Ekonomi Reformlara devam

Reformlara devam

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, “Yapısal reformlara devam edeceğiz. Ülkemizin cari açığını, çifte açığını kontrol altına alacak tedbirleri ihmal etmeyeceğiz. Maliye politikalarımızdaki duruşumuzu aynı kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Reformlara devam

Başbakan Binali Yıldırım, “Yapısal reformlara devam edeceğiz. Ülkemizin cari açığını, çifte açığını kontrol altına alacak tedbirleri ihmal etmeyeceğiz. Maliye politikalarımızdaki duruşumuzu aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Para politikalarındaki çalışmalarımızı her kurum kendi kapasitesinde yürütmeye devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi 25. Olağan Genel Kurulu ve 2017 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni’ndeki konuşmasında, “İhracatımız artıyor ama daha çok artması lazım, tekrar ediyorum yeterli değil. İthalatımız da artıyor, daha çok artıyor ama bu seneden itibaren yavaş yavaş denge kurulmaya çalışılacak. İhracatımızı artırdığımız zaman cari açığımız azalacak, dolayısıyla ekonomimizdeki iyileşme çok daha belirgin hale gelecek” dedi.

Potansiyel bu değil

Yıldırım, Türkiye’nin potansiyelini harekete geçirmek için her türlü altyapısı, insan kaynağı ve mukayeseli üstünlüğü olduğunu belirterek, “Türkiye olması gereken potansiyelini yansıtmıyor. Geldiğimiz noktayı küçümsemek istemiyorum ama Türkiye’nin doğal kaynakları, insan kaynakları, elindeki imkanlar, jeopolitik konumu dikkate alındığında, olmamız gereken yer bu değil” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, stratejik konumun Türkiye’ye önemli sorumluluklar yüklerken, mukayeseli üstünlük de sağladığına işaret ederek, katılımcılara şöyle seslendi:

“Enerji, ulaşım koridorlarının, kültürlerin geçiş noktasındayız. Birçok stratejik özelliğimiz var. Bu stratejik özelliklerimizi ülkemizin katma değerine dönüştürmek için de ihtiyacımız olan istikrar ve güvendir. İstikrar ve güveni de vatandaş verdi. Bundan sonra görev bize, sizlere düşüyor. Devlet, özel sektör ayrı diye bir şey yok. Biz, bir bütünüz, birlikte Türkiyeyiz. Biz 1 birim yatırım yapıyoruz, siz 9 birim yatırım yapıyorsunuz. Özel sektör yatırımı, devlet yatırımının 9 katına çıkmış. 2003’te bu 4 katıydı. Şu anda kalkınmanın kaldıracı özel sektördür. Biz bunun bilincindeyiz. Bizim yapmamız gereken, sizin önünüzdeki taşları kaldırmak, yolunuzu açmaktır. Bundan sonra bizim yapacağımız iş güvenliktir, adalettir. Onun dışındaki her işi artık Türkiye’de yapacak birikim, altyapı, imkan var. Ve denetlemek, ülkenin refahının adil paylaşımını sağlamak.”

‘Biz dükkanı kapattık’

Başbakan Yıldırım, TİM’de görev devir teslim olacağını hatırlatarak, adaylara, “Gayet güzel demokratik bir yarış oluyor, aynen bizim yaptığımız gibi. Geçen hafta da biz bu heyecanı yaşadık. Biz rahatladık, yarın siz de rahatlarsınız. Kazansanız 3 saat sürüyor sevinci, kaybetseniz 1 günde atıyorsunuz. Onun için kazananın stresi daha çok. 3 saat keyfini yaşarsınız ondan sonra ‘Ne yapacağız?’ diye düşünürsünüz. Kaybeden 1 gün üzülür, ondan sonra ‘Allah, dünya varmış’ der. Endişe etmeye gerek yok, biriniz kazanacaksınız. Kazanamayan benim koltuğu alabilir. Bir fark var; siz sadece dükkanı devrediyorsunuz, biz dükkanı kapattık” dedi.

Haberin Devamı

Reformlara devam

‘Bir mucize gerçekleştirdik’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Hedefimiz aktif ihracatçımızın sayısını yüzde 100’e çıkarmak. Biliyoruz ki, ihracatçılarımızın, ve ihracatımızın şu an gelmiş olduğu nokta ile artık yeni şeyler söylemek, değişmek lazım. Türkiye olarak bir Türkiye mucizesi gerçekleştirdik, 35 milyar dolardan 172 milyar dolara giderken, bunu 200 milyar dolara çıkarırken belki bunlarla gerçekleştirebiliriz ama emin olun ondan sonra aynı yöntemlerle devam etmemiz mümkün değil. Artık yeni şeyler söylememiz, bilgi, teknoloji, marka, tüketim alışkanlıklarını belirlemede Türkiye olarak bizim farklılaşmamız lazım. Yeniden dünyayı keşfedecek değiliz ama bir çok alanda kendimizi garanti altına almamız lazım” dedi.

Haberin Devamı

İhracatçının 10 talebi

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı olarak son kez kürsüye gelen Mehmet Büyükekşi, “İhracata verilen destekler için minnettarız. Ancak, yeni hükümetten 10 yeni talebimiz daha var” diyerek, talepleri şöyle sıraladı:

1- Ekonomi ana gündem olmalı, enflasyon ve faiz tek haneye inmeli.

2- Yapısal reformlar hayata geçirilmeli, OHAL sonlandırılmalı.

3- İstihdam artırılmalı ve kıdem tazminatı sorunu çözülmeli.

4- Tasarruf açığı ve cari açık sorununa çare bulunmalı.

5- AB üyelik süreci hızlandırılmalı, Gümrük Birliği Anlaşması güncellenmeli.

6- Vergi reformu yapılmalı, KDV sorunları çözülmeli.

7- Milli bir teknoloji hamlesi başlatılmalı.

8- Eğitim alanında reformlar yapılmalı.

9- Bürokrasi azaltılarak ihracata hız kazandırılmalı.

Haberin Devamı

10- İstanbul’a uluslararası standartlarda fuar alanı yapılmalı.

İhracatçı sayısı 120 bine çıkacak

Başbakan Yıldırım, “Bugün her ilimiz ihracat yapar hale geldi. İhracatı öğrenmeyen il kalmadı. Ne kadardı biz başladığımızda? 12-13 ilimiz vardı ihracat yapan. Iğdır da ihracat yapıyor, Hakkari de ihracat yapıyor ama yetmez. Daha çok ihracatımızın artış hızını yükseltmemiz lazım. Buna ihtiyacımız var. Bunun için kafa yoracağız. Yeni dönemde inşallah bunlar da ele alınacak. İhracatçı sayımız 70 bini aştı. Yeterli görmüyoruz, bunu 120 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Çıkarabiliriz” dedi.