Kültür Sanat Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası başladı

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası başladı

05.07.2011 - 11:40 | Son Güncellenme:

650’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası düzenlenen törenlerle başladı. Açılış törenlerine renkli kıyafetleri ve kostümleri ile katılan gösteri ekipleri büyük ilgi çekti.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası başladı

Edirne’de bir hafta sürecek olan şenlik ve yağlı güreş heyecanı başladı. Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen ve bu yıl 650’nci kez yapılacak olan Geleneksel Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası Etkinlikleri yürüyüş kortejinin belediye binası önünde toplanmasıyla başladı. Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi ve son üç yılın Kırkpınar Ağası olan işadamı Seyfettin Selim’in yer aldığı yürüyüş korteji bando takımı eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe Balkanlardan ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen gösteri grupları da eşlik etti. Renkli kıyafetleri ve ilginç kostümleriyle Yunanistan ve Bulgaristan ekipleri dikkat çekti. Protokolün anıta çelenk konulmasının ardından açılış törenleri 25 Kasım şehir stadyumunda devam etti. Açılışa katılan ekiplerin resmi geçitlerinin ardından söz alan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, 650 yıldır yapılan güreşlerin en güzel şekilde sorunsuz geçmesini diledi.

Haberin Devamı

KIRKPINAR EDİRNE’NİN DÜĞÜNÜ
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise Kırkpınar Güreşlerinin Edirne’nin bayramı ve düğünü olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "18 yıldır size buradan hitap ediyorum. Başkanınız olmaktan ve Kırkpınar düzenlemekten, Edirne’nin adını dünyaya duyurmaktan büyük şeref duyuyorum. Kırkpınar, Edirne’nin düğünü, bayramıdır. Bu yıl özel 650’nci yılı düzenliyoruz. Tam 650 yıl Edirnemiz Kırkpınar ile özdeşleşti. Kırkpınar ve Selimiye Camii, UNESCO’nun miras listesinde. Tüm özelliklerimizle turist yağacak ve Edirne dünya kenti olacak" dedi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne’nin dünyada çok özgün ve çok önemli bir şehir olduğunu belirterek, "Bugün meydanlarımızı çayırlarımızı, o erenlerin, görüş yiğitlerimizin mezarlarından gelen sular sulamaktadır. Bu nedenle bu topraklar yemyeşil ve bereketlidir. İşte bu mertliğin, yiğitliğin devamı elbette Kırkpınar’dır. Biz Edirne’yi 1361 yılında aldık. Bu güreşler daha önce başlamıştı. Edirne’nin fethini Kırkpınar’ın başlangıcı olarak saydık, ama hiçbir şeyini değiştirmedik. Güreşlerde Türk milletinin asaleti, güreşçilerin yiğitliği var. Bu kadar özgün, bu kadar katıksız ve geleneklerine bağlı olduğu içinde UNESCO ile bizi kültür mirasına dahil etti. Dünyanın önemli mirasları arasında saydı. Edirne dünyanın özgün çok önemli bir şehri, bu şehrin mutlu insanları da sizleriniz, bizleriz" diye konuştu.

Haberin Devamı

DANSÇILAR AÇILIŞA RENK KATTI
Açılış konuşmalarının ardından Kırkpınar şenliklerine katılmak üzere Edirne’ye gelen Yunanistan ve Bulgaristan dans ekipleri gösteri yaptı. Ekiplerin müzikli gösterileri ilgi gördü. Açılış törenleri sırasında Türk Hava Kurumu uçakları, kent semalarında gösteri uçuşları yaptı. Motorlu paraşütçüler üzerinde ‘Kırkpınara hoşgeldiniz’ yazılı pankartlarla şehirde tur attı. Daha önce açılış törenlerine 20 davul 20 zurna ile katılan Edirne Tarihi Kırkpınar Davul Zurna Ekibi, bu yıl sayıyı 50 davul 50 zurnaya çıkardı. Yürüyüş kortejine katılan davul ve zurnacılarda ilgi odağıydı.

KIRKPINAR BİR HAFTA SÜRECEK
4-10 temmuz tarihleri arasında 650’ncisi yapılacak olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, ünlü sanatçıları da sevenleri ile buluşturacak. Güreşlerin yapıldığı Sarayiçi’nde düzenlenecek konserlerde Deniz Seki, Müslüm Gürses, Hande Yener, Candan Erçetin ve Fatih Ürek sahne alacak.