Kültür Sanat İki ülke bu konserde bir araya gelecek!

İki ülke bu konserde bir araya gelecek!

14.07.2016 - 12:29 | Son Güncellenme:

Doğum gününde sanatçı Nikiforos Metaxas anısına eşi Vassiliki Papageorgiou’ndan ‘Ellinotourkika’ konseri

İki ülke bu konserde bir araya gelecek

Geçen yıl kaybettiğimiz İstanbul aşığı sanat insanı Nikiforos Metaxas doğum günü 20 Temmuz’da Heybeliada Ruhban Okulu’nda özel bir konserle anılacak. Eşi Vassiliki Papageorgiou ve grubu ‘Ellinotourkika’ isimli konserde Nikoforos için söyleyecekler. Konsere Türkiye ve Avrupa’dan çok sayıda davetli katılacak.

Haberin Devamı

Niko, doğum gününde 20 Temmuz saat 20:30’te Heybeliada Ruhban Okulunda eşi Yunan sanatçı Vasiliki Papageorgiou’nun grubuyla vereceği konserle anılacak.

Konserde 1995’ten bu yana İstanbul’da ikamet eden şarkıcı ve söz yazarı Vasiliki Papageorgiou, bağlamasıyla Alevî geleneğinin hakiki bir takipçisi olan Engin Arslan, du¨nyayı dolaşmış gitarıyla Kleon Antoniou, Pire usulu¨ buzukisiyle Mihalis Nikopoulos, coşkun kontrbasıyla Chrysostomos Boukalis birlikte Nikiforos’un anısına çalacaklar. Grup bu özel konserde ortak ifadelerimize, dışavurumlarımıza doğru bir yola çıkıyor.

Nikiforos Metaxas

Nikiforos Metaxas, Osmanlı Müziğinde Rum, Ermeni, Musevi bestecilerin eserlerini maziden günümüze canlandıran efsane Bosphorus Topluluğu’nun kurucusu idi. Yunanistan’ın Kefalonya adasında doğdu. Afrika’da büyüyen ve son 35 yıl İstanbul’da yaşayan müzik bilgini Nikiforos müzik prodüksiyonları, konserleri ve araştırmalarıyla Türk-Yunan Kültür İlişkilerini çoşku içinde pekiştirdi. Sanatçı, yaşamının son 10 yılını en büyük hayali olan Heybeliada Uluslararası Müzik Araştırmaları Merkezi’ni kurmaya adamıştı.

Vasiliki Papageorgiou

Haberin Devamı

Uzun yıllardır Heybeliada’da yaşıyor. Aile kökleri İzmir’de yatan, Gu¨ndoğarken başta olmak u¨zere Tu¨rkiye’de pek çok mu¨zikal etkileşime giren sanatçı, Tu¨rkiye ve Yunanistan arasında gerçek bir ku¨ltu¨r köpru¨su¨ olarak çalıştı. Kalan Mu¨zik’ten çıkan albu¨mu¨ “Ellinitourkika”da iki toplum arasındaki ku¨ltu¨rel akrabalığın izlerini derinleştiriyor.

Ellinotourkika

Sanatsal yönetmenliğini Nikiforos Metaxas’ın u¨stlendiği, Engin Arslan ve Kleon Antoniu’nun enstru¨manlarıyla ve mu¨zikal fikirleriyle çatısını ördu¨ğu¨ Ellinotourkika’da Vasiliki Papageorgiou, Şah Hatayi’den Feyzullah Çınar’a, geleneksel Anadolu ezgilerinden Theodorakis’e uzanan bir çizgide, Anadolu ve Rum coğrafyasının ortak dilini ve ruhunu Tu¨rk ve Yunan dilleriyle arıyor.

Tarih: 20 Temmuz 2016 Çarşamba Saat: 20:30
Yer: Heybeliada Ruhban Okul
Konser Ücretsizdir.