Kültür Sanat 9. Senfoni müzikseverleri selamlayacak!

9. Senfoni müzikseverleri selamlayacak!

05.01.2010 - 10:07 | Son Güncellenme:

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Avrupa Kültür Başkenti olarak bütün Avrupa’nın gözlerinin İstanbul’a çevrildiği yeni yıla, Ludwig van Beethoven’in ölümsüz yapıtı 9. Senfoni’yi seslendirerek başlıyor.

9. Senfoni müzikseverleri selamlayacak

“İnsanlığın yüce idealinin müzikle anlatımı” olduğu konusunda yaygın bir kanı bulunan ve senfoni türüne yeni bir yön çizen yapıtta besteci; isyanı, umudu, huzuru, duygusallığı ve bir arada olma çağrısını eşsiz temalarla dile getiriyor.

Haberin Devamı

Beethoven, gençlik yıllarından itibaren üzerine bir beste yapmayı planladığı Schiller’in “An die Freude-Neşeye Övgü” şiiri üzerinde 1817 yılında çalışmaya başlamış ve senfoniyi 1823 yılında tamamlamıştır. İlk kez 1824’te Viyana’nın Kärntnertor Tiyatrosu’nda seslendirilen eser; sanatçının karanlıktan aydınlığa ulaşmak için çıktığı yolculukta yer alan Hammerklavier, Diabelli Çeşitlemeleri ve Missa Solemnis gibi anıtsal yapıtların sonuncusudur ve bestecinin senfonilerinin en büyüğü olarak kabul edilir.

BİFO’nun Sanat Yönetmeni ve Sürekli Şefi Sascha Goetzel’in yöneteceği konserde koral bölümde Blanka Juhanáková yönetimindeki Slovakya Filarmoni Korosu yer alacak. Koro; elli yılı aşkın geçmişinde Berlin, Londra, İsrail, Viyana Filarmoni gibi topluluklar ve Masur, Mehta, Abbado, Maazel, Chailly gibi büyük şeflerle çalıştı. Dünyanın birçok ülkesinde verdiği konserlerin yanı sıra en saygın festivallere de davet edilen Slovakya Filarmoni Korosu; tekniği, yorumu ve seslerin mükemmel dengesiyle bugün Avrupa’nın en iyi korolarından biri olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI OCAK AYI KONSERİ SLOVAKYA FİLARMONİ KOROSU

Tarih: 14 Ocak 2009
Yer: Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı

Şef: Sascha Goetzel
Koro şefi: Blanka Juhanáková
Solistler: Çiğdem Soyarslan, soprano
Aylin Ateş, mezzosoprano
Michael Baba, tenor
Arttu Kataja, bariton

Ludwig van Beethoven: 9.Senfoni, Re minör, Op. 125, “Koral”