Dini Bilgiler Kıyamet Nedir? İslamiyette Kıyamet Nasıl Anlatılmıştır?

Kıyamet Nedir? İslamiyette Kıyamet Nasıl Anlatılmıştır?

25.04.2023 - 10:33 | Son Güncellenme:

Tüm semavi dinlerde ölümden sonra diriliş ve ahiret inancı vardır. Tüm insanların diriltilip Allah'ın huzurunda toplanmasına mahşer ya da kıyamet denir. Kıyamet gününde dünya ile birlikte evrenin tamamı yok olacaktır. Kıyamet nedir? İslamiyet'te kıyamet nasıl anlatılmıştır? Örnek ayetler ve hadislerle merak edilenleri derledik.

Kıyamet Nedir İslamiyette Kıyamet Nasıl Anlatılmıştır

Hristiyanlıkta, kıyamet gününden önce iyiler ile kötülerin arasında büyük bir savaşın çıkacağına inanılır. Buna Armegeddon Savaşı adı verilir. İslamiyet'te ise böyle bir inanç yoktur. 

Haberin Devamı

 Kıyamet Nedir?

 Kıyamet kelimesinin kökü ayağa kalkmak ve beklemek anlamına gelen "kıyamdır." Namazın ana bölümlerinden biri de kıyamdır. Hz. Adem'den bu yana yaşayan tüm insanlar ve cinler diriltileceği için mahşer gününe kıyamet adı verilmiştir. Kuran'da ise kıyamet sözcüğü geçmez. Onun yerine "Din günü" ifadesi kullanılır. Allah ise "yevmiddin" yani "Din gününün sahibi" olarak geçer. 

 İslamiyet'te Kıyamet Nasıl Anlatılmıştır?

 İslamiyet'te kıyametin bir anda kopacağı bildirilmiştir. Kıyametin küçük ve büyük alametleri vardır. Küçük alametlerin başında son peygamberin gönderilmesi gelir. Hz. Muhammed, bundan 1500 yıl önce gönderilmiş son elçidir. Bu nedenle yaşadığımız zaman ahir zaman denir. Ahir zaman, kıyamete yakın olan zaman demektir. İnsanlara duyulan güvenin azalması, buna karşın fitnenin, yalanın ve mal mülke olan düşkünlüğün artması da küçük alametler arasında yer alır. 

Haberin Devamı

 Kıyametin büyük alametlerinden bazıları ise şunlardır: Yecüc ile Mecüc'ün ortaya çıkması ve bozgunculuk yapması, Hz. İsa'nın gökten inmesi ve Dabbet'ül Arz'ın ortaya çıkması. Güneşin batıdan doğması ise en büyük alamettir. Güneş batıdan doğduktan sonra edilen tövbeler kabul edilmeyecektir. 

 Bazı alimlere göre ise "kıyamet aniden geleceği için" herhangi bir alameti olamaz. Çünkü mantık gereği, ansızın gerçekleşen bir olayın alametlerinin olması mümkün değildir. 

 Müzzemmil Suresi'nin 17. ayetinde kıyamet gününün dehşetli olacağı ve kundaktaki bebeklerin saçlarına ak düşeceği bildirilir. O gün anneler çocuklarını bile unutacaktır. Kafirler için azap saati geldiği için onlar mahşer yerine sürünerek gelecektir. Peygamberler ve veliler ise at üstünde mahşer yerinde bekleyecektir. 

 Hz. Muhammed, bir hadiste, kıyamet gününde alimlerin şehitler ile aynı mertebede olacağını bildirmiştir. O gün cennete gidecek olanların kitabı sağdan, cehenneme gönderilecek olanların kitapları ise sol tarafından verilecektir.