Dini Bilgiler FİTRE NE KADAR? 2022 yılı fitre miktarı ne kadar oldu ne zaman ve kimlere verilir?

FİTRE NE KADAR? 2022 yılı fitre miktarı ne kadar oldu ne zaman ve kimlere verilir?

04.04.2022 - 17:30 | Son Güncellenme:

Fitre miktarı her Ramazan ayında olduğu gibi bu yılda merak konusu olmaya devam ediyor. Ramazan ayı başlamadan önce Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanan 2022 Fitre miktarının yanı sıra kimlere ve ne zaman verileceği gibi detaylarda müslümanlar tarafından araştırılıyor. Peki 2022 Fitre miktarı ne kadar kimlere verilir?

FİTRE NE KADAR 2022 yılı fitre miktarı ne kadar oldu ne zaman ve kimlere verilir

2022 Fitre miktarı belirlendi Fitre Ramazan ayı içerisinde veya Ramazan Bayramına kadar kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler içinde yerine getirmek durumunda olduğu vacip bir ibadettir. Fitre Ramazan Bayramı'nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vacip olmakla birlikte ihtiyaç sahiplerinin bayram ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Ramazan ayı içerisinde de verilebilmektedir. Peki 2022 yılı fitre miktarı ne kadar kimlere verilir?

Haberin Devamı

2022 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2022 yılı fitre miktarı en az 40 TL olarak belirlendi. Bu tutar en alt tutar olmakla birlikte kişi bu rakamın üzerinde bir rakamı da verebilmektedir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.)
Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Haberin Devamı

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşine,

d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).