Kültür Sanat Ocak'ta sahneler şenleniyor

Ocak'ta sahneler şenleniyor

19.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yeni yılın ilk ayında seyircileri için 3 yeni oyun hazırladı.

Ocakta sahneler şenleniyor

2008 yılının Ocak ayında Orhan Asena’nın yazdığı Nedret Denizhan’ın yönettiği "Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe"  ilk kez seyirci ile buluşacak. Dekor tasarımı Ayhan Doğan, kostüm tasarımı Canan Göknil, ışık tasarımı Nurullah Tuncer, efekt tasarımı Levent Akman imzası taşıyan oyunda, Kemal Kocatürk, Selçuk Soğukçay, Ersin Sanver, Tarık Şerbetçioğlu, Hakan Güner, Mazlum Kiper, Dinçer Çekmez, Berrin Koper, Senan Kara, Rıdvan Çelebi, Sibel Topaloğlu, Yılmaz Meydaneri, Erhan Özçelik, Ergün Üğlü, Bora Ayanoğlu, Haşmet Zeybek, İbrahim Şirin, Caner Bilginer, Naci Taşdöğen, Selçuk Yüksel, Gökhan Eğilmez, Doğan Altınel, Aslı Narcı, Esra Karabaş, Güneş Han rol aldı.

Kanuni Sultan Süleyman’ın en güçlü, en görkemli olduğu dönemde karısı Hürrem Sultan’ın taht için kendi oğullarını öne çıkartma çabasının trajik sonuçlarını anlatan oyun, Orhan Asena’nın "Taht ve Baht" adını verdiği dörtleme içinde üçüncü oyun olarak yer alıyor.

"Size öyle geliyorsa öyledir"

Yeni yılın ilk ayının bir diğer yeni oyunu ise modern tiyatronun ve 20. yüzyıl edebiyatının önemli isimlerinden Nobel Ödüllü İtalyan Yazar Luigi Pirandello’nun ünlü komedisi "Size Öyle Geliyorsa Öyledir". Türkçe’ye Füsun Günersel’in çevirdiği ve Engin Gürmenin yönettiği oyunun dekor tasarımını Özhan Özdil, kostüm tasarımını Aysel Doğan, ışık tasarımını Ceyhun Ergül, efekt tasarımını Cihan İhsan Aydoğdu yaptı.

Kubilay Penbeklioğlu, Alev Oraloğlu, Nurseli Tırışkan, Vildan Gürelman, Nilgün Kasapbaşoğlu, Bahtiyar Engin, Aziz Sarvan, Ayşe Kökçü, Murat Coşkuner, Melike Altınbaran, Zafer Kırşan, Erkan Sever, Seda Fettahoğlu, Enes Mazak’ın rol aldığı oyunda, küçük bir İtalyan kasabasında çalışmaya başlayan bir katip, karısı ve kayın validesi arasındaki ilişkilerin kasaba halkınca ters karşılanmasının sonuçları anlatılıyor.

Geçmişten gelen kadın

Alman Tiyatrosu’nun genç yazarlar kuşağı içinde "tamamlanmamışlık duygusu veren ve yoruma açık" yapıtlarıyla "boş alanların yetenekli şairi" olarak nitelendirilen Roland Schimmelpfennig’in baş yapıtı kabul edilen "Geçmişten Gelen Kadın" ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Sibel Arslan Yeşilay’ın Türkçe’ye çevirdiği ve Nedim Saban’ın yönettiği oyunun dramaturgisini Dilek Tekintaş, dekor tasarımını Ayşen Aktengiz Bayraşlı, kostüm tasarımını Zuhal Soy, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu, efekt tasarımını Ersin Aşar, İhsan Aydoğdu gerçekleştirdi.

Sema Keçik, Taner Barlas, Hülya Karakaş, Cemal Ahhan Şener, Müge Çiçek rol aldığı oyunda, taşınmak üzere eşyalarını toplayan bir ailenin kapısını babanın eski sevgilisinin çalması sonucunda gelişen olaylar konu ediliyor.