Pazar Yarım asırlık aşktan geleceğin kraliçesine

Yarım asırlık aşktan geleceğin kraliçesine

13.02.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Geleceğin İngiltere kraliçesi olarak görülen Cornwall Düşesi Camilla, Prens Charles’ın Diana ile olan evliliğinin sona ermesinden sorumlu tutulan ve tartışmalı bir figürken yıllar içinde ihtiyatlı bir kamuoyu desteği kazandı.

Yarım asırlık aşktan geleceğin kraliçesine

Nevsal Elevli - İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahttaki 70’inci yıl dönümü mesajında oğlu Galler Prensi Charles’ın kral olması halinde eşi Cornwall Düşesi Camilla’nın, kraliçe (konsort kraliçe) unvanını almasını istediğini açıkladı. Kraliyet yorumcuları, Kraliçe’nin son açıklamasını, Camilla’nın yıllardır gösterdiği sadakatin sonucu olarak değerlendirirken, kimilerine göre ise bu “derin devlet”ten gelen onay niteliğinde. Açıklamanın ardından gözler Camilla’ya çevrildi. Peki geleceğin İngiltere kraliçesi olacak olan Camilla hakkında neler biliyoruz?

Haberin Devamı

Sadık ve sağduyulu

Camilla Rosemary Shand 17 Temmuz 1947’de üst sınıf aristokrat bir ailenin kızı olarak Londra’da doğdu. Eğitimini İngiltere, İsviçre ve Fransa’da aldı. Doğu Sussex’te South Downs bölgesinde büyüdü. Ailesi üst sınıf ve kraliyetle aynı çemberde olmasına rağmen, sıradan bir çocukluk geçirdi. Ta ki 18’li yaşlara gelinceye kadar.

Birçok konuda eğitimli olan Camilla’nın kitap okumak en büyük zevki. Yardım vakıflarında faaliyet gösteriyor, özellikle kadın hakları ve eğitim konusunda çalışmalar yapıyor. Kadınlara yönelik cinsel şiddet konusunda da oldukça açık sözlü ve erkekleri sağduyulu olmaya davet ederek mücadeleye katılmaları için çağrıda bulunuyor. Kraliyet yorumcularına göre Camilla, Prens Charles’in en büyük yardımcısı ve destekçisi.

Haberin Devamı

Kraliyet yazarı Penny Junor, Camilla için “Sadık ve sağduyulu. Bu unvan gerçekte geç bir yaşta verildi” ifadelerini kullandı. The Crown Chronicles’ın editörü Victoria Howard, “Birçok insan Cornwall Düşesi’nin yıllar içinde yaptığı iyi işleri, sadakatini, sağduyulu yapısını ve ortaya koyduğu sıkı çalışmayı görmüş olacak” diyor.

Yarım asırlık aşktan geleceğin kraliçesine

Kabul gördü mü?

17 yıl önce Kraliyet ailesine dahil olan Cornwall Düşesi Camilla İngiltere’de birçok kişi tarafından Prens Charles’ın Prenses Diana ile olan evliliğinin sona ermesinden sorumlu tutulan ve tartışmalı bir figür. Diana, 1997 yılında Paris’te paparazzilerden kaçarken geçirdiği trafik kazasında sevgilisi Dodi El Fayed ile birlikte hayatını kaybetmişti. Bu olay İngiliz kamuoyunu derinden etkilerken, ileriki yıllarda Camilla’nın kabul görmesini de zorlaştırdı. 1999 yılına kadar Camilla ve Charles, ilişkilerini kamuoyuna duyurmadı. Ancak o yıl Londra’daki Ritz Otel’inde bir partiden çıkarken fotoğraflandılar. O günden bu yana Camilla, ihtiyatlı bir kamuoyu desteği kazandı. Cornwall Düşesi kamuoyu tarafından kabul edilene kadar yaşadığı zorlukların üstesinden sabrı ve aşkı sayesinde gelebildi.

Camilla ve Prens Charles 2005 yılında sivil bir törenle evlendi. O dönem Prens Charles’ın kral olması ihtimaline karşılık Camilla’ya “Konsort Prenses” unvanı verileceği açıklanmıştı. Bunun 8 yıl önce hayatını kaybeden Prenses Diana’ya saygıdan dolayı tercih edildiği belirtiliyordu. Halkın gözünde Camilla’nın yeri ve çoğunluğun fikriyle ilgili bir belirsizlik olduğu gerekçesiyle kesin bir karar verilmemişti.

Haberin Devamı

Yarım asırlık aşktan geleceğin kraliçesine

Kraliçenin son açıklamasının en tepeden gelen uygun bir onay olduğu belirtiliyor. Prens Charles’ın yerine Prens William’ın tahta geçeceği iddiaları uzun zamandır gündemdeydi. Ancak Kraliçe’nin bu açıklaması bu iddiaları bir nebze susturdu. Son açıklamayla, Camilla kraliçe olarak Charles’ın yanında tüm kraliyet görevlerini yerine getirebilecek.

Aşk masalı nasıl başladı?

Bu hikayenin geçmişi yarım asır öncesine dayanıyor. Camilla ile Prens Charles 70’li yıllarda görüşmeye başlamışlardı. O yıllarda herkes Charles’ın Camilla ile evleneceğini düşünüyordu. Ancak Camilla’nın daha önceki ilişkileri nedeniyle Kraliyet bu birlikteliğe izin vermedi.

Yarım asırlık aşktan geleceğin kraliçesine

Camilla 60’lı yıllarda tanıştığı Andrew Parker Bowles ile 1973 yılında evlendi. İkilinin düğününe ünlü isimlerin yanı sıra Kraliçe ve Andrew’in eski sevgilisi olan Prenses Anne de katılmıştı. Bu evlilik boyunca Andrew’in birçok başka kadınla birlikteliği oldu, inişli çıkışlı bir ilişkiydi. Çift 1995 yılında boşandı. Camilla’nın ilk evliliğinden iki çocuğu bulunuyor. Andrew bir yıl sonra ikinci eşi Rosemary Pitman ile evlendi. Çift Charles ve Camilla’nın düğününe de katıldı. Camilla da 2010 yılında kanserden ölen Rosemary’nin cenazesine katılarak eski eşinin acısını paylaştı.

Haberin Devamı

Prens Charles, Diana’dan boşandıktan sonra 34 yıllık gençlik aşkı Camilla ile Kraliçe’nin onayıyla 2005 yılında evlendi.

Birçok kraliyet yorumcusu, Charles’ın Camilla yanındayken genellikle daha rahat göründüğünü belirtiyor. Charles ile evliliği öncesinde aristokrat bir aileden gelmesine rağmen, Camilla’nın daha sıradan bir hayatı vardı. 2020’de verdiği bir röportajında, karantina sırasında resmi giyinmemekten ve bir kot pantolonla yaşamaktan keyif aldığını ifade etti. İki çocuk annesi olan Düşes, torunlarına olan sevgisiyle de dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Diana ne demişti?

Prenses Diana, 1995’te gerçekleştirdiği ve olay yaratan söyleşide, Charles ile Camilla’nın ilişkisine atıfta bulunarak, “Evlilikte üç kişiydik, biraz kalabalıktı” ifadesini kullanmıştı. Bununla birlikte Diana’nın Camilla’ya karşı olumlu görüşü olduğu ve onu ‘sadık ve takdiri hak eden’ biri olarak tanımladığı ifade ediliyor. Camilla’nın Prenses Diana ile arkadaş olduğu, hatta Camilla’nın evliliğinin ilk yıllarında Diana’ya kraliyete ilişkin nasihatlar verdiği de öne sürülüyor. Prens Charles, henüz Diana ile evliyken Camilla ile Türkiye’de yaptığı tatilin ortaya çıkması oldukça dikkat çekmişti.

Yazarlar