Kültür Sanat USTALARA SON VEDA

USTALARA SON VEDA

22.12.2009 - 01:03 | Son Güncellenme:

Yönetmen Zeki Ökten ve tiyatro sanatçısı Ali Taygun, dün Teşvikiye Camii’nde düzenlenen törenle sonsuzluğa uğurlandı

USTALARA SON VEDA

Beyoğlu Sineması’nda sinema dünyası, dün, yine zamansız bir şekilde kaybettiğimiz Zeki Ökten için bir araya geldi. Zeki Demirkubuz 10 yıl asistanlığını üstlendiği ‘usta’sına, Tarık Akan, Aytaç Arman, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Melike Demirağ ve Suna Selen yönetmenlerine, Umur Bugay çocukluk arkadaşına veda etmek için Beyoğlu Sineması’ndaydılar. Demirkubuz, 25 yıl önce tanıştığı ve onu görür görmez ‘Sen içeriden mi çıktın?’ diyerek onu anlayan Ökten’le yönetmen-asistan değil, abi kardeş ilişkisini kurduklarını anlattı. Ardından aktardığı bir anıyla, Ökten’in herkesin acısını kendi acısı gibi kabul etmesine vurgu yaptı:

Darbeciye selam yok!
“Gümüşlük’te ‘Ses’ filmini çekiyorduk. Bir gün akşamüstü kahvede otururken zamanın Milli Güvenlik Konseyi üyelerinden biri geldi ve bize selam verdi, Zeki ağabey başını çevirdi. Endişelendik film için, Zeki ağabeye söyledik. ‘Ben bu ülkenin çocuklarına işkence edenlere selam vermem’ dedi.”
Sözlerini “Bu arada şunu da eklemeliyim ki Ökten, ‘iyi insan olunmadan iyi Beşiktaşlı olunmaz’ sözünün de tam karşılığıydı” diyerek gözleri dolu dolu bitiren Demirkubuz, sağlam durmaya çalışan yönetmenin eşi Güler Ökten’e güç diledi. Ökten’le birçok kez birlikte çalışan Tarık Akan, konuşma yapmak için kürsüye çıkamadı. Cüneyt Türel, Hülya Uçansu, Metin Demir ve Aytaç Arman da törende konuşma yaptı. Ökten, Teşvikiye Camii’nde kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

‘İçindeki afacan çocuğu korumayı hep başardı’
Geçirdiği kalp krizi sonucu 16 Aralık’ta yaşamını yitiren tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve yönetmen Ali Taygun için dün Şehir Tiyatroları Fatih Reşat Nuri Güntekin Sahnesi’nde bir anma töreni düzenlendi. Törene sanatçı Cüneyt Türel, Meral Taygun, yönetmen Gencay Gürün’ün yanı sıra çok sayıda tiyatro sanatçısı, Taygun’un öğrencileri ve sevenleri katıldı.
Törende konuşan Taygun’un eşi opera rejisörü Yekta Kara, Ali Taygun’un hayatı boyunca içindeki afacan çocuğu koruyabilen ender sanatçılardan olduğunu ifade ederek, “Ali için aslolan bir şey vardı: İnsan olmak. Ali’yle biz dost olduk, arkadaş olduk, karı koca olduk, sırdaş olduk. Onu çok özleyeceğim” dedi. Ali Taygun’un oğlu Haydar Can Taygun ise “Her oğul babasını bir kahraman gibi görür. Ali Taygun sahip olduğu pek çok davada savaşarak kahramanlığını zaten ispatladı. Ben de ona layık olmaya çalışacağım” diye konuştu.
Taygun’un cenazesi, Teşvikiye Camii’nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

TÖRENLERE KİMLER KATILDI
Teşvikiye Camii’ndeki törenlere Yaşar Kemal, Mustafa Alabora, Memet Ali Alabora, Müşfik Kenter, Berhan Şimşek, Rutkay Aziz, Kadir İnanır, Tarık Akan, Müjdat Gezen, Ali Sunal, Perihan Savaş, Melike Demirağ, Nevra Serezli, Genco Erkal, Halil Ergün, Deniz Türkali, Lale Belkıs, Korhan Abay, Cahit Berkay, Serhat Tutumluer, Ali Özgentürk, Altan Erkekli, Salih Kalyoncu, Erdal Özyağcılar katıldı.

Yazarlar