Kültür Sanat Altın Portakal 32 yıl önceyle ‘helalleşecek’

Altın Portakal 32 yıl önceyle ‘helalleşecek’

28.07.2011 - 00:38 | Son Güncellenme:

Antalya Film Festivali’nde 1979 ve 80 yıllarında sansür ve 12 Eylül darbesi nedeniyle yapılamayan iki ulusal yarışma, dönemin film ve jürileriyle bu yıl düzenlenecek...

Altın Portakal 32 yıl önceyle ‘helalleşecek’

48. Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yılki programında bir ilke imza atıyor. Festival, tarihindeki ‘burukluğu gidermek’ için 1979 ve 1980 yıllarının iptal edilen ulusal yarışmaları, bu yıl düzenleyecek. Bu yarışmalara katılan filmler, o yılların jüri üyelerinden hayatta kalanlar tarafından değerlendirilecek. ‘Geç Gelen Altın Portakallar’, 8-14 Ekim’de yapılacak festivalde sahiplerini bulacak.
1979’da Sansür Kurulu’nun yarışmaya katılan Yavuz Pağda’nın yönettiği “Yolcular”, Yavuz Özkan imzalı “Demiryol” ve Ömer Kavur’un “Yusuf ile Kenan” filmlerine sansür uygulamak istemesi üzerine, yarışmadaki yapımcı ve yönetmenler festivalden çekilmiş, festivalin Prof. Dr. Özdemir Nutku başkanlığında Emre Kongar, Hale Soygazi, Süreyya Duru, Vecdi Sayar, Kami Suveren, Tonguç Yaşar, Muammer Sun ve Abdülkadir Gündüz’den oluşan jürisi ise yarışmayı değerlendirmeme kararı alarak, Sansür Kurulu’nu protesto etmişti.
Bu jürinin 32 yıl sonra değerlendireceği filmler arasında Sansür Kurulu’na takılan üç filmin yanı sıra, aralarında “Seninle Son Defa” (Feyzi Tuna), “Töre” (Ümit Efekan), “Altın Şehir” (Orhan Aksoy) ve “Kanal”ın (Erden Kıral) da bulunduğu 12 film var.
1980’de ise 13 Eylül’de başlayacak festivalin darbe nedeniyle iptal olması üzerine, Orhan Aksoy, Melih Cevdet Anday, Atilla Dorsay, Kami Suveren, Ara Güler, Kenan Değer, Erkal Güngören, Doğan Hızlan, Ahmet Keskin, Ergin Orbey, Atilla Özdemiroğlu, Nurettin Tekindor, Gani Turanlı, Tonguç Yaşar ve Tunca Yönder’den oluşan jüri, “Adak” (Atıf Yılmaz), “Sürü” (Zeki Ökten) ve “Bereketli Topraklar Üzerinde”nin (Erden Kıral) de yer aldığı 11 filmi değerlendirememişti.