Geri Dön

Şiveydiz tarifi, şiveydiz nasıl yapılır?

Şiveydiz tarifi, Gaziantep mutfağına özgü olan enfes lezzette bir yemek tarifidir. Genellikle ilk bahar mevsiminde yapılan ve nisan ve mayıs aylarında aranılan şiveydiz tarifi doğal antibiyotik etkisi taşımaktadır. Sağlığınız açısından da son derece faydalı olacak şiveydiz tarifi, şiveydiz nasıl yapılır sorularının cevaplarını öğrendikten sonra şiveydiz tarifini sofranızdan eksik etmeyeceksiniz. İşte hem sağlıklı hem de lezzeti olan Gaziantep mutfağından çıkmış şiveydiz tarifi.

Şiveydiz tarifi, şiveydiz nasıl yapılır?

Şiveydiz tarifi Gaziantep yöresine ait olan, genellikle mayıs ve nisan aylarında yapılan bir yemek tarifidir.

İçerisinde taze soğan ve sarımsak bulunan şiveydiz tarifi, bu sebzelerin sayesinde antibiyotik özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda şiveydiz tarifi, bahar aylarında düşen bağışıklığınızın da kısa süre içerisinde güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gaziantep'in çeşitli kültürlerin buluşmasıyla oluşan zengin mutfağında lahmacun ve kebabların yanı sıra meyve, sebze, tahıl ve etten yapılan yüzlerce çeşit yemek bulunuyor. Mevsimine göre değişik sebze ve meyvelerle yapılan yemeklerle Gaziantep mutfağında bu aylarda şiveydiz tarifi en fazla pişirilen yemekler arasında yer alıyor.

Sizde sağlığınız açısından faydalı olan ve nisan ve mayıs aylarında muhakkak tüketmeniz gereken şiveydiz tarifini hemen uygulamaya geçebilirsiniz.

Şiveydiz tarifi, şiveydiz nasıl yapılır

Şiveydiz tarifini hazırlamak için sabırsızlanoyorsanız size vereceğimiz bilgilere ve ufak ip uçlarına muhakkak dikkat etmenizi öneriyoruz. İşte tadı damaklarınızda yer edecek olan şiveydiz tarifi.

Şiveydiz tarifi

Malzemeler

Hastalara şifa nefis bir yöresel yemek ile selamlıyorum herkesi. Soğuk algınlığınız, gribiniz varsa mutlaka yapın. Bol sarımsaklı antibiyotik deposu bir yemek. Antepli değilim ilk defa yaptım ama harika oldu. Püf noktaları ile şiveydiz
6 bağ yeşil sarımsak (isterseniz yarısı yeşil sarımsak yarısı da yeşil soğan)
1/2 kilo kuzu kuşbaşı

Eti haşlamak için;

1 litre kaynamış su
2 su bardağı haşlanmış nohut
750 gram süzme yoğurt
4 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
Yeteri kadar tuz
Üzerine zeytinyağı, nane

Şiveydiz nasıl yapılır?

1. Adım: Önce nohutlarımızı dondurucudan çıkartıyoruz.

Şiveydiz tarifi, şiveydiz nasıl yapılır

2. Adım: Sonrasında 1 litre kaynamış su ile etimizi düdüklü tencerede haşlıyoruz.

3. Adım:Bu arada biz de sarımsakları bir kat soyup yıkıyoruz. 1. püf noktası: sarımsakların sadece beyaz kök kısımlarını kullanıyoruz. Beyaz kısımları serçe parmak uzunluğunda doğruyoruz ( soğan kullanıyorsanız onlar için de aynı şey geçerli).

4. adım: Yeşil kısımlarını ayırıp başka bir şeyde kullanabiliriz.

2. Püf noktası: Haşlanan etimizin suyunun üzerinde biriken tortuları alıyoruz. Yemeğimizin rengi açık olsun diye. Sonra etlerimizi kevgirle ayrı bir tencereye koyup üzerine sarımsak ve nohutu ilave ediyoruz.

3. Püf noktası: Suyunu çok fazla koymuyoruz. Yemeğimizin üzerini çok geçmeyecek. Çünkü süzme yoğurt var. Koyu kıvamlı bir yemek olacak. Bu suyla sarımsaklar 10-15 dakika haşlanacak. Ona göre ayarlıyoruz suyunu.

4. Püf noktası: bazı tariflerde sarımsaklar et ve nohutla birleşmeden önce biraz haşlanıyor. Hiç gerek yok. Çünkü hiç öyle ağır bir sarımsak kokusu tadı olmuyor. Pişince gidiyor o koku.

5. Adım: Sonra yoğurdumuza yumurtayı bütün olarak ekleyip blendır ile çırpıyoruz.

6. Adım: Sarımsaklar yumuşayınca içindeki kaynayan Sudan bir kaç kepçe terbiyesini yaptığımız yoğurda ekleyip iyice karıştırıp kesilmesini önlüyoruz.

7. Adım: Yoğurdu yavaş yavaş, yemeği de aynı anda karıştırarak yemeğe ekliyoruz. İlk dakikalarda dikkatlice karıştırıyoruz. Kesilmemesi için.
Sonra kaynayana dek ara ara karıştırıyoruz. 4-5 dakika da kaynatıp yemeğimizin altını kapatıyoruz.

5. Püf noktası: Zeytinyağını ısıtıp altını kapatalım. Ya altını kapattıktan sonra nanesini ekleyip yemeğin üzerine gezdirin. Ya da naneyi kuru bir kepçeye koyup tencerenin üzerinde yağı nanenin üzerine döküp çorbanın üzerine gezdirin. Bu şekilde hazırladığınızda daha canlı bir yeşil renk elde etmiş olursunuz.

Nisan ve mayıs aylarında insanların bağışıklık sisteminde düşüşler görülebiliyor. Bu dönemlerde meydana gelen hastalıkları şifalı ve lezzetli yemek olan şifeydiz tarifi için Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Battal Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:

"Sarmısağın en lezzetli olduğu dönem nisan, mayıs aylarıdır. Taze sarımsak ve soğanın beyaz kısımları ile kuzu eti, nohut, süzme yoğurt ve yumurta kullanılarak yapılan şiveydiz de bu aylarda sofralardaki yerini alır. Sarımsak kullanılarak yapıldığı için doğal antibiyotik olan Şiveydizi yiyenler gribal enfeksiyonlardan korunur. Gaziantep'te, 'Şiveydizi yediğiniz zaman gribal enfeksiyonlara yakalanmazsınız' diye bir inanış vardır. Bu yüzden bahar aylarında her mutfakta mutlaka en az bir kez pişer."

Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Diyetisyeni Dr. Ömer Boyral da et, nohut, yumurta içeriğiyle yoğun bir protein içeren Şiveydizin yoğurt içeriğiyle de kalsiyum kaynağı bir yemek olduğunu kaydetti.

İçerisindeki temel farklılıklar olan taze sarımsak ve soğanın iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu anlatan Boyral, şöyle konuştu:

"Şiveydiz antioksidan kaynağı sarımsak sayesinde başta kanser olmak üzere birçok hastalık riskini azaltmaktadır. Şiveydiz aynı zamanda iyi bir lif özelliğine sahip bir yemek olduğundan sindirim sistemini rahatlatır. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Soğan ve sarımsak aynı zamanda doğal bir antibiyotik deposu kabul edildiğinden tüketildiğinde, enfeksiyon riskini azaltır. Sarımsak selenyum açından çok zengindir. Bu nedenle hastalık önleyici etkisi vardır. Genç kalmanın anahtarlarındandır. Kısacası her yönüyle sağlıklı besinleri içeren Şiveydiz mükemmel denilebilecek bir besin çeşididir."


Aromaterapinin faydaları nelerdir?Aromaterapi ruh sağlığına iyi geliyor mu? Ofis ortamında hangi uçucu yağlar kullanılabilir? Alerji sorunu olanlar hangi uçucu yağları kullanabilir? Aromaterapist Aslı San Bilgin aromaterapinin faydaları hakkında bilgiler verdi.

Tayt Rahatlığı

Tayt Rahatlığı
Astroloji
KOÇ
BOĞA
İKİZLER
YENGEÇ
ASLAN
BAŞAK
TERAZİ
AKREP
YAY
OĞLAK
SAKA (KOVA)
BALIK
Bugün

Genel olarak şanslı olabileceğiniz bir gündesiniz. Yaratıcı konulara, eğlenceye daha çok zaman ayırabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün eve ait işler daha çok tamamlanması gereken konular ağır basıyor. Evle daha çok ilgilenmeniz gerekiyor.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün yakın çevrenizle, kardeşlerle ilişkiler daha çok dikkat edebilir. Görüşmelerinizi de tamamlamaya bakmalısınız.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Eğer alışveriş yapacaksınız aceleci davranmamalısınız. Kararlarınızı yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Hafta sonunda Ay burcunuzda ilerlerken kişisel alanda yapabileceğiniz çok şey var. Kendinizle ilgili konulara daha odaklı olabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugünlerde biraz daha düşünceli ve hassas olabilirsiniz. Kendi duygularınıza daha çok eğilmelisiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Hafta sonunda arkadaşlarınızla olmak ve destek görmek güzel olacak. Duygularınızı olumlu kılan fırsatlar var.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Sürekli hareket halinde olabilir ya da evle ilgili işlerle ilgilenebilirsiniz. Gününüzü daha iyi planlamaya bakın.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Yaratıcı uğraşlara zaman ayırmak için güzel bir gündesiniz. Uzaklar ve yolculuklarla ilgili uğraşlar da gündeme gelebilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugünlerde sizi duygusal açıdan huzursuz eden bazı konular olabilir. Başkaları ile daha çok şey paylaşabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugünlerde eşinizle ya da yakın arkadaşınızla ilgili gelişmelere daha çok kulak kabartabilirsiniz. Dikkatli bir dinleyici olmaya gayret edin.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Hafta sonu olmasına karşın önemli işler ve uğraşlar içinde olabilirsiniz. Çalışkan olabileceğiniz bir gündesiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Hafta Hafta Gebelik

Gebeliğinizin kaçıncı haftasındasınız?

Günün Yazıları

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber