Gündem Pekin’de edebiyata destek ve TÜSAK masaya yatırıldı

Pekin’de edebiyata destek ve TÜSAK masaya yatırıldı

31.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pekin Kitap Fuarı başlamadan yaklaşık bir hafta önce, Türkiye’deki yayın dünyasının ana gündem maddesi Kültür Bakanlığı’nın edebiyat eserlerinin teşvik edilmesi için hazırladığı destek programında seçici kurulu ve kazanan isimleri açıklamaması haberiydi. Bu haber, pek çok yayıncı ve yazar tarafından tepki gördü. Pekin Kitap Fuarı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül bu konu ile ilgili bir açıklama yaptı.

Pekin’de edebiyata destek  ve TÜSAK masaya yatırıldı


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinema ve özel tiyatrolara yaptığı desteğin bir benzerini hazırladıklarını söyleyen Gül, “Edebiyata da devlet alanında bir destekleme programı vermek istedik. Bu desteğin ilk uygulaması bu yıl oldu. Ancak tam manasıyla, yönetmeliğin uygun gördüğü şekilde, ilk uygulamasını 2015’te yapacağız” dedi.
Müsteşar Yardımcısı, eylül ayından itibaren 2015 yılında destek almak isteyenlerin başvurularının alınmaya başlayacağını ve önümüzdeki yıl için başvuruda bulunacak proje sahibine, 10 aylık bir süre tanınacağını ifade etti.
Projeleri destek alan yazarların isimlerinin açıklanmaması ile ilgili olarak Gül, ikinci aşamadan geçen yazarların ismini açıklayacaklarını söyledi ve ekledi: “Bu konuda bir sıkıntımız yok. Yönetmelikte de yazıyor; proje iki aşamalı. Ancak yazar, teşvik alacağını öğrendikten sonra üç ayı var.

Bu süre içinde projesini tamamlayamadı diyelim. Biz ismini açıklarsak yazarı rencide etmiş oluruz. O yüzden, projesinin ikinci onayını aldıktan sonra ismini açıklamamız uygun olur.”

Haberin Devamı

Devlet Tiyatroları kapanmıyor

Hazırlanan TÜSAK Yasası ile birlikte Devlet Tiyatroları’nın kapatılacağı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Gül, “TÜSAK’la birlikte öngörülen sistem, sanat üreten kurumların ve destekleme sistemlerinin kapatılması değil; destekleme eksenli kurulacak bir yapıdır” dedi. Rengim Gökmen’in, TÜSAK Yasası’nı eleştirdiği için Devlet Opera ve Balesi’nin Genel Müdürlüğü görevinden alındığı yönünde çıkan haberlere de Nihat Gül şu cevabı verdi: “TÜSAK’la bir ilgisi yok. Kamuda olan bürokratik nedenlerle görev değişimi oldu. Hatta yeni genel müdür Selman Ada’nın TÜSAK Yasası hakkında daha sert söylemleri var.”