Pazar Yılın düğününün erotik-komik kitabı bile çıktı

Yılın düğününün erotik-komik kitabı bile çıktı

10.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prens William-Kate Middleton düğününden beklentiler yüksek. Kutlamalar ve dört günlük resmi tatil sayesinde halkın morali yükselecek. Kraliyet ailesi popülaritesini artıracak. Ekonomi hareketlenecek

Yılın düğününün erotik-komik kitabı bile çıktı

Daha 2011’in bitmesine çok var ama yılın düğününün hangisi olacağı şimdiden belli: 29 Nisan’da Prens William ve Kate Middleton evlenecek.
Aslında nişanlanma haberinin duyulmasının hemen ardından İngiltere’de “romantizm ticareti’” canlanmıştı bile. Kate ile William’ın isim ve resimlerini taşıyan milyonlarca anı eşyası, poster, fotoğraf albümü, anahtarlık, kitapçık gibi objeler, ikisi de canlanmak için taze kan arayışında olan Kraliyet ailesi ve İngiliz ekonomisine hayat öpücüğü oldu. Her özel anı kâra çevirme arzusu, Kate ve William prezervatifleri üretmeye kadar vardı. Hediyelik eşya pazarının 300 milyon sterlini bulduğu tahmin ediliyor.

İlk çemberde olmak için 100 bin sterlin gerek

Aynı miktarda bir para, İngiltere’nin elde edeceği turizm geliri için konuşuluyor. Çiftin evleneceklerini ilan ettikleri kasım ayından bu yana seyahat firmaları “Kraliyet Düğünü” paket programları satmaya başladı. Bu firmalardan Celebrity Planet çiftin gezdiği noktalara özel turlar düzenliyor. Duraklar arasında Middleton’ın bir ara çalıştığı giyim mağazası bile var.
Çiftle ilgili pek çok kitap da piyasaya çıktı. Şüphesiz en ilginci, “Up the Aisle” adındaki “fantezi” kitabı. Tümüyle fotomontaj fotoğraflardan oluşan kitap, William ile Kate’in aşk hikayesini “erotik-komik” fotoğraflarla karikatürize ediyor.
Törenin kendisi de büyük heyecan yaratıyor elbette. Meraklılar önemli anları kaçırmamak için kesenin ağzını açtı. İngiliz basını katedral çevresindeki işyerleri, dini binalar, vakıflar ve mahkemelere ait bütün oda ve balkonların düğün günü için kiraya çıkarıldığını ve büyük bölümünün de şimdiden tutulduğunu yazıyor. Nikahın yapılacağı Westminster Abbey Katedrali’nin çevresinde bulunan, çiftin kiliseye giriş ve çıkışta görülmelerini sağlayacak manzaralı mahkeme binasında lobi ve avukatların odalarının birkaç saatlik kirası 2500 sterline ulaştı. Ayrıca 100 bin sterlin ödeyenler katedral girişine bakan balkonlara oturabilecek ve Kate ile William’ın kiliseden ayrılmaları sırasında başlarından aşağı konfetilerin yağdırılması anını yakından görebilecek.
Bu tabii hemen güvenlik konusunu akıllara getiriyor. Daha önce bazı Kraliyet tören ve düğünlerinde bu noktaların kiralanması bu sebeple engellenmişti. Londra’nın güvenliğinden sorumlu polis teşkilatı şefleri, bu balkonları ve odaları kiraya veren kişi ve kurumlarının temsilcileri ile güvenlik koşullarını belirlemek için toplantı yapıyorlar. Güvenlik önlemleri için harcanan para 20 milyon sterlin.
Bu arada düğünü izleyecek dünya medyası da Kültür, Medya ve Spor bakanlığının önüne kurulacak dev platformda yer kiralayabilecek. Kraliyet Bina Denetmenleri Enstitüsü ise binasının beşinci katındaki terası, dünya medyasının tümünden daha özel görüntüler elde etmek isteyen RTL televizyon kanalına kiraladı. Alınan ücret açıklanmadı.

İçki satışları 200 milyon sterlini geçecek

Düğün nedeniyle dört günlük resmi tatil ilan edildi. O gün İngiltere’de 4 binin üzerinde sokak ve mahalle partisi yapılacak, belediye bu partiler için ücret almayacak. Tabii ki evlerde de partiler düzenleniyor. Tam bir bayram havası esecek 29 Nisan’da ev, sokak, bar ve partilerde içki satışlarının 200 milyon sterlini geçeceği ileri sürülüyor. Belirlenen noktalarda kamp kurmak isteyenler 79 sterline bunu yapabilecek.
Bölgedeki Metodist kilisesi o gün bir salonunda 500 kişiyi şampanyalı kahvaltıda ağırlayacak ve kişi başına 60 sterlin alacak. Ancak bu salonun penceresi bile yok. Düğün çılgınlığının ne noktada olduğunu buradan anlamak mümkün.
İngiliz Anglikan kilisesi de düğün için özel hazırlık yapan kurumlar arasında. Düğün için özel dualar hazırlattığı ve bu dualarda “Tanrım onlara birbirlerine iyi bakmaları için yardımcı ol” gibi cümleler yer aldığı belirtiliyor. Bu dualar öğrencilere okutulmak üzere okullara da gönderilecek.

Mönü devlet sırrı gibi saklanıyor

* Kraliçe’nin düğün günü torunu William’a Birleşik Krallık’ta bir yerin dük ya da kontluğunu vermesi bekleniyor. Böylece, Kate Middleton da düşes ya da kontes olacak.
* Düğün hediyesi yerine vakıflara, asker ailelerine, Yeni Zelanda’daki depremzedelere bağış yapılmasını istendi.
* İngiltere’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve Prens William’ın tahtın ikinci varisi olması nedeniyle düğün masraflarını devlet ödemiyor. Yaklaşık 100 milyon sterline mal olacak düğünün parasını Kraliçe ve Prens Charles ödeyecek.
* Düğünün iyi bir örnek olmasına özen gösteriliyor, böylece evlilik kurumuna ilginin artması ümit ediliyor.
* Kraliyet aşçısı Mark Flanagan o günkü mönüyü devlet sırrı gibi saklıyor ama “Çok İngiliz” olacağını söylüyor.

Kıvılcımı yakan elbise

Prens William’ın Kate Middleton’u ilk gördüğü gün, müstakbel prensesin üzerinde bu transparan elbise vardı. İngiliz tasarımcı Charlotte Todd imzalı bu elbise geçenlerde bir açık artırmada 78 bin sterline satıldı.

Heyecan büyük ama konuşan yok

Düğünün yapılacağı Westminster bölgesinde bir çöpçünün dışında düğün konusunu ağzına alan tek bir kişi bile yok. Bu belki de polisin onlara güvenlik gerekçesiyle verdiği özel bir eğitimden ileri geliyor. Bölgedeki dükkan sahipleri sadece düğünün işlerine getireceği “bereketin” heyecanını açıkça dile getiriyor. Aynı şekilde taksiciler de şimdiden düğün günü kazancının beklentisine girmiş durumdalar.

Olan biteni Twitter’dan yaymak nazikçe yasaklandı

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in Kraliyet adına bastırdığı muhteşem davetiyeler, dünya liderleri ve jet setine mensup ailelerin de aralarında bulunduğu 1900 konuğa gönderildi. Üzerinde altın yaldızlı kraliyet damgasının da yer aldığı davetiye William ve Kate’in eski sevgililerine de gitti! Çağrılanlar bir yana, davetiye gönderilmeyen (ya da bu haberin yazıldığı ana kadar eline ulaşmayan) ünlüler arasında ABD Başkanı Barack Obama’nın yer alması sürpriz oldu.
Yarattığı skandallar ile aileyi sık sık mahcup eden sabık gelin York Düşesi Sarah Ferguson da orada olmayacak. Bu arada Türkiye’den kimin davet edileceği de İngiltere’deki Türkler arasında merak konusu. Cumhurbaşkanı Gül mü yoksa Başbakan Erdoğan mı? Yoksa hiçbiri mi?
Davetlilere “özel güne uygun” giyinmeleri şartı getirilirken, tören sırasında Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine yaşadıkları anı aktarmaları ihtimali onların anlayış ve kibarlıklarına emanet edilerek “nazik bir yasak” konuluyor.

Arabayı bu atlar çekecek

Kate Middleton düğün günü kiliseye otomobille gelecek. Düğün töreninin ardından ise Glass Coach denen, çift camlı atlı arabayla kiliseden ayrılacak, halkı selamlayarak Buckingham Sarayı’na gidecek. 1881’de yapılan atlı araba Prenses Anne, Lady Diana ve Sarah Ferguson’u da düğünlerinde taşımıştı.
Bu arabayı Windsor Grey adı verilen dört at çekiyor. Özellikle gri tercih edilen bu atlar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kullanılmaya başladı. Kraliçe’nin ve diğer kraliyet fertlerinin arabalarını çekiyorlar, yılda altı hafta tatilleri var. Bu şanslı atlar Londra sokaklarında fazla gezdikleri için beş haftada bir ayakkabıları değişiyor. 4 yaşında çalışmaya başlayıp 20 yaşına kadar devam ediyorlar. Şu anda Buckingham Sarayı’nda 10 Windsor Grey var. Kahverengilerle birlikte sayı 34’e çıkıyor.

Kraliçe’nin düğünü ve Diana’nın cenazesi burada yapıldı

Westminster Katedrali inşa edildiği 11’inci yüzyıldan bu yana toplam 38 kral ve kraliçenin taç giyişine şahit oldu. Prens William’ın babaannesi, Kraliçe II. Elizabeth 1947’de bu katedralde evlenmişti; annesi Prenses Diana’nın 1997’deki cenaze töreni de bu katedraldeydi.
Katedral parlamento binasının ve saat kulesi Big Ben’in de bulunduğu Parlamento Meydanı’nda yer alıyor. Bugünlerde o meydanda bulunan ve kurdukları çadırlarda kalan savaş karşıtı protestocularla belediye arasında tartışmalar yaşanıyor çünkü belediye düğün günü çadırları kaldırmak istiyor.