Pazar Ultra mega yatlara özel marina

Ultra mega yatlara özel marina

25.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Marmaris Yacht Marina, 1000 tonluk lift yatırımı ile boyu 150 metreye kadar ultra mega yatlara karada bakım onarım hizmeti verecek

Ultra mega yatlara özel marina

Marmaris Yacht Marina’yı sadece Türkiye’nin değil, Akdeniz’in en büyük marinası olarak bilirdim. Marinanın yönetim kurulu başkanı Bilgin Özkaynak’la sohbet ederken, Avustralya ve ABD’deki marinalarını araştırdık, daha büyüğüne rastlayamadık. Marinanın kapasitesi, denizde 960, karada ise 1000 yat. 1000 yatın karaya çekilip her türlü bakım onarım hizmetinin verilmesi, başlı başına büyük bir iş. Bilgin Özkaynak, “Son yıllarda büyük motor yatlar da gelmeye başladığı için karada 1000 yata hizmet veriyoruz. Motor yatlar gelmeden önce, büyük çoğunluk yelkenli tekne iken, karada 1400 tekneye hizmet verebiliyorduk” diyor.

Bu yatırım turizm gelirlerini artırır
2000 teknelik kapasite, gerçekten çok büyük bir kapasite... Marinada 400 tonluk lift ile 60 metrelik mega yatlar karaya çekiliyor ve bakım onarım hizmeti veriliyor. Ancak Bilgin Özkaynak’ı daha da heyecanlı gördüm. Şimdi de 1000 tonluk bir liftin teknik çalışmalarını tamamlamış, sipariş vermek üzere. 1000 tonluk lift demek, haziran-ekim ayları arasında, Batı Akdeniz’de, İspanya, Fransa kıyılarında dolaşan, ekim-mayıs aylarında da Atlantik Okyanusu’nun karşı kıyısı Karayip Adaları’na, Meksika Körfezi’ne giden dünya jet sosyetesinin ultra mega yatlarının bakım onarım işlerine iddialı bir şekilde talip olmak demek. Mevcut durumda 1000 tonluk ultra mega yatların bakım onarım işleri, alternatif olmadığı için büyük gemilerin arasında kuru havuzlarda yapılıyor; bu durum da yat sahiplerini rahatsız ediyor.
Marinada motor, yelken, elektrik, elektronik, krom, marangozluk gibi çok sayıda alanda bakım onarım hizmeti veren şirketler var. Dünyanın önde gelen tekne ekipmanları şirketlerinin merkezleri ya da temsilcilikleri bulunuyor. Marina personeli ile birlikte teknik servis hizmeti veren firmalar dahil yaklaşık 4000 kişiye marina sayesinde istihdam olanakları sağlanıyor. Marmaris Yacht Marina’nın yönetim kurulu başkanı Bilgin Özkaynak, 1000 tonluk lift yatırımının Türkiye’nin yat turizmi gelirlerini ve istihdamı ciddi bir oranda artıracağını söylüyor.


23 yıllık denizci gözüyle
Yabancı yat dergilerinde marina hakkında övgü dolu haber ve yorumlar yayımlanıyor. 23 yıllık denizcilik tecrübem ve farklı marinalarda tekne bağlayan bir müşteri olarak, gözlemlerimi aktarayım:
Konumu çok elverişli. Hem Marmaris Körfezi’ni hem de açık denizi gören bir manzarası var. Göcek, Hisarönü gibi en gözde iki mavi tur rotasının tam ortasında bulunuyor. Denizde 960 kapasiteye rağmen palamar hizmetinde hiçbir aksama yok.
Marina yönetimi, tekne sahiplerine müşteri gibi bakmanın ötesine geçmiş, büyük bir aile olmuşlar. Her yıl şubat ayında düzenlenen İstanbul Boat Show’a en az iki otobüs tekne sahibini
götürüyorlar. Onları İstanbul’da ağırlıyorlar.
Hem fuarı hem de İstanbul’un tarihi yerlerini gezdiriyorlar. Üç dinin bayram günleri ve özel
günler için kutlama törenleri düzenleniyor. Marina misafirlerinden oluşan özel bir orkestrası var.

Teknik servis olanakları çok fazla
Marinanın içinde çok farklı dillere hitap eden büyük bir kütüphane bulunuyor. Spor salonu, yüzme havuzu, berber, bar ve restoranın yanı sıra çocuklar için hem oyun parkı hem de özel salon ayrılmış. Kendi bünyesinde radyosu var ve her saat başı düzenli olarak Türkçe ve İngilizce deniz-hava raporu veriyor.
Bana göre Marmaris Yacht Marina’nın en önemli özelliklerinden biri de boyadan marangozluğa, mekanikten elektrik ve elektroniğe kadar birçok alanda teknik servis veren alternatif şirket sayısının bol olması. Böylece hem işinin ehli hem de makul fiyatla usta bulmak kolay oluyor.


Dev Türk bayrakları ile tanınıyor
Marmaris Yacht Marina’nın yönetim kurulu başkanı Bilgin Özkaynak, 10 yıl önce açılışı yapılan marinayı hızla geliştirip dünyanın en büyük servis sağlayan marinası haline getirdi. Özkaynak eğitim, sağlık, engelliler, huzurevleri, spor gibi alanlarda sponsorluk yapıyor. Okul yaptırıyor veya yapılmış okul ve hastanelerin yenilenmesi ya da bazı gereksinimlerinin karşılanması gibi sosyal sorumluluk üstleniyor. Türk bayrağı ve Atatürk heykelleri konusunda büyük hassasiyet gösteriyor. Çanakkale ve Gelibolu’da boyları 73 ile 80 metre arasında değişen 37 adet dev Türk bayrağı direği dikti. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde boyu 30 metrenin üzerinde 100 adet bayrak direği var. Dünyaca ünlü heykeltraş İtalo Dario’ya Gelibolu için 5 metre boyunda Atatürk heykeli yaptırdı.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Fettucine Frutti di Mare
Yacht Marina’nın içinde hem Ege mutfağı hem de dünya mutfağının örneklerini veren büyük bir restoran bulunuyor. Marinada kalan denizci arkadaşlarıma sordum. “Mutlaka makarna yemelisin” dediler. Şef Ahmet Dağaşan’dan tarif aldım. Dağaşan sert durum buğdayı irmiğini, bir makinede üçte bir oranında su ile karıştırıyor ve kesme aparatı ile 11 değişik tipte makarna yapıyor. Bu makarnaları bir gün ahşap tepsilerde bekletip kurutuyor.
11 değişik tipteki makarnaya 26 değişik sos uyguluyorlar. Hepsini tatmadım, birkaç tanesini denedim, enfesti. Kalamar, karides, ahtapot, somon ve fesleğenli domatesli sos ile yapılanın tarifini aldım. Karides ve ince doğranmış kalamar, zeytinyağı ile tavada soteleniyor. Karidesler piştiğinde sarmısak ilave ediliyor. Sarmısaklar pembeleşince bir kadeh beyaz şarap konuyor. Beyaz şarap çekince daha önce hazırlanan, sarmısaklı, fesleğenli domates sos, daha önce haşlanmış ahtapot, somon füme ve ince kıyılmış maydonoz ekleniyor. Bu sosa al dente haşlanmış (6-7 dakika) makarna ekleniyor ve bir dakika da sosla beraber pişiyor, permasan peyniri ile servis ediliyor.