Ekonomi Piyasalarda bahar havası

Piyasalarda bahar havası

26.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi ve OHAL sonrası sert satış baskısı altındaki kur ve faiz, dün gerileme yaşarken, BIST 100 endeksi de tepki alımlarının yanı sıra küresel risk iştahının da desteğiyle yüzde 3.4 yükseldi...

Piyasalarda bahar havası

Darbe girişimi sonrasında dün, deyim yerindeyse piyasalarda tam bir “bahar havası” yaşandı. Türkiye’de darbe girişimi, olağanüstü hal (OHAL) ilanı, S&P’nin kredi notu indirimi ve diğer kredi değerlendirme kuruluşlarının da not kıracağı gibi endişeler nedeniyle geçen hafta sert çıkışlara sahne olan dolar/TL kuru, haftanın ilk işxlem günü çok küçük de olsa bir düşüş yaşarken, borsada da yüzde 3.4’lük yükseliş gerçekleşti.

Türk Lirası, haftanın ilk gününe yüzde 1.5’lik değer kazancı ile, gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında en çok ve tek değer kazanan para birimi oldu. TL’deki iyimserlik borsa ve tahvil bono piyasasına da yansıdı.

Bankacılar dün sabah piyasalarda her şeyin normale dönmediğini, ancak ilk sert satış baskısı ardından bir miktar iyimserlik beklediklerini belirtmişlerdi.

Dolarda küçük düşüş

Dolar/TL kuru, geçen hafta gerek darbe girişimi, gerekse de OHAL ve not açıklaması gibi etkenlerle geçen hafta 3.0970 ile tarihi zirveyi görmüş, 15 Temmuz günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı da yüzde 6.7’ye ulaşmıştı. Tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizinde cuma günkü kapanışa göre yükseliş 124 baz puanı bulurken, borsadaki kayıplar yüzde 14’e yaklaşmıştı.

Hükümet yetkililerinin çeşitli kanallardan verdikleri, yatırımcılara güven telkin etmeyi amaçlayan mesajlar, dün bir nebze etkisini gösterdi. Dolar/TL kuru, haftanın ilk işlem gününde 3.03’ün altına kadar geriledi.

Gün içinde 3.0230’lara kadar gerileyen dolar, akşam saatlerine doğru ise 3.04 civarında dengelendi. Böylelikle dolar/TL kuru dün yüzde 0.02 gibi küçük bir düşüş yaşamış oldu.

Dün sabah saatlerinde güne 3.35 civarında başlayan euro/TL ise akşam saatlerinde 3.3357/3.3394 seviyelerinde gidip-geldi. Böylece gün sonuna doğru euro/TL kurundaki düşüş de yüzde 0.03 civarında gerçekleşti.

Borsa çıkışa geçti

Hisse senedi piyasası da, darbe girişimi sonrası geçen haftaki sert düşüşün ardından doğan iskontolu fiyatlardan alım fırsatı ve global risk iştahının desteğiyle yüzde 3.4 yükselişle, haftanın ilk gününü 74.174 puanda kapattı.

BIST 100 endeksinde geçen hafta darbe girişimi, OHAL ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları nedeniyle sert şekilde gerilemiş, endekste haftalık kayıp yüzde 13’ü geçmişti.

Dün ise ülke gündemindeki bir miktar sakinleşmenin yanı sıra hisse fiyatlarındaki düşüşlerin, alımlar için fırsat yarattığı belirtiliyor.

Öte yandan Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), halka açık ve borsada işlem gören ortaklıkların geri alım işlemlerinde limiti kaldırmasının da, yükselişte bir miktar etkili olmuş olabileceği ifade ediliyor. Nitekim SPK, söz konusu karar sonrasında yaklaşık 35 şirketin hisse geri alım açıklaması yaptığını duyurdu.

Haberin Devamı

‘Tedbirler etkili olacak’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda Komitesi’nce somut tedbirlerin hayata geçirildiğini belirterek, “Önümüzdeki aylarda, gıda enflasyonunda istikrarsızlığa yol açan ürünlerde tedbirlerin etkileri daha net görülmeye başlanacak” dedi.

Fiyat istikrarı konusunda hükümetin, Merkez Bankası’na desteğinin artarak sürdüğünü belirten Zeybekci, enflasyondaki yükseliş ve oynaklığın en önemli belirleyicilerinden birinin gıda enflasyonu olduğunu anımsattı. Zeybekci, “Enflasyonda artışa neden olan gıda fiyatlarının düşürücü etkisinin ön plana çıkması için istikrarlı bir seyir izlemesi önceliklerimizdendir... Gıda enflasyonunun, hedef enflasyon seviyesine daha da yaklaşacağını göreceğiz” dedi.