Geri Dön

Peksimet tarifi

Ege Bölgesi'nin Uşak yöresine ait olan peksimet tatlısı günümüzde hamurişi olarak yapılan ve sunulan tatlılardan biridir. Avrupa'da bisküvi olarak da bilinen peksimet tatlısını biz sizin için Türkiye'de yöreselleşen tarifiyle paylaşıyoruz. Ana malzemesi susam ezmesi olan bu lezzeti evinizde kolayca yapabilirsiniz.  Peki, peksimet tatlısı nasıl yapılır? İşte peksimet tatlısı tarifi...

Peksimet tarifi
  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk (Hazırlanma Süresi)
  • 30 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

Hamuru için;

-1 litre süt
-1 su bardağı sıvı yağ
-1 paket yaş maya (Oda ısısında olacak)
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-Aldığı kadar un

İçi için;

-1 su bardağı susam ezmesi (Ege tarafında buna susam sürtmesi de deniyor)
-Yarım su bardağı sıvı yağ
-Yarım su bardağı pekmez (İsteğe göre şeker de eklenebilir ben sade isteyenler koymayabilir)

Üzeri için;

-1 yumurta sarısı
-Susam

Peksimet Nasıl Yapılır?

-Öncelikle tencerede sütü ısıtmaya başlayın ve içine yaş mayayı ekleyip eritin.

-Ardından unu, yağı ekleyin, tuzu ve şekeri de ilave edip hafif elimize yapışır olacak şekilde bir hamur elde edin.

-Üzerine nemli bir bez örtüp hafif sıcak bir ortamda 45 dakika bekletin.

-Hamur mayalandığın da portakal büyüklüğünde bezeler yapın ve bezeleri merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın.

-Daha sonra içine susam ezmemizi sürüp rulo yapın. 3’er cm kalınlığında bıçakla kesin.

-Yan olarak altına yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye bitişik olacak şekilde dizin.

-10 dakika da tepside bekletip üzerine yumurta sarısını çok yoğun olmayacak şekilde sürün.

-Ardından üzerine susam ekleyin ve 180 derecelik fırında 25 dakika pişirip servis edin.

Afiyet olsun.

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber