Kültür Sanat Bodrum'da kalsik esintiler

Bodrum'da kalsik esintiler

06.08.2008 - 10:26 | Son Güncellenme:

Ana sponsorluğunu Doğuş Grubu’nun üstlendiği D-Marin Turgutreis 4. Uluslararası Klasik Müzik Festivali, 22-25 Ağustos tarihlerinde Bodrum’da yapılacak.

Bodrumda kalsik esintiler

Festivalin tanıtımı amacıyla Doğuş Holding İletişim Müdürü Deniz Bayel Feyizoğlu, D-Marin Turgutreis 4. Uluslararası Klasik Müzik Festivali Sanat Yönetmeni Yücel Canyaran, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi
Rengim Gökmen, Hacettepe Akademik Senfoni Orkestrası Şefi ve Devlet Sanatçısı Erol Erdinç ve Devlet Sanatçısı İdil Biret’in katılımıyla Hyatt Regency Oteli’nde basın toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

Doğuş Holding İletişim Müdürü Deniz Bayel Feyizoğlu, grup olarak, Türkiye’deki evrensel müzik birikimine yeni bir soluk katan festivali desteklemekten büyük bir onur duyduklarını söyledi. Feyizoğlu, geçen yıl 13 bin 500 kişinin izlediği festivalin herkesçe
bilinen ve takip edilen bir etkinlik haline geldiğini belirterek, festivalin gelecek yıl Uluslararası Festivaller Birliği’ne (EFA) üye etkinlikler arasında yer almasını hedeflediklerini kaydetti. Marinaların sadece yatlara yönelik bir otopark olarak kalamayacağı düşüncesinin yaygınlaştığını ifade eden Feyizoğlu, festival ile marinaların çok yönlü hizmet anlayışına renk katmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

FESTİVALİN TEMASI "VATAN SEVGİSİ"

Haberin Devamı

Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Yücel Canyaran da "Ege’nin en önemli merkezi Bodrum’da gerçekleştirilecek festivalin düşünen, konuşan ve ulusal bilincini savunan toplumumuza diğer gelişmiş kültürlerle tanışabilme olanağı sunacağı kanısındayım" dedi.

Canyaran, etkinliğin dünyada bir marinada gerçekleştirilen tek festival olma özelliğini taşıdığını dile getirerek, klasik müzik sevenlerin 4 gün boyunca unutulmaz dakikalar geçireceklerini söyledi. Festivalin bu yılki temasının "Vatan Sevgisi" olarak belirlendiğini kaydeden Canyaran, bundan dolayı etkinliğe katılacak sanatçıların bu tema doğrultusundaki eserleri yorumlayacaklarını ifade etti.

FESTİVAL PROGRAMI

Festival programı hakkında bilgi veren Canyaran, açılışın "Soğuk Topraklardan Sıcak Ezgiler" başlığıyla verilecek konserle yapılacağını söyledi.

Canyaran, Klaus Weise yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın seslendireceği Bedrich Smetana’nın "Vatanım (Moldau)" adlı senfonik şiiri ile başlayan konserin, "Rusya’nın Paganini’si" olarak adlandırılan kemancı Maxim Fedotov’un seslendireceği Tchaikovsky’nin Op.35 Re Majör Keman Konçertosu ile devam edeceğini anlattı.

Festivalin "Çalgıdan Ses, Sesten Çalgı" başlığıyla yapılacak gün batımı konserinin birinci yarısında gitar sanatçısı Ezgi Anıl, İspanya ezgileriyle kurguladığı repertuvarını dinleyiciyle paylaşacağını belirten Canyaran, ikinci yarıda ise sahneye gelecek olan Orfeon Korosu’nun yurt ezgilerinin düzenlemelerinin ağırlıkta olduğu bir program sunacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Canyaran, "Türkiye’den Bir Kuğu, Rusya’dan Bir Bale" başlıklı gece konserinde ise Maxim Fedotov yönetimindeki Rusya Senfoni Orkestrası’nın solistliğini ise dünyaca tanınmış piyano sanatçısı İdil Biret’in
 yapacağını bildirdi.

Festivalin üçüncü günündeki "Güneşi Gurub Yerinde Karşılayanlar" başlıklı gün batımı konserinde ise keman sanatçısı Jülide Yalçın Dittgen ve piyanist Ece Tokatlı Sayarı bir dinleti sunacak.
Ayrıca, "Çocuk Yeteneklerden Olgun Yorumlar" başlıklı konserde de Devlet Sanatçısı Rengim Gökmen yönetimindeki Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası çeşitli eserler seslendirecek.

KAPANIŞ GECESİNDE TANGO

Festivalde Arjantin’in ulusal simgesi tangonun ilk kez yer alacağını belirten Canyaran, "Rusya’dan Arjantin’e Üç Ülke Üç Çalgı" başlıklı gün batımı konserinde "Trio Ephesus"un sahne alacağını söyledi. Canyaran, "Arjantin’de Tango, Amerika’da Müzikal, İtalya’da Opera, Bodrum’da Festival" başlıklı gece konserinde ise Uruguaylı dünyaca tanınmış bandoneon sanatçısı Hector Ulisess Passarella’nın Tango Sekizlisi ve Dansçıları ile Erol Erdinç yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın sahne alacağını belirtti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Rengim Gökmen de festivalin ilk yılından beri içinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, 4 gün boyunca 8 konserin yer alacağı festivalde, sanatseverlerin müzik yoğun geceler yaşayacaklarını söyledi.
Devlet Sanatçısı İdil Biret de festivalin 80 yıldan beri Türkiye’de çok sesliliği yerleştirme çabasının bir parçası olduğunu kaydetti. Biret, ülkenin her yerinde bu tür festivallerin olmasını dilediğini ifade etti.