Ramazan Kulak damlası orucu bozar mı? Diyanet'e göre oruçluyken kulak damlası kullanılır mı, kaza gerekir mi?

Kulak damlası orucu bozar mı? Diyanet'e göre oruçluyken kulak damlası kullanılır mı, kaza gerekir mi?

11.03.2024 - 12:11 | Son Güncellenme:

Kulak damlası orucu bozar mı? Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte orucu bozan durumlar ile ilgili soruların araması hız kazandı. Bazı durumlar orucu tehlikeye atarken bazıları ise kişileri tereddütte bırakabiliyor. Peki oruçluyken kulak damlası kullanılır mı, orucu zedeler mi?

Kulak damlası orucu bozar mı Diyanete göre oruçluyken kulak damlası kullanılır mı, kaza gerekir mi

İslam alemini yavaş yavaş ramazan coşkusu sarıyor. 13 Nisan'da ramazan başlayacak. Müslümanlar şimdiden bazı sorulara cevap arıyor. O sorulardan biri de: Kulak damlası orucu bozar mı?

Haberin Devamı

KULAK DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.

Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 367, 376).