Gündem Portekizli çocuklar Türkiye’den davacı!

Portekizli çocuklar Türkiye’den davacı!

31.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Portekiz’de 6 çocuk, Avrupa’da ‘sembol’ olacak bir dava açmaya hazırlanıyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 47 Avrupa ülkesine karşı AİHM’de açılacak davanın gerekçesi ise küresel iklim değişikliği

Portekizli çocuklar Türkiye’den davacı

Portekiz’de yaşları 8 ila 18 arasında değişen 6 çocuk, aralarında Türkiye’nin de olduğu 47 Avrupa ülkesine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava açmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yaz ülkede çıkan yangından etkilenen bölgelerde yaşayan çocukların gerekçesi ise, bu ülkelerin iklim değişikliği konusunda mutlaka alınması gereken önlemleri uluslararası antlaşmaları imzalayarak kabul ettikleri halde yerine getirmeyip, büyük facialara neden olmaları ve çocukların yaşam hakkını zedelemeleri. AİHM’e başvuracak çocuklar Avrupa’nın önemli hukukçuları tarafından da desteklenirken, Global Legal Action Network (GLAN) örgütünden de destek alıyor. Davanın arkasındaki çocuklar Leonor(8), André(9), Simão(11), Sofya(12), Martim(14) ve Cláudia(18), yangından en fazla etkilenen Leiria bölgesinde yaşıyor. İklim değişikliğinin sonucu olarak önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacakları birçok tehdide karşı geleceklerininin korunmasını isteyen Cláudia, “Çocukların ve çevrenin mevcut durumundan sorumlu olmayan gelecek nesiller adına bu davayı açmaya karar verdik. Bunun sorumlusu biz değiliz” dedi.

Portekizli çocuklar Türkiye’den davacı

Haberin Devamı

Sembol dava

Milliyet’e konuşan GLAN’ın Direktörü Dr. Gearóid Ó Cuinn, “GLAN, hükümetlerin sera gazı emisyonlarının serbest bırakılmasını önlemeye yönelik Avrupa’daki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışacak. 6 çocuk sürece müdahil. Yangının vurduğu Leiria bölgesinde yaşıyorlar. AİHM’ye taraf olan 47 devlet küresel emisy onların yaklaşık yüzde 15’inden sorumlu. AİHM kararları bu devletleri bağlayıcı nitelikte. Yasal olarak konuşmak gerekirse, bu davada AİHM tarafından verilmesi umulan karar, Paris Sözleşmesi’nden çok daha etkili olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bağış topluyorlar

Portekiz Başbakanı António Costa da geçtiğimiz gün, iklim değişikliğinin Portekiz’de yangınların son zamanlarda patlak vermesinin önemli bir faktörü olduğunu belirtti. Costa, “Ülkemiz, iklim açısından çok olumsuz bir değişiklikle karşı karşıya. Durumun farkında olmalıyız çünkü bu, önümüzdeki yıllarda da devam edecektir “dedi. GLAN, ‘CrowdJustice’ isimli internet sitesinden davanın açılabilmesi için maddi yardım talep ediyordu. Bu amaçla 20 bin Pound’a (yaklaşık 100 bin TL) ulaşıldı.