Kültür Sanat 'Ağır Roman’ın Los Angeles çıkartması

'Ağır Roman’ın Los Angeles çıkartması

01.07.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir süredir Los Angeles’e gidebilmek için finansman arayan “Ağır Roman” ekibinin imdadına, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür Bakanlığı yetişti. İDOB çevrelerinde, yapılan yol yardımında Milliyet’in 14 Şubat tarihli haberinin de etkili olduğu konuşuluyor

Ağır Roman’ın Los Angeles çıkartması

Aslı Onat

İstanbul Devlet Opera ve Balesi prodüksiyonlarından, bale tiyatrosu “Ağır Roman”, bu yılın başında ABD’nin Los Angeles kentindeki Ford Amphitheatre’da iki temsil sahneye koymak üzere, Los Angeles Belediyesi Sanat Kurulu’ndan  davet almıştı. Kurul, İstanbul’dan Los Angeles’a gidecek 50 kişilik ekibin ulaşım dışındaki tüm masraflarını karşılayacağını bildirmiş, ama 70 bin doları aşan yol masrafları temin edilemeyince sponsor arayışına başlanmıştı.

Milliyet duyurmuştu
Bu durum, 14 Şubat 2006 tarihli Milliyet gazetesinde “Ağır Roman yol parasını denkleştiremedi” başlıklı haberle kamuoyuna da duyurulmuştu. 
Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür Bakanlığı’nın yol masrafını karşılamayı kararlaştırması üzerine, ekibin ABD’ye gitmesi yönündeki engel ortadan kalktı. Hollywood’da faaliyet gösteren film şirketi uniCvisions’ın da girişimiyle, “East Side Story” (Doğu Yakasının Hikâyesi) adıyla ağustosta Los Angeles’ta sahnelenebilecek.
Metin Kaçan’ın aynı adlı romanından Aysun Aslan’ın sahneye koyduğu, koreografisini yaptığı ve librettosunu yazdığı eser, '70’li yılların İstanbul’unda küçük ve kozmopolit bir topluluktaki aile ilişkileri, aşk ve entrikalarla kültürel etkileşimden doğan trajikomik olayları anlatıyor.  Aslan, geçirdikleri zor sürecin ardından ABD’ye gidebilecekleri için çok sevindiklerini belirtti.

“Ağır Roman” ekibi ne zaman yola çıkacak?
Ekip 18 Ağustos’ta yola çıkacak, 27 Ağustos’ta Türkiye’ye dönecek. Orada ABD’li dansçılarla da çalışacağız. Önce asistanım gidip ekibi çalıştıracak. Ben bir süre sonra katılacağım. 24 ve 25 Ağustos’ta Hollywood’daki Ford Amphitheatre’da sahneye çıkacağız.

Oyuna talep yüksek olursa temsillerin  sayısı artırılacak mı?
ABD’deki organizasyonla öyle bir konuşma geçti aramızda, ama Los Angeles yakınlarında tiyatro bulamadık. Ford Amfiteatr’daki aylık programa uyulması gerektiğinden temsilleri uzatmamız mümkün değil. Ayrıca yakın zamana kadar yaşadığımız mali sorun devam ettiği ve başka bir tiyatroyu kiralamak depozito ödemeyi gerektirdiği için girişimde bulunamadık. 

 “Ağır Roman” ABD dışındaki ülkelerden de teklif aldı mı?
Aldı. Ama bu teklifler ekibimiz 100 kişiyi geçeceği için azaldı. Los Angeles’a 50 kişi olarak gidebilmek için dansçı seçimi yapmak durumunda kaldık. Bu da duygusal olarak çok zorlayıcı bir süreçti. Öte yandan 100 kişi olduğunuzda teklifler düşüyor. Çünkü ortaya altından kalkılmaz bir masraf çıkıyor. Bence bu tip büyük oyunlarda en iyisi yöntem, ön ekibi buradan götürüp alt kastları yurtdışında halletmek. Dünyada da böyle yapılıyor zaten.

'Bu bir başlangıç’
“Ağır Roman” denizaşırı bir ülkede sahnelen ilk İDOB prodüksiyonu olacak. Bu eserin yurtdışından davet almasını neye bağlıyorsunuz?
Duruma yabancı gözüyle de bakıyorum. “Ağır Roman”, bir milletin belli bir dönemini anlatıyor. '68’ler dünya için de çok renkli bir dönem. Oyunun belgesel tadında yerel bir anlatımı oluşu da ilgi çekti. Ayrıca oyun, konusu itibariyle sahnede Rumlar, Türkler, Yahudiler, Ermeniler, Romanlar gibi farklı kökenlerden insanları bir araya getiriyor. Zaten oyunun tanıtım filmini ABD’de izler izlemez hemen davet ettiler bizi. Bu bir başlangıçtır. Umarım bundan sonrası için kapıları açmış oluruz.

Yazarlar