Pazar “Türkiye’de beyefendiliğin sınırları var”

“Türkiye’de beyefendiliğin sınırları var”

02.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngilizce ve diksiyon öğretmeni Hakan Kalaycı meraklısına beyefendilik eğitimi veriyor. Mütevazı ve nazik olmayı öğreten Kalaycı: “Ülkemizde nezaketin sınırları var. Arabaya binerken kadının kapısını açmak ne kadar ideal olsa da Türkiye’de fazla kaçıyor”

“Türkiye’de beyefendiliğin sınırları var”

Eski Türk filmlerinde çok sık karşımıza çıkan bir sahnedir, köyden şehre gelen ve görgü dersi alan güzel kadınlar. İngilizce ve diksiyon öğretmeni Hakan Kalaycı ise kadınlara değil de meraklısı olan erkeklere beyefendiliği öğretiyor. Sekiz hafta süren eğitimde giyinmekten tutun da görgü kurallarından parfüm önerilerine kadar birçok uygulama yer alıyor. Kalaycı şu anda inşaat ve turizm şirketlerinin CEO’larına eğitim veriyor, söylediğine göre birçok kadın da kendisini “Eşime de beyefendilik eğitimi verir misiniz?” diye arıyor.

Haberin Devamı

Beyefendilik eğitimi vermeye nasıl karar verdiniz?

Üniversitenin son iki yılında dublaja ilgi duydum. Bir yandan İngilizce dersleri veriyordum, sonrasında da diksiyon dersi vermeye başladım. Fark ettim ki fiyat aynı olmasına rağmen diksiyona olan ilgi İngilizceden daha fazlaydı. 30-52 yaş arasında bir aralıktaydı talepte bulunanlar. Sonra bir müşterim, diksiyon dersleri bittikten sonra imaj ve davranışla ilgili de kendisine yardımcı olmamı istedi. Kadınlarla konuşmayı öğrenmek istediğini anlattı. Sonra insanların bu yönde ihtiyaçları olduğunu fark ettim; dört yıl boyunca farklı eğitimler alarak ve araştırmalar yaparak programı geliştirdim. Hâlâ birçok farklı programa kayıt olup gidiyorum, yenilenen ve benim bilmediğim bir şey var mı görmek için.

Haberin Devamı

“Sert beyefendi de olur”

Programın detayları nasıl?

Sekiz haftalık bir eğitim. İlk dört haftası diksiyon dersi, kalan dört hafta ise tamamen uygulama. İmaj, diksiyon, davranış dersleri ve beyefendilik dersleri veriyorum. Dersler kişiye özel. Buluştuğumuzda kişinin konuşmasına, imajına, yürüyüşüne bakıyorum. Dinlediği müzikleri, okuduğu kitapları soruyorum. İlerleyen derslerde herkesin bilmesi gereken filmler, kitaplar, müzikler öneriyorum. Klasiklerden 10 kadın, 10 erkek parfümünü tanıtıyorum çünkü bir erkeğin kendine yakışan parfümü bulmayı öğrenmesi gerekir. Bir kadının kullandığı parfümü de tanırsa, ilişkiye 5-0 önde başlar.

Beyefendilik derslerinde neler öğretiyorsunuz?

Videolar izleyerek, kimlerin nasıl davrandığını inceliyoruz. Amacımız mütevazı olabilmeyi başarmak. Mesela Sakıp Sabancı’nın pazarlıkla alakalı videoları var. “Bakın” diyorum, “Sakıp Sabancı’nın trilyonları var ama başkaları gibi cebinden para çıkarırken göremezsiniz.” Mesela masada karşınızdaki kadına çakmak uzatacaksanız ya çakmağı kaldırmadan masadan sürüyeceksiniz ya da kaldırıyorsanız mutlaka sigarasını yakmalısınız. Çakmağı kaldırıp kendisine veremezsiniz. Bu, bir bardağı uzatırken de böyledir. Oturup kalkmayı da konuşurken nereye bakacağınızı da öğretiyorum.

Haberin Devamı

TDK beyefendiliğin tanımını, “Terbiyeli” olarak yapıyor. Terbiye ve eğitim aileden alınır. Yeterli olmuyor mu, ya da aile terbiyesi yeterli değilse siz dönüştürebiliyor musunuz?

Elbette alie terbiyesi önemli. Ailede eğitim almış erkeklerin birçoğunun konuşurken sesi kısık çıkar. Babalarının, dedelerinin yanında konuşamadıkları için, hayatın içinde de kısık sesle konuşurlar. Beyefendiliği çok ince bir şey olarak görmemek lazım. Elbette öfkelenebilir, sesinizi yükseltebilirsiniz. Hayatta herkese ve her şeye “Kusura bakmayın efendim” diyemezsiniz. Her an tatlı dille konuşamazsınız. Sert beyefendi de olur. Sakil duran, beyefendi gibi davranmaya çalışmaktır. Türkiye’de de beyefendiliğin sınırları var. Bir yerden çıkarken “buyurun” diyerek önceliği kadınlara verirsiniz ama arabaya binerken kapısını açarsanız sizde sakil durabilir. Dolayısıyla eğitimler de kişiye özel. Herkesin yol alabileceği bir haritası var, üzerine çıkmaya çalıştığında eğreti durabiliyor.

“Düzgün Türkçe için Zeki Müren izleyin”

Haberin Devamı

Eğitimin ücreti 9 bin lira. Herkesin bütçesine göre değil. Kendini bu konuda geliştirmek isteyenlere ne gibi tavsiyelere bulunursunuz?

Ajan filmleri izleyebilirler. Oradaki oyuncuların imaj-bakış eğitimleri vardır. Doğru bakmayı biliyorlar. Düzgün Türkçe konuşmak ve kelimeleri doğru telaffuz etmek için Zeki Müren’in videolarını izleyebilirler. Ya da iyi konuşma yapan devlet adamlarının konuşmalarını yazıp tekrar tekrar okuyarak tonlama yapmayı öğrenebilirler. Evde yürüyüş provaları yapabilirler.