Kültür Sanat Kahraman Kayley

Kahraman Kayley

28.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kahraman Kayley

Kahraman Kayley

       YETİŞKİNLERLE birlikte çocukların da sinema sezonu açıldı. İki hafta sonra okul yollarına düşecek olan miniklere moral vermek için onları "Sihirli Kılıç: Camelot'u Arayış"a götürebilirsiniz, size de bahane olur...
       Canlandırma sineması tabii ki yalnızca çocuklara yönelik değil ama daha çok onların beğenisine uygun biçimde tasarlanıyor filmler. "Sihirli Kılıç"ta en azından çift başlı ejderha biz yetişkinlere özel esprilerle donatılmış.
       Yakın dönemde çizgi filmler o kadar güzel tasarlanıyor ki hayran kalmamak olası değil. Altın çağındaki haliyle müzikal türü bu yapımlarda yaşıyor. "Eğlendirme" amacı öne çıksa da tasarımdaki yetkinlik uğruna buna göz yumulabilir. Üstelik çocuklara fazlasıyla didaktik filmler sunmak yersiz. Çoğu Disney yapımında rastlanan ahlakçı tavır da yerinde sayılmaz. Warner Bros. hala Disney ile rekabet eden taraf olmakla birlikte, masal atmosferini koruyan ama ahlakçı yaklaşımı da bırakan filmleriyle en azından bu alanda mesafe katetti. Uzun metrajlı çizgi filmlerde kadın kahramanların öne çıkması da ayrıca sevindirici. Kızılderili "Pocahontas", yakında izleyeceğimiz Çinli "Mulan" kadın kahramanlar. Bu filmde de Kral Arthur'u, Camelot Sarayı'nı, Sihirli Kılıç Excalibur'ü kurtaran, babası Yuvarlak Masa şövalyelerinden biri olan gencecik Kayley. Açıkçası, Pamuk Prenses'te çok daha çekici bir kişilik.
       "Sihirli Kılıç: Camelot'u Arayış / Magic Sword: Quest for Camelot" - Yönetmen: Frederik du Chan / Senaryo: David Seidler, Kirk Demicco, William Schifrin, Jacqueline Feather / Müzik: David Foster, Carole Bayer Sager, Patrick Doyle.