Kültür Sanat Marmaris - Muğla - Milas'a kültür çıkartması

Marmaris - Muğla - Milas'a kültür çıkartması

26.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇEKÜL, 7 - 12 Şubat 1997 tarihleri arasında, Milas, Muğla ve Marmaris kentlerinde, doğal ve kültürel çevrenin korunması ve geliştirilmesi konusunda, kamu - özel - yerel - sivil örgütlerin temsilcileriyle bir dizi toplantı gerçekleştirdi

Marmaris - Muğla - Milasa kültür çıkartması

ÇEVRE ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı / ÇEKÜL'ün İstanbul'dan hareket eden yaklaşık elli kişilik grubunun ilk durağı Milas'ta, kent gezisinden sonra gazeteci - mimar Oktay Ekinci'nin yönetiminde yapılan toplantıda, "Arasta"dan ve 279 yıllık Çöllüoğlu Hanı'ndan başlanarak, zedelenen tarihi kimliğin yeniden kazanılması, korunma ağırlıklı bir plana kavuşturulması amacıyla kamu - özel - yerel - sivil örgütlerin işbirliğiyle ivedilikle bir vakıf kurulması kararı alındı.
Kültürel mirasın korunmasında öncü kentlerin başında gelen Muğla'da, Muğla Belediye Başkanlığı da yapmış olan Devlet eski Bakanı Erman Şahin, Muğla ilinin korunmasına dönük ilk çalışmaları açıklarken, Muğla Belediye Başkanı Orhan Çakır, Muğla Mimarlar Odası Başkanı Vecdet Seçer ve ÇEKÜL Muğla temsilcisi ve Bayındırlık ve İskan Müdürü Nasuh Atıcı da kent gezisini yönlendirdiler. Muğla toplantısında, bölgenin çevresel ve kültürel varlıklarının çok yönlü değerlendirilmesi amacıyla, Muğla Üniversitesi'nin de katılacağı bir bilimsel toplantı kararı alındı.
Marmaris'te, Pamucak Orman Tesisleri'nde Prof. Dr. Uçkun Geray'ın yönettiği Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hüsrev Özkara, Koruma Alanları Şube Müdürü Harun Başaran ve Ağaçlandırma Başmühendisi Serdar Özsoylu'nun katıldığı toplantıyı, Marmaris Çevre Derneği Başkanı Mustafa Tuncaelli'nin, "Termik ve Nükleer Santralların Bölgeye Etkileri" konusundaki açıklaması izledi. Müdür Haluk Gürpınar ile Gökova Fidanlığı gezisi ile başlayan gezinin üçüncü günü, Prof. Dr. Gündüz Gökçe'nin yönettiği Prof. Dr. Uçkun Geray, Doç. Dr. Sedat Ayanoğlu, Prof. Dr. Süleyman Özkan ve Prof. Dr. Mete Ünügür'ün katılımıyla yapılan seminerde ormancılığın çeşitli boyutları tartışıldı.
ÇEKÜL'ün bu üç kentte düzenlediği tartışmalara boyut kazandırmak üzere "Sessizliğin Bin rengi", "Zamanın Belleği", "Korumanın Başkenti Safranbolu", "Arduvaz" ve "Renkleri Taşırken" başlıklı, yönetmenliğini ÇEKÜL kurucularından Hasan Özgen ve Savaş Güvezne'nin yaptığı belgesel filmler gösterildi.
Gezinin son günü, Marmaris yangın alanında, ÇEKÜL'ün "Marmaris 7 Ağaç Ormanları"nda ikiyüzotuzüç hektar araziye üçyüz bin fidanın dikimi törenle başlatıldı. Törende Orman Bakanı Halit Dağlı, ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, basın kuruluşları adına Osman Arolat, Ayhan Şahenk Vakfı temsilcisi Zekeriya Yıldırım, İÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak birer konuşma yaptılar.
Gezi sırasında yapılan toplantılardan sonra ortak bir deklarasyon yayınlandı ve "Kent ve Doğa Koruma - Geliştirme" her ikisinde de, "Koruma - Kullanma Dengesi", "Sürdürülebilir Gelişme", "Kullanarak Koruma", "Katılımcılık", "Yerellik", "Çok Boyutluluk" ve "Bütünleşik Planlama" yaklaşımlarının geçerli olduğunun görüldüğü ve ÇEKÜL'ün, bu yaklaşım, anlayış ve eylem birliğinin "malın sahibi yerel güçlerle" işbirliği yapılarak kesintisiz sürdürülmesi gerektiği sonucuna vardığı açıklandı.


Yazarlar