasıl bir şey olduğunu çok iyi bildiğim için yarışmayı da trans kadınların dayanışması ve görünürlüğü adına yapıyoruz.

Haberin Devamı

-Yarışma biraz bahane değil mi aslında, sizin bir araya gelmeniz, tanışmanız, dayanışma halinde olmanız ve tabii biraz da iyi vakit geçirmeniz için...

Ben 34 yaşındayım, 20 yaşına doğru değişim sürecine başladım.
15 yıldır açık kimliğimle yaşıyorum bu toplumda. Ben bile hayatımda ilk defa 250-300 trans kadını bir arada gördüm. Muhteşem bir atmosferdi.

-Bu ülkede gelebilecek tepkileri, insanların neler yapabileceğini en iyi siz biliyorsunuz. Olumsuz tepkiler de aldınız eminim...

Biz dışarıdan neredeyse hiç olumsuz tepki almadık, kendi camiamızdan aldık olumsuztepkileri.

-Neden tepki gösteriyorlar?

Biz güzellik yarışması yapınca LGBT aktivistleri “Biz toplumun kurallarını kabul etmiyorken, bu kuralların dışında bir çizgiyle varoluş mücadelesi verirken toplumun dayattıklarıyla hareket etmenizi doğru bulmuyoruz” dediler. Ben kibar şekilde ifade ediyorum tabii.

“Trans misafirhanesine katkıda bulunacağız”

-Toplumun kadına dayattığı güzellik algısının bir sonucu aslında bu güzellik yarışmaları da. O yüzden eleştirileri anlıyorum. Ama burada yarışmadan öte bir şey de var...

Haberin Devamı

Öyle ancak bir de şöyle bir şey var; sen toplumun güzellik algısını reddediyor olabilirsin ama ben kabul ediyorum. Birçok trans kadın bu algıyla hareket ediyor. Ben böyle hareket etmesem kalkıp burnumu, dudağımı, saçımı, mememi, vajinamı yaptırmam. Bizi eleştiren trans kadınlar niye saç uzatıyor ya da meme takıyor mesela? Saçı, burnu, kaşı gözü, konuşması, tavırlarıyla güzellik bir bütündür ve ben güzellik algısını kabul ediyorum. Ayrıca bu sadece bir güzellik yarışması değil, sosyal sorumluluk tarafı da var: Yarışmanın bilet satışından elde edilecek gelirle Tayland’daki uluslararası yarışma için uçak bileti alınacak, İzmir trans misafirhanesine katkıda bulunacağız, hasta, yaşlı trans kadınlara yardım yapılacak...

-İltifat ettiklerini zannederek “O kadar güzel ki trans olduğu hiç anlaşılmıyor” yorumu vardır ya hani... Onun için ne diyeceksiniz?

Haberin Devamı

O kötü bir laf ya... Bir kadın kadar güzeliz tabii ki, bir kadın kadar bakımlıyız, edalıyız... Çoğumuzun kadınlık güzelliği doğuştan gelmedir zaten. Bir de kadınlarda şöyle bir laf var, “Ayy benden daha güzel yaa”. Kız tabii senden güzel olabilirim seni de yaratan Allah, beni de... Sen biyolojik kadınsın, ben trans kadınım diye benden güzel mi olman lazım.

Finalistler anlatıyor

Güzellik yarışmasına katılan 14 finalistten 5’iyle konuştuk

“Amacım ben de varım demek”

Almira Rayn

-Toplumun içindeki tabuları yıkabilmek, kendimizi topluma biraz olsun tanıtabilmek için, biz de sosyal faaliyetlere katılabiliriz demek amaçlı katıldım. Ben de varım,
ben de bir insanım ve nefes alıyorum. Sıradan bir insanın hayatında yapmak isteyebileceği şeylerden yola çıkarak katılmaya karar verdim.

-Amacım birinci olmak değil, o podyumda yürüyüp bir trans kadın olarak “ben de varım” demek.

-Devletin bize yapmadığını kendi içimizde el ele tutuşarak, yardımlaşarak yapabiliriz. Trans misafirhanelerindeki arkadaşlarımın durumunu görüyorum; bugün onlara, yarın bana. Anne-babam, kimsem yok. Devlet bana güvence vermiyor. Bana ancak trans arkadaşlarım sahip çıkar. Biz burada bir temel atıyoruz aslında bu yarışmayla.

Haberin Devamı

“hazırlık için bol bol spor yapıyorum”

Damla Deniz

-Yarışmaya destek olmak için katıldım, aklımda birinci olurum
diye bir şey yok.

-Arkadaşlarım “Katıl, mutlaka kazanırsın” dedi ama arkadaşım oldukları için öyle diyorlar bence. Bilemiyorum, hak eden kazansın.

-Yarışmaya hazırlık için bol bol spor yapıyorum.

“Ailem de o gece orada olacak”

Nez Saygıner

-Hem destek amaçlı hem de kendime güvendiğim için katılmaya karar verdim. Trans kadınlara imkan verildiği zaman daha güzel şeyler yapabileceğimizi göstermek istedim.

-Her kızın Miss Turkey’ye katılma hayali vardır. Benim de vardı böyle bir hayalim.

-Yarışma gününe hızlı bir şekilde hazırlanıyorum şu an. O gece için bir de sürprizim olacak.

-Ailem ve arkadaşlarım önerdi katılmamı, ailem de çok destekliyor. Yarışma günü ailem de orada olacak.

“Biz sadece seks işçisi değiliz”

Reyhan Gürses

-Ben sanatçıyım; tiyatro, sinema, müzik ve oryantal dallarında çalışıyorum. Arkadaşlarımla birlikte bu yarışmaya katılmak istedim.

-Çevremde destekleyenler de olumsuz tepki verenler de oldu. Tiyatrodan arkadaşlarım “Senin bir sanatçı olarak ne işin var” gibi şeyler söylediler. Bir yerlerde oynayınca, bir yerlere gelince bu konulardan kendilerini geri çeken arkadaşlarım gibi davranmak istemedim. “Aman adımız sizinle duyulmasın!” mantığı...

-Saç ve kıyafet konusunda çok özel çalışmalarım var.

-Birinci olmazsam üzülmem, zaten benim bakış açımdan
finalistlerin hepsi birinci. Medeni cesaretleri var. Bu yarışmayla bütün camiamız kazanmış olacak. Artık insanlara “Biz translar varız, sanat camiasında da varız, güzellik yarışması da yapıyoruz” demiş olacağız. Biz sadece seks işçisi değiliz.

“Yediklerime dikkat ediyorum”

Tuğba Bal

-Arkadaşlarım istedi yarışmaya katılmamı. Hiç hayalini kurduğum, özendiğim bir şey değildi aslında güzellik yarışmasına katılmak.

-Yarışma yaklaştıkça dikkat etmeye başladım. Bikini, ayakkabı, kıyafet şimdiden alındı zaten. Yediklerime de dikkat ediyorum kilolu çıkmayayım diye.