Gündem Recep Konuk kimdir?

Recep Konuk kimdir?

24.11.2015 - 10:29 | Son Güncellenme:

Ak Parti'nin hükümetinin bakanlar kurulu listesinin açıklanması beklenirken bugün gelen bilgilere göre bakanlar kurulu listesinin belli olduğu öğrenildi. Bu listede en dikkat çeken isimlerden biri de Recep Konuk idi. Peki Recep Konuk kimdir? Hayatı ve kariyeri hakkında tüm detaylar haberimizde...

Recep Konuk kimdir

RECEP KONUK KİMDİR?

Türkmen Camili Köyü’nde 1956’da doğan Recep Konuk, Selçuk Eğitim Enstitüsünden mezun oldu. Bozova’da öğretmenlik yaptı. Lise ve İlçe Müdürlüğü görevlerinde bulundu, işletme okudu. 1985 yılında memuriyetten ayrılarak, Çumra’da tarım ürünleri ile makineleri ticareti yaptı. 5 yıl üst üste vergi rekortmeni oldu. 94’te Çumra Belediye Başkanlığına seçildi ve o dönem Çumra Şeker A.Ş’yi kurdu, fabrikanın projesini hazırlattı, ruhsatını çıkardı.

Recep Konuk, yine o yıllarda ilk kez Sulama Birliği’ni kurarak uzun süre başkanlık etti ve o yıllarda suyun önemine dikkat çekti.

1999’da Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Konuk, ilk olarak rehabilitasyon yatırımlarını başlattı. Görevi 40 milyon dolarlık eksi bakiye ile devralan Recep Konuk, ilk olarak 50 yıllık teknolojiyi yenileyerek işletme verimliliğini arttırdı, şirketin 14 yılda 300 milyon doların üzerinde tasarruf etmesini sağladı ve finansman sorununu iç dinamikleri harekete geçirerek çözdü. Konuk, 2004 yılında Konya Şeker’in ikinci fabrikası olan Çumra Şeker Fabrikasını hiç kredi kullanmadan tamamladı. Çumra’daki Entegre Tesisleri sıfır atıkla ve bütün yan ürünleri işleyebilecek şekilde projelendiren Konuk, sadece kristal şeker üreten Konya Şeker’in katma değerli ürünler üretmesi için de yatırımlar gerçekleştirdi. Konuk’un göreve geldiği döneme kadar sadece kristal şeker üreten bir fabrikaya sahip olan Konya Şeker, bugün aralarında;

Dünyanın en büyük Et-Süt Entegre Tesisleri ile

Sıvı Şeker,

Şekerli Mamüller, Sert Şeker, Şekerleme,

Çikolata, Unlu Mamuller, Kek, Gofret, Bisküvi,

Dondurulmuş Parmak Patates,

Buharlı Küspe Kurutma,

Biyoetanol,

Damla Sulama, PVC ve Koruge Boru, Enjeksiyon, Streç film ve baskı

Organik Gübre, Sıvı Karbondioksit, Tohum İşleme ve Üretim Tesisleri,

Ham Yağ, Patates nişastası, Çuval ve Yem Fabrikaları,

Kangal, Soma ve Çoban Yıldızı Termik Santralleri,

Ultra Klimalı Modern Seralar ile Doğal Depo’nun da bulunduğu,

29 yatırımı öz kaynaklarıyla finanse ederek tamamladı.

3.4 Milyar dolarlık yatırım gerçekleştirerek, göreve geldiğinde 1200 çalışanı olan Konya Şeker’de doğrudan istihdamı 15 yılda 10.196 ya çıkaran Konuk yaptığı yatırımlar sayesinde tarım sektörü ile yan sektörlerde yaklaşık 100 bin kişiye dolaylı istihdam sağladı.

Hayvancılığa da yatırım yapan ve 5 değişik bölgede damızlık çiftlikleri kuran Konya Şeker, Embriyo Üretim Merkezi ile ırk ıslahı çalışmalarında da öncü bir rol üstlenirken, 10 yılda diktiği 14 milyonun üzerinde ağaçla, Türkiye nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturma hedefine de emin adımlarla ilerliyor. Spor, eğitim, sağlık gibi alanlarda sosyal sorumluluk projeleri de yürüten, gerçekleştirdiği organ bağışı kampanyasına %80’lik bir katılım sağlayan ve bu başarısı nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de ilk defa sosyal sorumluluğunu yerine getirdiğine dair sertifika verilen Konya Şeker, Konuk’un başlattığı girişimle Tarım ve Gıda alanında eğitim verecek bir ihtisas üniversitesini de ülkemize kazandırmaya hazırlanıyor.

Aralarında, yılın girişimcisi, tüketici dostu, yılın yenilikçisi, yılın çevrecisi gibi ödüllerin de bulunduğu çok sayıda ödüle layık görülen Konuk, topluma karşılıksız hizmetleri ve öncülük ettiği sosyal sorumluluk projeleri nedeniyle 2010 yılında Başbakanlık tarafından Vakıf İnsan Plaketi, Gıda Güvenliğine yaptığı katkı nedeniyle Dünya Gıda Gününde Birleşmiş Milletlere Bağlı Dünya Gıda Örgütü tarafından madalya ile ödüllendirilirken 2014 yılında Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun elinden marka şampiyonluğu ödülünü aldı.

Halen Pankobirlik ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığını devam ettiren Recep Konuk’a, Selçuk Üniversitesi tarafından 2009 yılında Türk Tarım Sektörüne ve Ülke Ekonomisine yaptığı katkılar nedeniyle fahri doktorluk beratı verildi. 7 Haziran 2015’te 25.Dönem, 1 Kasım 2015’te 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili olarak seçilen Recep Konuk, evli ve üç çocuk babasıdır.

Yazarlar