Kültür Sanat Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

07.02.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Sevimli Bir Aşk Hikâyesi
Charles Bukowski / Çeviri: Avi Pardo / Parantez Yayınları / Öykü / Fiyatı: 6.500.000 TL.
Yeni yayınlar
Kitapta yer alan çalışmalar, Bukowski’nin haklı şöhretini kazanmasının en iyi örnekleri sayılıyor. Bukowski bu öykülerde kendi hayatından yola çıkarak, kaybedenlerin dünyasına, ayyaşlar, kaçıklar, düzenbazlar, fahişelerden oluşan bir dünyaya kendine has farklı bir mercekten bakıyor ve herşeyi olabildiğince açık, net anlatıyor. Bukowski’nin hayattayken yayımlanmış 45 kitabı var. Yazarın ölümünden sonra da geride kalan dosyalar, mektuplar ve günlüğü yayıma hazır oldukça okurlarla buluşuyor.

Asmin
Yaşar Seymen / Sodev Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 3.000.000 TL.
"Asmin", en az 3000 metre yükseklikte yetişen lacivert bir dağ çiçeğinin adı. Aynı zamanda Ankaralı yazar Yaşar Seman’ın yeni kitabının ismi. Sodev Yayınları tarafından yayımlanan "Asmin", kadınla ilgi konuları ele alıyor. "Kadın ve Siyaset", "Kadınlarımız", "Kent ve Kadın", "Anneler", "Sevgili Anam", "Doğuda Kadınlar", "Kadın Emeğinin Korunması" bölümlerinin yanı sıra Türkiye’nin kanayan yaraları olan; Güneydoğu ve cezaevleri gibi sorunlar da kitabın konuları arasında. Seymen, yazılarında türküleri de unutmamış.

Rubailer
Yılmaz Karakoyunlu / Doğan Kitap / Şiir / Fiyatı: 2.500.000 TL.
Daha önce öykü ve romanları ile okurlarının karşısına geçen Yılmaz Karakoyunlu’nun "Rubailer"i için Talat Halman, "Karakoyunlu’nun bu kitapta bir araya gelen yüz rubaisi ile yüzü aşkın dörtlüğünde çok değişik düşünce ve duygular dile getiriyor. Pürüzsüz vezin kullanımı, zengin kafiyeler, özlü söyleyiş, hayal gücü ile şaşmaz bir şiir mantığının bileşimi, akıcı üslûp, yaşayan Türkçe ile yeni karşılıkları bulunmamış bazı eski söz ve deyimlerin buluşması..." yorumunu yapıyor.

Halk Şiirinde Kadın
Şükrü Günbulut / Berfin Yayınları / Antoloji / Fiyatı: 8.500.000 TL.
Türkiye’nin belli başlı kitaplıkları ile Paris’te Musee de I’Homme başta olmak üzere Paris ve Brüksel’in devlet ve üniversite kitaplıklarından yararlanılarak hazırlanan "Halk Şiirinde Kadınöda 500’ü aşkın halk şiiri yer alıyor. Berfin Yayınları’nın Antoloji dizisinden çıkan kitaptaki şiirlerin 140’ı ilk kez buluşuyor okurlarla. Kadının yaşamı ve ölümü, hatta ‘öldürülmesi’ne ilişkin ağıtlar ve türküler, sözlü edebiyatın önemli örnekleri arasında yer alıyor.

Düşbilimi
Barış Tuna / Roman / İmge Yayınları / Fiyatı: 5.500.000 TL.
"Yazarın biri ille doksanlı yılların romanını yazacağım diye tutturursa yazacağı roman bir arkası yarın dizisinden farklı olmaz" düsturuyla yazılmış çok kahramanlı bir roman. "Düşbilimi"nde aralarında şu ya da bu biçimde belli ilişkiler bulunan insanların kendileri ve birbirleri için ürettikleri düşünceler, kurdukları hayaller öykülenmiş. Bir düşten diğerine geçişler öylesine düş gibi ki, okuma tamamlandığında dönüp yeni baştan okuma isteği uyandırıyor.

Yaşama Sanatı Felsefesi
Alexander Nehamas / Çeviri: Cem Soydemir / Ayrıntı Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 11.500.000 TL.
Alexander Nehamas, "Yaşama Sanatı Felsefesi / Platon’dan Foucault’ya Sokratik Düşünümler" isimli kitabında Montaigne, Nietzsche, Kierkegaard ve Foucault gibi düşünürlerce sunulan farklı Sokrates portrelerini ve Thomas Mann’ın "Büyülü Dağ" adlı başyapıtındaki karakterin sessizliğini takip ederek okuru hayat, edebiyat ve felsefe hakkında düşünmeye davet ediyor. Başka tür bir hayat tarzı seçebileceğimizi, Sokrates’i reddedebileceğimiz gibi, tüm zorlukları, tehlikeleri ve riskleriyle onunkine benzer bir hayat sürebileceğimizi gösteriyor.

Baudelaire / Şiirler
Çeviri: Abdullah Rıza Ergüven / Yaba Yayınları / Şiir / Fiyatı: 2.250.000 TL.
Fransız şiirinde başlıbaşına bir dönemeç olan Charles Baudelaire, modern dünya şiirinin de kurucu basamaklarından biri ve şiir sanatında benzeri olmayan bir özgünlüğün de öncüsü. Sefil bir geçmişten gelen bu özgün şairin eserleri hemen tüm dünya dillerinde okundu, sanat dünyasını ve kendinden sonra gelen tüm şiir ve edebiyat hareketlerini derinden etkiledi. Abdullah Rıza Ergüven’in Fransızca aslından çevirip derlediği kitapta şairin yaşamı ve sanatına ilişkin kapsamlı bir inceleme de yer alıyor.

Hititler
J. G. Macqueen / Çeviri: Esra Davutoğlu / Arkadaş Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 11.000.000 TL.
Dünyanın birbirinden ilginç uygarlıklarını konu edinen Eski Halklar ve Yerleşmeler Dizisi kapsamından çıkan kitap, Hititleri ve Anadolu’daki çağdaşlarını tanıtmayı hedefliyor. Hititler nasıl keşfedildi? Anadolu’ya nasıl ve nereden geldiler? Kendilerinden öncekilerle ve çağdaşlarıyla nasıl bir etkileşim içindeydiler? Nasıl bir dil, din, yazı ve kültür yapısı geliştirdiler? Tüm bu sorulara cevaplar arayan kitap, görsel destekli.

Küreselliğin Fay Hattı
Akif Emre / Yöneliş Yayınları / Siyaset / Fiyatı: 7.995.000 TL.
Soğuk savaş döneminin bitişini ilan eden berlin duvarının yıkılışı ile Dünya Ticaret Merkezi’nin yıkılışı arasında geçen kısa sürede dünya "yoğunlaştırılmış bir yüzyıl" yaşadı. Bu on yıl içinde neredeyse bir yüzyılı kapsayacak yoğunlukta gelişmelere tanık olundu. Kitap, dünya ile beraber Türkiye’nin de içinden geçtiği yoğunlaştırılmış soğuk savaş sonrası dönemi inceliyor. Aynı zamanda dünya ölçeğinde yaşanan yeni kavramsal tartışmalara da değinilen kitapta Ortadoğu’dan Kafkaslar’a, Balkanlar’dan Avrupa Birliği’ne kadar yaşanan gelişmeler ele alınıyor.

Ergenlikten Menopoza Kadına Özel
Michel Montignac / Çeviri: Nuriye Yiğitler / Alfa / Fiyatı: 7.500.000 TL.
Özellikle kadınları ilgilendiren bir kitapla karşı karşıyayız. Kitap, zayıflamanın erkeklerden daha zor olduğuna inanan kadınlara sesleniyor. İdeal kiloya kavuşmak için alınması gereken özel önlemlerin yanında, kadın okuyucular bu kitapta besin seçimleri, genç, güzel ve sağlıklı yaşamak ve selülitlerden kurtulmak için kendilerine yararlı olacak öneriler bulacaklar. Montignac yöntemi, tedbir alıcı yaklaşımlarla sağlık üzerinde etkili olmayı amaçlıyor.

Doğudaki Sır / Yeşil Örtü
John Buchan / Çeviri: Nazlı Özgün / IQ Kültür Sanat Yayıncılık / Roman / Fiyatı: 7.900.000 TL.
"Şehir siperlerinin yanında, en önde birisi duruyordu. Bu sabahın erken saatinde üzerinde akıncıların giyindiği türden bir üniforması olmadığını görüyordum. Sarık sarıp, cesurca atına kurulmuştu. Beyaz karların üzerinde parlayan zümrüt yeşilini farkettim. O atındaydı, bozguna uğramış Türkler ise hâlâ direnmeye çalışıyorlardı. Kehanetin gerçeğe dönüştüğünü görmüştüm. İmamları onu hayalkırıklığına uğratmıştı..."

Nâbiga
Süreyya Berfe / Adam Yayınları / Şiir / Fiyatı: 6.000.000 TL.
Kitap, Süreyya Berfe’nin 1998 - 2001 yılları arasında yazdığı, birkaçı dışında daha önce hiç yayımlanmamış şiirlerinden oluşuyor. Doğan Hızlan’ın şaire ilişkin sözlerine kulak verelim: "Süreyya Berfe’nin şiirlerini hep sevdim. Dünyaya bakışını, bu bakıştan doğan şiirini hep izledim. Olağanlıktan yarattığı şiir, zorluktan kolaylığa ulaşmanın serüvenini sergiler bize... Berfe’nin şiiri, şiir olamayacağını sandığımız yalın, arı malzemeden oluşan bir şiirdir. Dış dünyadan iç dünyaya giden bir patikadır onun şiir..."

İsmet İnönü, Defterler / 2. Cilt
Yapı Kredi Yayınları / Hazırlayan: Ahmet Demirel / Tarih / Fiyatı: 45.000.000 TL.
Cumhuriyet tarihinin ilk elli yılının baş aktörlerinden İsmet İnönü’ye ilişkin bir kitap... "Defterler", Türkiye’nin yetirşirdiği en büyük devlet adamlarından birinin "mahrem" sayılabilecek yazılarını, yani kendi tuttuğu not defterlerini gün ışığına çıkarıyor. Siyasal tarihimizin kilometre taşlarının birinci elden anlatımını içeriyor "Defterler". Ahmet Demirel’in yayına hazırladığı ve tarihsel notlarla zenginleştirdiği kitap, bununla kalmayıp siyasetçi İsmet İnönü’nün insan yanlarını da ortaya koyuyor.

Dostluk
Atilla Keskin / Gendaş Yayınları / Roman / Fiyatı: 11.000.000 TL.
THKO’nun kuruluş öncesi ve sonrasına ilişkin anılardan oluşan "Acılara Yenilmeyen Gülümseyişleri"in yazarından yeni bir roman: "Dostluk". 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra yargılanan ve idama mahkûm edilip uzun yıllar hapiste yatan Keskin, 12 Eylül darbesinden sonra Almanya’ya gitti. İşte son romanında da, 12 Eylül sonrasında yurt dışına çıkan insanların yaşamlarından kesitler sunuyor.

Batı’nın Yeni Standartları
Noam Chomsky / Çeviri: Ebru Kılıç / İnceleme / Everest Yayınları / Fiyatı: 4.000.000 TL.
Bütün dünyanın tanıdığı muhalif aydın, dilbilim ve felsefe profesörü Noam Chomsky "Batı’nın Yeni Standartları / Kosova, Doğu Timor ve Dünyaya Hükmeden Yeni Kuşak" isimli kitabında, Kosova ve Doğu Timor örneklerini ayrıntılı verilerle irdeleyerek, yeni kuşağın önderliğinde belirlenen Batı’nın yeni standartlarını bütün çıplaklığı ve ürkütücü sonuçlarıyla birlikte gözler önüne seriyor. Kitap NATO’nun 1999’da Sırbistan’ı bombalamasıyla yaşanan gelişmelerden hareketle "yeni çağ"ı anlatıyor.

Fotoğraf kitapları
İnsanAnadolu
Faruk Akbaş / Yazılar: Zeynep Oral / Om Yayınevi / Fiyatı: 50.000.000 TL.
Faruk Akbaş’ın fotoğraf albümü "İnsanAnadolu"da nice uygarlığın bıraktığı izler Anadolu insanının yüzlerinde aranıyor. Zeynep Oral’ın metinleriyle... Türkiye’de ilk kez "foto safari", "foto trekking" girişimlerini düzenleyen, fotoğrafseverlerin yakından tanıdığı Fotoğrafevi’ni kuran, gezi fotoğrafçısı Faruk Akbaş, "İnsanAnadolu" isimli fotoğraf albümüyle Anadolu insanını keşfe çıkıyor. Albümde Faruk Akbaş’ın 1985 - 2001 yılları arasında çektiği fotoğrafları ve Zeynep Oral’ın metinleriyle anlatılıyor Anadolu insanı. Akbaş, kitabın insana yapılan gezilerden bir derleme olduğunu özellikle vurguluyor.

Fotoğrafça - Sanatça
Gültekin Çizgen / Beril Yayınları / Fiyatı: 6.000.000 TL.
Fotoğraf sanatçısı Gültekin Çizgen yılların verdiği birikimi yine satırlara döktü. Son kitabı "Fotoğrafça - Sanatça" bir yandan fotoğraf kültürünü irdelerken bir yandan da inceleme, eleştiri ve portreleriyle okuru cezbedeceğe benziyor. 7. kitabında sanatçı, günlük sanat ve fotoğraf basınında pek rastlayamadığımız fotoğraf kültürünün arka planına değiniyor. Sanatçı fotoğraf kültürünü irdelerken güncel olayları da yakalamayı başarıyor. Kitapta, son dönemde yayımlanmış fotoğraf albümleri ve Ömer Orhun, Erol Akyavaş, Mehmet Çağlarer, Levent Öget gibi sanatçıların sergileri ile ilgili eleştirilerde bulunuyor.

Fotoğrafın Kısa Tarihçesi
Walter Benjamin / Çeviri: Ali Cengizkan / YGS Yayınları / Fiyatı: 1.500.000 TL.
"Fotoğraf makinesi, izleyecenin anlamlandırma mekanizmasını durduracak denli etkileyici, gizli ve geçici resimleri giderek daha iyi yakalayabilmek üzere küçülüyor da küçülüyor. Burada yaşamsal ilişkilerin birebir karşılanmasını sağlayan ve onsuz fotoğrafik kurulmanın yalnızca yaklaşık bir yerlere saplanıp kalacağı bir gerekçe gündeme gelmelidir. Ama kentimizde her köşe bir suç merkezi değil midir? Yoldan geçen herkes mücrim birer oyuncu değil midir? Fotoğraflarında suçu ortaya çıkarmak ve suçluyu açıklamak her fotoğrafçının görevi değil midir?..."

National Geographic
Dünden Bugüne Fotoğraflar / Fiyatı: 44.000.000 TL.
Coğrafya bilgisinin gelişmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 1888 yılında kurulan National Geographic Society, değişeni değişmeyenle birlikte dünyayla buluşturuyor. Her biri farklı bölgeleri tanıtan "National Geographic / Dünden Bugüne Fotoğraflar" albümünde her bölüm, National Geographic’in kıdemli bir yazarı ya da fotoğrafçısının çalışmalarıyla sunuluyor. Bu sunumların en önemli özelliği yazarının ya da fotoğrafçısının kişisel gözlem ve deneyimlerinden hareketle dünyadaki değişimi vurguluyor olması. Dünyadaki değişimler National Geographic’in sarı çerçevesi içinde...




KÜLTÜR & SANAT